2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 17.aprīlī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 17.aprīlī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aknīstes novada Asares pagastā reģistrētā SIA "Siliņi", kas nodarbojas ar tirdzniecību, autotransporta pakalpojumu sniegšanu un lopkopību, pērn strādājusi ar 1 miljonu 75 tūkstoši 883 eiro apgrozījumu un 41 tūkstoti 716 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Salīdzinājumā ar 2016.gadu uzņēmuma apgrozījums ir pieaudzis par 28 tūkstoši 130 eiro, bet peļņa - 45 reizes. Atskaites perioda peļņu plānots atstāt nesadalītu. Salīdzinājumā ar 2016.gadu, kad uzņēmumā bija nodarbināts 21 cilvēks, pērn strādājošo skaits tajā samazinājās līdz 18. Galveno uzmanību aizvadītajā gadā SIA "Siliņi" vadība veltīja darbības nozaru stabilizācijai sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos un pakalpojuma pieprasījuma samazinājuma laikā. Tika strādāts pie pasūtītāju apzināšanas, cenu sabalansēšanas, izmaksu samazināšanas un tirgus tendenču analīzes. Uzņēmums arī turpmāk plāno saglabāt un iespēju robežās paplašināt līdzšinējos saimniecības darbības veidus.

Viesītes novada pašvaldības SIA "Pērlīte", kuras kapitāldaļu pārdošanai pašvaldība rīkos atkārtotu izsoli, pagājušajā gadā turpināja strādāt ar zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija. 2017.gadā kempinga pakalpojumu sniedzēja zaudējumi gan bija ievērojami mazāki nekā 2016.gadā, sasniedzot attiecīgi 2 tūkstoši 786 eiro un 9 tūstoši 515 eiro.
Par 18% krities arī uzņēmuma apgrozījums, kas 2016.gadā bija 30 tūkstoši 474 eiro, bet pērn - jau 24 tūkstoši 732 eiro. Ieņēmumu kritumu uzņēmuma vadība skaidro ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem 2017.gada tūrisma sezonā. Taču arī pērn, neskatoties uz laikapstākļiem, kempingā notikuši vairāki lieli pasākumi. Pagājušajā gadā kempingā, kurā strādā pieci darbinieki, nomainīts āra apgaismojums, labiekārtota vasaras nojume, ka arī veikti darbi šķēršļu trasē.
"Pērlīti" vada Inita Liepiņa.
Jau vēstīts, ka Viesītes novada dome lēmusi rīkot atkārtotu "Pērlītes" kapitāldaļu izsoli. Deputāti lēma uzņēmuma izsoles sākumcenu atstāt 65 tūkstoši eiro, tāpat kā pirmajā izsolē. Atbildīgā par izsoles organizēšanu būs pašvaldības juriste Ināra Erte. Domē secināts, ka "Pērlītes" darbības veidi neatbilst pašvaldības funkcijām, līdz ar to ieguldīt līdzekļu uzņēmumā nav lietderīgi.

Turpinām ziņas

Šonedēļ Vidzemē un Latgalē varētu sākties pavasara sējas darbi. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā informē, ka šajos reģionos paredzama vasarāju sēja ļoti lielos apmēros, jo rudenī ievērojamas platības palika neapsētas ar ziemājiem. Tādēļ sējas darbi noteikti turpināsies visu aprīli. Pirmos sēs zirņus un pupas, tad graudaugus un nobeigs ar vasaras rapsi. Patlaban pavasara sējas darbi jau sākušies sausākajos Kurzemes un Zemgales laukos. Atbilstoši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra augkopības speciālistu veiktajiem sējumu apsekojumiem, visvairāk ziemas periodā cietis rapsis, jo tas ir visjutīgākais ziemošanā, kā arī tam nepatīk ilgstošs mitrums un peļķu klātbūtne, kāda vērojama uz laukiem, sākoties pavasarim. Vērtējot lauku stāvokli Latvijā, pašlaik reģionos vērojama raiba situācija.

Analizējot situāciju Kurzemē, secināts, ka tā ir atšķirīga, piemēram, Kuldīgas pusē vietās, kur uz lauka stāvēja ūdens lāmas, izdzīvojis neesot nekas. Savukārt Liepājas un Saldus pusē ziemāji, ziemas mieži, rudzi, ziemas kvieši, lai gan vietām izslīkuši un lielā mitruma dēļ nav pat sadīguši, kopumā pārziemojuši ļoti labi.

Vērtējot situāciju Latgalē, augkopības eksperti konstatējuši, ka ziemas kvieši, lai arī vēl nav sacerojuši, tomēr pēc lielajiem rudens plūdiem ir pārziemojuši. Vienlaikus daudzos laukos sējumus paretinās ilgi stāvošās peļķes, kuru vietā, kad tās izžūs, saimnieki varēs piesēt vasarājus. Pagaidām gan nav skaidrs, kad minētajos zemes gabalos varēs izmantot tehniku, lai tos atbilstoši apstrādātu.

Savukārt aplūkojot lauku stāvokli Vidzemē, speciālisti secinājuši, ka Gulbenes pusē joprojām valda liels mitrums, kur lauku darbi sākušies tikai ganību un zālāju ecēšanā. Tikmēr Madonas pusē pēc trim saulainām dienām sākuši zaļot pārziemojušie ziemas kvieši. Arī ziemas rapšu stāvoklis vērtējams kā labs - parādās baltās saknes un zaļas lapas.

Un vēl

Līvānu Bērnu un jauniešu centrs aicina Līvānu novada izglītības iestāžu skolēnus (6. - 12. klase) līdz 2. maijam pieteikties Jauno solistu konkursam, kas norisināsies 11.maijā plkst. 18.00 Mūsdienu mākslas galerijas telpās, Līvānos. Pieteikuma anketas līdz 2. maijam jāsuta uz Līvānu Bērnu unjauiešu centra e-pastu: lbjc@livani.lv vai pieteikties personīgi Rīgas ielā 110 (tālr. 65342581). Anketas un konkursa nolikums pieejmi pašvaldības mājaslapā livani.lv.

Atstājiet komentāru