2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 12.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 12.februārī

Radio1 Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Pērn gada nogalē Latgales uzņēmēju kongresa mērķis bija norādīt uz tautsaimniecības un ekonomikas problēmām, pieprasot no atbildīgajām institūcijām ātru risinājumu. Kongresa rezolūcija iesniegta Saeimā un valdībā, bet uzņēmēji nekādu atbildi aizvien nav saņēmuši un tagad ir par to sašutuši un draud ar streiku. Saeimā rezolūcija iesniegta jau 11. decembrī, bet valdības atbilde, ka rezolūcija ir pieņemta izskatīšanai, pienāca 22. decembrī. Līdz šim nekādu atbildi par izskatīšanu vai turpmāku rīcības plānu uzņēmēji nav saņēmuši. Latgales uzņēmēju kongresa rīcības komitejas pārstāvji tagad pauda sašutumu par ignorēšanu no valsts puses un bezatbildību saistībā ar pērnajā gadā iesniegto rezolūciju, kas esot vitāli svarīga tālākai Latgales ekonomiskajai attīstībai. Šobrīd uzņēmēji ir izmisumā par, pēc viņu teiktā, jaunās nodokļu reformas radīto haosu, kas izraisījis ne vien neapmierinātību darbinieku vidū, bet arī nesamērīgu cenu kāpumu. Uzņēmēji sašutuši arī par to, ka jau gadiem ne Latgales plānošanas reģions, ne speciāli veidotā Latgales programma nav devusi gaidītos rezultātus. Uzsvērta tika arī nevienlīdzība pret Latgales uzņēmējiem kaut vai graudu vai koksnes iepirkumu cenā – produkti no Latgales joprojām tiek iepirkti par 10-15 eiro lētāk, nekā no citiem Latvijas reģioniem. Arī sociālās aprūpes jomā var izdalīt reģionālas atšķirības. Rezolūcija valdībā būtu jāizskata viena mēneša laikā. Ja situācija drīzumā netiks mainīta, uzņēmēji ir gatavi izziņot streiku.

Internātskolu finansēšanas modelis ir jāmaina, taču tas ir rūpīgi jāizvērtē, komentējot labklājības ministra Jāņa Reira teikto, ka ir vērts apsvērt bērnu aprūpes iestāžu finansējuma modeli, aģentūrai LETA sacīja Kokneses novada internātpamatskolas-attīstības centra direktore Dagmāra Isajeva. Ministrs iepriekš izteicās, ka internātskolas var nosūtīt savus audzēkņus uz psihoneiroloģisko slimnīcu, vienlaikus turpinot saņemt par viņu finansējumu no Izglītības un zinātnes ministrijas, un situācija būtu jāmaina. Isajeva piekrita, ka jautājums ir diskutējams, taču šādos gadījumos finansējums nedrīkst tikt "nogriezts" pilnībā. Viņa piedāvāja šādos gadījumos nepiešķirt līdzekļus bērna ēdināšanai. Izglītības iestādes vadītāja piekrīt, ka ir jāmaina princips "nauda seko skolēnam", vismaz attiecībā uz internātskolām. Taču, viņasprāt, šādām iestādēm piešķiramajiem līdzekļiem jābūt atkarīgiem no skolēnu diagnozēm, jo tās ir ļoti dažādas un prasa atšķirīgas pieejas.

Kā ziņots, Reirs paziņojis, ka būtu vērts apsvērt bērnu aprūpes iestāžu - gan bērnunamu, gan internātskolu, gan slimnīcu - finansējuma modeļa maiņu, lai šis finansējums nebūtu tieši atkarīgs no klientu skaita un lai izskaustu ieinteresētību tikai finansējuma dēļ bērnus pārsūtīt no vienas iestādes citai.

Turpinām ziņas

Jaunjelgavas novada dome piedalīsies Vides aizsardzības fonda izsludinātajā projektu konkursā ar projektu “Daugavas upes apsaimniekošanas plāna izstrāde Pļaviņu HES ūdenskrātuvē Jaunjelgavas novadā”. Pašvaldība nodrošinās projekta līdzfinansējumu piecu procentu apmērā no kopējām izmaksām, bet saistībā ar to iegūs pašvaldības ūdeņu apsaimniekošanas plānu. Tas nepieciešams, lai nākotnē varētu attīstīt Daugavas baseina apsaimniekošanu, piemēram, ierīkot makšķerēšanas, tūristu piekļuves vietas un attīstīt citas jomas.

Pagājušajā nedēļā Rīgā kultūras pilī “Ziemeļblāzma” notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības izveidotās Latvijas simtgadei veltītās ceļojošās izstādes un kataloga “Bibliotēkas, kas palīdzēja izaugt Latvijai” atklāšana. Izstādē atspoguļoti stāsti par 12 Latvijas publiskajām bibliotēkām, kurām ir simboliska nozīme Latvijas tapšanā par valsti, izceļot to bagāto vēsturi un dibināšanā iesaistītās personības. Viens no stāstiem veltīts Pļaviņu novada Klintaines bibliotēkai. Izstāde un katalogs tapis ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas Domes un ziedotāju atbalstu, kā arī izstādē iesaistīto bibliotēku pašvaldību līdzfinansējumu. Pļaviņās novada kultūras centra mazajā zālē izstādes un kataloga “Bibliotēkas, kas palīdzēja izaugt Latvijai” atklāšana plānota 15. martā.

Un vēl

Piektdien, 16. februārī plkst. 10tos Jēkabpils novada Zasas muižas parkā notiks praktiskais apmācību seminārs dižkoku sakopšanā. To vadīs lektore Daiga Strēle no SIA “LABIE KOKI eksperti” . Dižkoku seminārā aicināti piedalīties visi interesenti! Pulcēšanās uz pasākumu pie Zasas kultūras nama.

Atstājiet komentāru