2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 16.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 16.februārī

Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai efektīvāk izmantotu skolu infrastruktūru, pašvaldības budžeta līdzekļus un valsts mērķdotācijas pedagogu atalgojumam, Jēkabpils novada ome nolēmusi likvidēt Dunavas pamatskolu, kas ir Latvijas otra mazākā pamatskola. Mācību iestādes likvidācija notiks, pievienojot to Dignājas pamatskolai. Sākot no 2018./2019.mācību gada, Dunavā būs pieejamas tikai pirmās četras klases. Patlaban Dunavas pamatskolā mācās 16 skolēni. Paredzams, ka pēc skolas likvidācijas 5.-9.klašu skolēni turpinās izglītoties Rubeņu un Dignājas pamatskolās, kā arī citās tuvējās mācību iestādēs. Audzēkņiem tiks nodrošināts transports nokļūšanai uz vienu no tuvākajām skolām. Daļa Dunavas pamatskolas skolotāju turpinās izglītot 1.-4.klašu skolēnus, daļa dosies pensijā, bet daļai nāksies meklēt jaunu darbu. Pastāv iespēja, ka uz Dunavas skolas ēku varētu tikt pārcelta pagasta pārvalde, tad tās patreizējā atrašanās vietā, ēkā "Kastaņi", atbrīvotos divi dzīvokļi.

Pēc valsts mēroga dabas katastrofas izsludināšanas mežsaimniecībā kurināmā piegādātāji paaugstinājuši cenas un siltuma ražotāji ir bezspēcīgi, lai šo situāciju mainītu. SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" valdes locekle Ludmila Lencberga informē, ka gada sākumā uzņēmums informējis domi par ārkārtas situāciju, kas izveidojusies ar šķeldas piegādi. Proti, kurināmā piegādātāja SIA "Sinda VR" paziņojusi par nodomu lauzt līgumu saistībā ar ārkārtas Krīzes vadības padomes lēmumu, ka rudens lietavu un plūdu izraisītās sekas mežsaimniecībā ir atzīstamas kā valsts mēroga dabas katastrofa. SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" uzrunājusi vairākus šķeldas piegādātājus, taču visi apzinātie piegādātāji nevarējuši nodrošināt nepieciešamo šķeldas daudzumu. Pārrunas ar uzņēmējiem beigušās ar cenas paaugstināšanu. Proti, kurināmo uzņēmumam turpina piegādāt līdzšinējais partneris, taču viens kubikmetrs šķeldas 8,4 eiro vietā maksā 11 eiro. Piegādātā šķelda esot mitrākā nekā iepriekš, taču siltuma ražošanai derīga. Līdzīga situācija ir arī Vietalvas pagastā, kur siltuma ražošanai tiek izmatota malka. Izmantojot valsts mēroga dabas katastrofas izsludināšanu, arī malkas piegādātājs pacēlis cenas.

Turpinām ziņas

Madonas novada pašvaldības šī gada budžeta kopējie ieņēmumi, salīdzinot ar pērno gadu, plānoti par 5,21% lielāki. Savukārt izdevumi plānoti par 4,1% lielāki. Madonas novada pašvaldības 2018.gada budžeta ieņēmumi būs 24,11 miljons eiro, bet kopējie izdevumi - 23,76 miljonu eiro apmērā. No pērnā gada budžeta pāri palikuši 2,65 miljoni eiro. No pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda Madonas novada pašvaldība saņems 4,49 miljonus eiro. Nozīmīgākie šogad iecerētie darbi saistīti ar Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem un Madonas kā jauniešu galvaspilsētas svinībām. Svarīgāko darbu sarakstā ir arī Eiropas fondu apguve, ar ko saistās, piemēram, estrādes atjaunošanas uzsākšanu, un atbalsta pieaugumu sportam.

Aizkraukles novada pašvaldības 2018.gada budžeta deficīts apstiprināts 2% apmērā. Budžeta ieņēmumos pašvaldība ieplānojusi 9 miljoni 106 tūkstoši 447 eiro, bet izdevumi ir par 157 tūkstoši 283 eiro jeb 2% lielāki, sasniedzot 9 miljoni 263 tūkstoši 730 eiro. Vairāk nekā puse izdevumu nepieciešami izglītības jomai, kurai atvēlēti 5 miljoni 58 tūkstoši 900 eiro. Novada administrācijas, pagasta pārvaldes, deputātu un citu valdības dienestu uzturēšanai pašvaldība atvēlējusi 1 miljonu 62 tūkstoši 797 eiro, bet 21 tūkstoti 922 eiro novirzīti viena pašvaldības policijas darbinieka un viena glābšanas dienesta uz ūdeņiem organizatora darba nodrošināšanai. Sabiedrisko attiecību veidošanai, pašvaldības informatīvā izdevuma "Domes Avīze" izdošanai, kā arī pašvaldības reprezentatīvajiem izdevumiem paredzēti 13 tūkstoši 584 eiro. Ievērojama summa ieplānota arī sociālajai aizsardzībai - 1 miljons 56 tūkstoši 499 eiro.

Un vēl

Latvijas simtgades svinēšanas festivāls "Latvijas Goda aplis" turpina apceļot un godināt valsts novadus un šajā nedēļas nogalē, 17. februārī, piestās Jaunjelgavas novadā, kur notiks Magdalēnas ziemas svinības un būs apskatāma festivāla "Staro Rīga" video instalācija. Magdalēnas dienas svinības par Sēlijas vārtiem dēvētajā Frīdrihštatē jeb mūsdienu Jaunjelgavā 17. februārī sāksies jau pulksten 14.00, kad ikviens interesents būs aicināts gida pavadībā doties stundu ilgā ekskursijā pa pilsētas vēsturiskajām vietām. Uzreiz pēc ekskursijas no pulksten 15.00 Vecpilsētas laukumā pie kultūras nama varēs vērot viduslaiku bruņinieku cīņas. Paralēli tām turpat blakus būs iespēja nobaudīt viduslaiku ēdienus, atrast un iegādāties ko vērtīgu amatnieku un mājražotāju tirdziņā, kā arī izbraukt zirga vilktā pajūgā Vecpilsētas parkā. Ikviens varēs tapt iemūžināts arī vēsturiskas ievirzes fotogrāfijās, jo "1000 fonu studija" kultūras nama otrā stāva zālē piedāvās nobildēties ar attiecīgiem piļu un seno dārzu attēliem fonā. Turpat būs apskatāma arī pieredzējušā Jaunjelgavas fotogrāfa Pētera Grūbes darbu izstāde. Kultūras nama pagrabiņā darbosies Alķīmiķa laboratorija, bet "Radu mājā", kas atrodas Jelgavas ielā 32 notiks ģimenēm draudzīgā Magdalēnas dārgumu izgatavošanas darbnīca. No pulksten 18 kultūras namā notiks foto un video atskats uz pērnā gada svarīgākajiem notikumiem Jaunjelgavas novadā, bet pulksten 19 sāksies Magdalēnas ziemas balle, kuras laikā notiks arī prestižo novada apbalvojumu "Zelta Kaza" pasniegšanas ceremonija, kurā tiks cildināti novada Goda saimnieki.

Atstājiet komentāru