2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 27.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 27.martā

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotajā konkursā "Laukiem būt!" uzvarējuši Latgales, Vidzemes un Zemgales jauniešu projekti. Konkursā "Laukiem būt! pirmo vietu kategorijā "Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana (tai skaitā mājražošana un maza apjoma pārtikas pārstrāde" šogad ieguva Velga Sermule no Rēzeknes novada ar mājas kārumiem "Cukurella", kategorijā "Nelauksaimniecības nozare (ražošana)" pirmo vietu šogad ieguva Aija Zīmele no Preiļu novada ar attīstošām un radošām rotaļlietām ar stāstu, kategorijā "Nelauksaimniecības nozare (pakalpojumi)" pirmo vietu ieguva Artūrs Dumbris no Tukuma ar ideju par radošu mūzikas darbnīcu, bet kategorijā "Lauksaimniecība" uzvaras laurus plūca Sintija Elste no Cēsīm ar mikrodārzeņu, zaļumu un ēdamo puķu piedāvājumu restorāniem. Konkursu "Laukiem būt!" jau sesto reizi organizēja Latvijas lauksaimniecības konsultāciju centrs un Valsts Lauku tīkls un tā atbalstītāji un lieldraugi "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"", kas kopīgi ar konsultāciju centru piedalās apmācību procesā un konkursa žūrijā. Pirmo vietu ieguvēji konkursā ieguva galveno balvu – 2 tūkstoši 400 eiro vērtībā.

Līvānu novada Centrālā bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļa kopā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru ir uzsākusi jaunu skaļās lasīšanas sacensību. Vispirms 11 – 12 gadus jauni skolēni no Līvānu un Ilūkstes novados piedalījās pirmās kārtas sacensībās, kas notika viņu skolās un bibliotēkās, savukārt 22. martā Līvānu novada Kultūras centrā norisinājās sacensību otrā kārta. Ideja par šāda konkursa rīkošanu nāk no Nīderlandes, kur kampaņa notiek jau 25 gadus, iesaistot vairāk kā miljons bērnu aizraujošā lasīšanas sacensībā. Grāmatu un fragmentu izvēles laikā skolēni daudz mācās viens no otra un pilnveido savas prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai. Lasīšanas sacensību otrajā kārtā piedalījās desmit labākie lasītāji no Ilūkstes un Līvānu novadiem. Bērni lasīšanai bija izvēlējušies latviešu literatūras klasiķu darbus, mūsdienu latviešu autoru darbus un tulkoto literatūru. 12. maijā uz finālu Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kopā ar visu klasi brauks un Evas Ibotsones grāmatu “Kāds suns un viņa zēns” lasīs Ingus Purmals no Jersikas pamatskolas. Ingus ir pirmais Līvānu reģiona Skaļās lasīšanas sacensības čempions.

Turpinām ziņas

Gaidot Lieldienas, Preiļu pilsētas centrālais laukums izrotāts pavasarīgos pasteļtoņos. Kā jau pavasara svētkiem piedien, centrālo vietu ieņem auglības simboli – zaķu ģimene un raibās svētku olas. Kopējo ainu atdzīvina krūmu zari, krāsoti gaišās, dzīvespriecīgās krāsās. Laukuma vidū izvietots tiltiņš, kas pēc svētkiem tiks iekļauts kopējā kompozīcijā ar centra pulksteni un ziedošiem apstādījumiem un šajā vietā atradīsies līdz pat vēlam rudenim. Pilsētas noformējums, kā jau ierasts, tapis, SIA “Preiļu saimnieks” galdniekiem sadarbojoties ar Preiļu novada domes mākslinieci Inesi Aninu. Līdzīgi kā Ziemassvētku pasakas briedīši, arī Lieldienu zaķu ģimene veidota no Preiļu parkā iepriekšējos gados nozāģētajiem kokiem. Jauns noformējums izvietots arī gar Raiņa bulvāri un pie Preiļu novada domes ēkas. Savukārt citviet pilsētā izmantoti iepriekšējos gados tapušie Lieldienu noformējuma elementi.

1. aprīlī plkst.14.00 Lieldienu pasākumā Pļaviņu novadā pie Aiviekstes pagasta pārvaldes folkloras kopa „Āre” turpinās iepriecinās novada iedzīvotājus ar tautas tradīcijām, dziesmām un rotaļām. Jau ziņots, ka Aiviekstes pagasta Kriškalnu kalnā, no kura paveras skats uz Pļaviņu apkārtni, un šķiet, ka austrumu pusē uzlecošo sauli var paņemt plaukstās, folkloras kopa „Āre” jau vairākus gadus aicināja novada iedzīvotājus 21. martā plkst.6.00 sagaidīt Lielo dienu tieši šajā vietā. Latviskajās sadzīves tradīcijās saullēkta sagaidīšanai Lielās dienas rītā ir ļoti liela nozīme – tā dod spēku turpmākajam gadam. Šajā rītā kopā sanākušie Pļaviņu novadā veica daudzus rituālus– sarkana diedziņa iesiešanu zarā, pret ļaunām mēlēm, skatīšanos uz lecošo sauli caur zīda lakatu, lai atrastu savu laimīti, sejas mazgāšanu avota ūdenī, saņēma pērienu ar izplaucētiem zariem veselībai un veiksmei, tā sagaidot Saulgriežus un pavasari.

Izsludināta pieteikšanās uz jau 5. jauno mūziķu un grupu konkursu “Homesick”, kas notiks 7. aprīlī Viesītes Kultūras pilī. Pieteikties aicinātas grupas un skanīgu balsu īpašnieki. Tehnisks vai etnisks – mūzikas stilam nav nozīmes, galvenais ir oriģinalitāte, gatavība sacensties ar citiem jaunajiem un daudzsološajiem mūziķiem un vēlme pierādīt sevi uz lielās skatuves. Dalībniekus vērtēs pieredzējusi žūrija - Gundars Lintiņš, Imants Pulkstenis un Nauris Brikmanis. Lai pieteiktos, līdz 31. martam jāaizpilda pieteikuma anketa un uz epastu viesite.homesick2018@gmail.com jāiesūta līdz 1 min garš pieteikuma video, iekļaujot - grupas nosaukumu, pilsētu, žanru, vecumu. Konkursa nolikums un anketa pieejama pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Šī gada 31. martā Riebiņu novada Rušonas pagastā notiks novada zemledus makšķerēšanas sacensības. Sacensību dalībnieku pulcēšanās Rušonas pagasta, Kastīres ciematā pretī bibliotēkai – stāvlaukumā. Dalībnieku reģistrācija no plkst. 8.00 – 8.30. Sacensību norises ezers tiks izvēlēts atkarībā no ledus drošības šajā dienā. Sākums plkst. 9.10, sacensību ilgums – 5 stundas. Sacensību nolikums atrodams Riebiņu novada pašvaldības mājaslapā.

Atstājiet komentāru