2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2020.gada 7.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2020.gada 7.septembrī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Likteņdārzā oficiāli atklāta piemiņas vieta Latvijas valsts dibinātājiem un neatkarības atjaunotājiem. Neatkarības deklarācijas pieņemšanai šogad aprit 30.gadadiena un piemiņas vietu bija plānots atklāt 4.maijā, taču vīrusa pandēmijas un ar to saistīto pulcēšanās ierobežojumu dēļ šajā pavasarī to nācās atlikt. Jaunā piemiņas vieta Likteņdārzā iekārtota Draugu alejas sākumā. 

Latvijas medus ražotāji savu produkciju turpmāk var eksportēt uz Ķīnu. Pārtikas veterinārais dienests vairākus gadus ilgušās sarunās ar Ķīnas pārstāvjiem saskaņojis nepieciešamās atļaujas. Patlaban apstiprināti četri medus ražotāji no Latvijas, kas medu var eksportēt uz Ķīnu. Biškopji atzīst,ka tas bijis ilgi gaidīts notikums. Jau ziņots, ka iepriekš ar Ķīnu panāktas vienošanās par citu pārtikas produktu eksporta iespējām. Patlaban piena produktus uz Ķīnu var eksportēt 16 uzņēmumi, zvejas produktus ap 30 uzņēmumu un liellopu gaļas produkciju divi vietējie uzņēmumi.

Latgales tiesas apgabala prokuratūra uzrādījusi apsūdzību piecām Preiļu novada domes amatpersonām, tajā skaitā domes priekšsēdētājai Marutai Plivdai, par dienesta viltojumu personu grupā. Vienai no iepriekšminētajām amatpersonām prokuratūra papildus inkriminē arī Krimināllikuma pantu par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, kā arī šaujamieroču munīcijas iegādāšanos un glabāšanu bez attiecīgās ieroču glabāšanas atļaujas. Jau ziņots, ka starp piecām minētajām personām ir Plivda un viņas vietnieks Juris Želvis. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja iepriekš izplatītā informācija liecina, ka starp pārējām personām ir arī pašvaldības būvvaldes amatpersonas un Tehniskās daļas amatpersona.

Turpinām ziņas

Viena no projekta “Starptautiskā kultūras tūrisma maršruta “Baltu ceļš” atpazīstamības veicināšana” aktivitātēm paredz Sēlijā izveidot ar baltiem saistītu vides objektu, jo viens no skaistākajiem tūrisma maršruta "Baltu ceļš" Sēļu loka objektiem ir Sēlpils pagasta Zvejnieklīcis. Iecerētais vides objekts taps gliemežnīcas veidolā, - simbolisks Latvijas senāko pirmiedzīvotāju - Baltu cilšu kultūras daļas atveidojums. Ļoti sens un baltiem specifisks maiņas ekvivalents bija dārgās kauri gliemežnīcas. Jaunā vides objekta idejas autori ir pašvaldības darbinieki. Vides objekta kopējās izmaksas 14 tūkstoši 161 eiro ar PVN. 

Septembrī tiek turpināti būvniecības darbi projektā “Salas ciema drošumam - reljefa atbalstošo sienu un gājēju celiņa pārbūve“, kas apstiprināts Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmā 2014.-2020. gadam. Līgums par būvdarbu veikšanu noslēgts ar SIA “Idegra”. Darbi norit divos objektos: Salas vidusskolas iekšpagalmā un laukumā pie pirmskolas izglītības iestādes “Ābelīte”. Objektos reljefu atbalstošās sienas  no saliekamajiem betona blokiem tiek nostiprinātas un atjaunotas. Gājēju celiņš pie vidusskolas ir pilnībā atjaunots - izbūvēts bruģakmeņa segums. Laukumā pie bērnudārza “Ābelītes" atjaunota atkritumu konteinera mūra siena no māla apdares ķieģeļiem.  Būvniecības un teritorijas labiekārtošanas darbus plānots pilnībā pabeigt šī mēneša laikā. Projekta kopējās izmaksas 23 tūkstoši 479 eiro. 

Un vēl

Sunākstes mācītājmuižas parkā Gotfrīda Fridriha Stendera atceres dienā atklāta jaunizveidotā “Augstas Gudrības taka”. Kā informē Stendera Biedrība “Augstas Gudrības taka atspoguļo Stendera populārzinātnisko darbu “Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas”, kas faktiski bija pirmā zemniekiem domātā enciklopēdija Eiropā. Šajā grāmatā latviešu valodā skaidrotas dabas parādības, Visuma uzbūve, pasaules ģeogrāfija un ietvertas filozofiskas pārdomas par cēloņsakarībām dabā. Bet pats būtiskākais – Stenders mudināja latviešus domāt un izglītoties! Taka izveidota, attīrot vēl vienu mācītājmuižas aleju, tās galapunktā ir Gudrības avotiņš, un to paveikuši vairāk nekā 60 individuālo talkotāju vairāku mēnešu garumā ar pašvaldību un ziedotāju atbalstu.

Atstājiet komentāru