2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 27.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 27.februārī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Preiļu novada dome izsludinājusi projektu konkursu mazo un vidējo komercsabiedrību un saimnieciskās darbības veicēju projektu līdzfinansēšanai. Projekta pieteikumus var pieteikt līdz 3.aprīlim. Konkursa nolikums noteic, ka maksimāli pieļaujamais domes līdzfinansējuma apmērs vienas komercsabiedrības vai saimnieciskās darbības veicēja vienam projektam ir 2000 eiro. Līdzfinansējums tiks piešķirts projektiem, kas paredz jaunu darba vietu radīšanu, tūristu piesaisti novadam, jaunu produktu un pakalpojumu radīšanu, esošo pakalpojumu un produktu ražošanas efektivitātes paaugstināšanu, līdzfinansējuma nodrošināšanu citiem ES projektiem vai infrastruktūras uzlabošanu. Nolikums paredz arī to, ka katra iesniegtā projekta ideja būs jāprezentē klātienē konkursa vērtēšanas komisijai. Projekta īstenotājiem tiks noteikts projekta uzraudzības laiks - trīs gadi pēc projekta realizācijas un par publiskā finansējuma līdzekļiem iegūto labumu jāizmanto sava uzņēmuma darbībā vismaz piecus gadus. Konkursa mērķis ir sniegt atbalstu projektiem, kas saistīti ar uzņēmējdarbības attīstību un jaunu darba vietu veidošanos Preiļu novadā. Pašvaldības šī gada budžetā mazo un vidējo uzņēmumu līdzfinansējumam paredzēti 20 000 eiro.

Noskaidroti Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotā konkursa "Laukiem būt!" finālisti. Konkursa "Laukiem būt!" pusfinālā noskaidrotas 16 labākās jauniešu idejas no kopumā 52 iesniegtajām jauno uzņēmēju biznesa idejām, kas cīnīsies par uzvaru finālā. Kategorijā "Lauksaimniecība" konkursa "Laukiem būt!" finālā iekļuvusi arī kategorijas "Nelauksaimniecība" daļā "pakalpojumu sniegšana"Annija Jace no Madonas ar foto pakalpojumu sniegšanu, Ilva Lejiņa no Aizkraukles ar ideju par māksliniecisku apstrādi sietspiedes tehnikā, kā arī Aija Zīmele no Preiļiem ar ideju par attīstošu rotaļlietu ar stāstu šūšanu. Ilva Lejiņa no Aizkraukles tika arī pie mentoru balvas, kas ļauj neskaidrības risināt kopā ar kādu no žūrijā pārstāvētajiem ekspertiem. Konkurss "Laukiem būt!" tiek organizēts jau sesto reizi un notiek divās kārtās, kopējais balvu fonds ir 20 tūkstoši eiro. Jauno uzņēmēju iespēja cīnīties par finansējumu savām biznesa idejām ir turpinājums apmācību ciklam, kurā viņi apmeklēja mācības uzņēmējdarbībā. Konkursa fināls paredzēts marta beigās.

Turpinām ziņas

Īstenojot Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstītu projektu, Varakļānu novadā reģistrētā augkopības SIA "Lakro Plus" izveidojusi sulas spiestuvi. Projekta "Sulas spiestuves izveide Varakļānu novadā" gaitā uzņēmums iegādājies 90 litru tilpuma sulas spiedi, kas stundā spēj izspiest 180 - 200 litrus sulas, ogu smalcinātāju ar ražību 1000 kilogrami stundā un elektrisko pasterizatoru ar ražību 90 litri stundā. Tāpat ir iegādāta 100 litru sulas tvertne, nerūsējoša tērauda izlietne, tāda paša materiāla galds ar plauktu un ogu atkausēšanas vannu. Ogu saldēšanai ir uzbūvēta saldētava ar 60 kubikmetru ietilpību. Projekta "Sulas spiestuves izveide Varakļānu novadā" kopējās izmaksas ir 23 204 eiro, tajā skaitā publiskais finansējums - 13 922 eiro.

Zemkopības ministrijā notika ikgadējā mazpulku konference. Tās nosaukums šogad “Mazpulki Latvijas simtgadei”. Konferenci atklāja Mazpulku padomes priekšsēdētāja Randa Ķeņģe, kam sekoja viesu uzrunas. Mazpulcēni konferences ietvaros devās pie uzņēmējiem Rīgā, lai dzirdētu šo uzņēmēju veiksmes stāstus, runātu par sava biznesa attīstīšanas procesu, iedvesmotu jauniešus uzdrīkstēties, kā arī parunātu par grūtībām ceļā uz savu uzņēmumu. Konferences noslēgumā sekoja projekta “60 elementi tavā kabatā” pārskats un konkursu uzvarētāju apbalvošana, kā arī filmas par Mazpulkiem prezentācija. Konferencē piedalījās aptuveni 250 dalībnieki no visas Latvijas. Krustpils novadu pārstāvēja 2 mazpulki: 60. Krustpils mazpulks un 748. Sūnu mazpulks, Jēkabpils novadu- 532. Ābeļu mazpulks un 36. Viesītes mazpulks, Jēkabpils pilsētu – Bērnu un jauniešu centra mazpulks.

Un vēl

Pagājušās nedēļas nogalē notika Pļaviņu novada atklātās sacensībās makšķerēšanā uz Odzes ezera ledus Aiviekstes pagastā. Makšķernieki bija ieradušies no Rīgas, Kokneses, Ērgļiem, Mētrienas, Kalsnavas, Ļaudonas, Vietalvas, Aiviekstes un Pļaviņām. Sacensības norisinājās četras stundas. Par uzvarētāju vīriešu vidū kļuva Zintis Viļevičs no Ļaudonas ar 2,328 kg lielu lomu. Sieviešu konkurencē apbalvota Liene Strušele no Ērgļiem, kuras loms bija 1,312 kg. Noķerto zivju vidū pārsvarā bija plicēni, asari, ķīši. No Pļaviņu novada iedzīvotājiem vislabāk veicās Jurim Purniņam, kurš izcīnīja 3. vietu vīriešu grupā un Sarmītei Kūlītei no Vietalvas, kura izcīnīja 2. vietu sieviešu konkurencē. Jauniešu grupā uzvarēja Emīla Bernāns no Ērgļiem ar pieticīgu lomu – 20 grami.

Atstājiet komentāru