2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2020.gada 1.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2020.gada 1.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Zinību dienas tuvošanos selekcionārs Laimonis Zaķis izjūt pēc daudzajiem auto, kas bremzē pie viņa gladiolu lauka. Svētdien un pirmdien abi ar sievu burtiski pavadīja starp ziedu vārpām, izvēloties skaistākās. Jau šodien šie ziedi līdz ar dāvinātājiem devās uz skolu ne vien Kandavas apkaimē, bet arī Rīgā. Netālu no Ventspils šosejas pagrieziena uz Kandavu ir Laimoņa Zaķa īrisu un gladiolu lauki. Lai gan viņš ir selekcionārs, kuru interesē hibrīdi un jaunas šķirnes, šajās dienās nekas cits neatliek kā kļūt par ziedu pārdevēju. Cilvēki stājas pie lauka un lūdz gladiolas. Visiem, kuri mācās un kuri mācīs, abi gladiolu audzētāji šajā Coovid-19 laikā novēl parastas stundas un kopīgus starpbrīžus!

Pagājušajā nedēļā Aknīstes pagasta “Skārdupītēs” tika ierakts “1836” pārgājienu ceļa stabs. Tas būs kā robežstabs starp Aknīstes un Viesītes novadiem. Pateicoties Latvijas apceļotāju un entuziastu Ingrīdas Branskas, Ilzes Bulas, Laumas Edules, Ivetas Velmes, Jāņa Gailīša un biedrības “Sēlijas laivas” pārstāvju Santas un Ričarda Šmitu veiksmīgai sadarbībai, robežstabs atradis vietu tieši “Skārdupītēs”. Pēc tradīcijas vīri atnesa un ieraka stabu, savukārt sievietes gāja stabam apkārt, to iemīdot un apmīļojot. Stabiņa iemīdīšanas laikā kopīgi tika dziedāta Ilgas Reiznieces un Imanta Ziedoņa dziesma „Mīl katrs baltas maizes riku.” 

Sunākstē atklāta Stendera biedrības veidotā Augstas gudrības taka, kas ir kā turpinājums pirms sešiem gadiem veidotajai Ābeces takai. Aptuveni 300 metrus garajā takā apskatāmas 28 planšetes, kurās attēloti fragmenti no Gotharda Fridriha Stendera jeb vecā Stendera "Augstas gudrības grāmatas", kuru var uzskatīt par pirmo enciklopēdiju latviešiem latviešu valodā. Tajā Stenders 25 nodaļās skaidrojis dabas parādības, pasaules uzbūvi, ģeogrāfiju un citas lietas.

Turpinām ziņas

Sēlpils kultūras namā no 15. septembra notiks pilates nodarbības. Tas ir lēns spēka, koncentrēšanās, elpošanas, līdzsvara un apzinātības treniņš, kurā iekļauti arī mugurkaula skriemeļu kustīguma paaugstināšanai domāti vingrinājumi. No 15. septembra, otrdienas vakaros Sēlpils kultūras namā notiks pilates nodarbības, kuras vadīs Liene Liberte.

Par godu Dzejas dienām un čaklajām sēļu saimniecēm, 19. septembrī amatniecības centrā “Rūme” Zasā norisināsies pasākums “Dzejas krājumi ziemai” ar interesantu, daudzveidīgu aktivitāšu piedāvājumu.  Notiks ražas tirgus atklāšana, kurš turpināsies visas dienas garumā. Tirgū piedalīties ir aicināts ikviens, kas vēlas dalīties ar savu izaudzēto produkciju, turklāt pasākuma laikā aicina nodrošināt arī produktu degustāciju. Paredzēta tautasdziesmu meditācija kopā ar Ingu Karpiču un videoklipa “Mīļā Māra maizi cepa” pirmatskaņojumu. Pasākuma dalībnieki kopā ar sēļu sētas “Gulbji” saimnieci Ritu Skrējāni gatavos pusdienu zupu. Pēcpusdienā paredzēta mūziķa Kārļa kazāka uzstāšanās. Pasākuma apmeklētājus aicinām ierasties ar savu ziemas krājumu burciņu, pievienojot recepti jeb aprakstu dzejas formā. Kopīgi veidojot izstādi, kura pēc pasākuma ceļos uz Sēlijas prasmju muzeju!

Un vēl

No šodienas gaidāmas izmaiņas vairāku autobusu maršriutos, kas kursē no Jēkabpils autoostas. Izmaiņas veiktas maršrutā  Jēkabpils–Lone–Nereta,  Jēkabpils–Sunākste,  Jēkabpils–Sala un Jēkabpils–Dunava. Izmaiņas veiktas, lai Salas pagasta Ošānu ciema iedzīvotāji varētu izmantot sabiedrisko transportu, kā arī sakarā ar Sunākstes skolas slēgšanu. Izmaiņas saistītas ar esošo reisu izpildes laiku, jaunu reisu atvēršanu vai atsevišķu reisu slēgšanu, kā arī jaunu pieturu iekļaušanu kustības sarakstā. Iedzīvotāji ar maršrutu izmaiņām var iepazīties autosstā vai autotransporta direkcijas mājaslapā.

Atstājiet komentāru