2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 8.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 8.februārī

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Jēkabpils novada domes sēdē plānots akceptēt Jēkabpils novada pašvaldības autoceļu attīstības programmu 2018.-2020. gadam. Valsts autoceļu garums Jēkabpils novadā ir 196 km, tai skaitā ar melno (asfalta) segumu ir 41,8 km, jeb 21,3% no visu ceļu garuma. Ar asfaltētu ceļa segumu līdz novada administrācijai, kas atrodas Jēkabpilī, ir savienoti 3 pagastu centri, tie ir Ābeļu pagasts, Kalna pagasts, Zasas pagasts. Novadu šķērso valsts reģionālie autoceļi: P 72 Ilūkste – Bebrene – Birži; P 74 Siliņi – Aknīste; P 75 Jēkabpils – Nereta – Lietuvas robeža. Uz autoceļa Jēkabpils–Dignāja–Ilūkste (V783) veikta ceļa dubultās virsmas apstrāde, kas uzlabo nokļūšanu novada administrācijā. Pārējie pagasti ar novada administrāciju ir savienoti ar grants seguma autoceļiem. Lai uzlabotu ceļu stāvokli, 2018.gadā valsts budžetā palielināts finansējums valsts vietējās nozīmes autoceļu sakārtošanai.

Šogad plānots veikt grants seguma pastiprināšanas un divkāršu virsmas apstrādes seguma ieklāšanas darbus valsts vietējā autoceļa V783 Jēkabpils–Dignāja–Ilūkste posmā km 14,30-20,80. Jēkabpils novada kopējais pašvaldības autoceļu garums ir 445.227 km, no kuriem ceļu garums ir 432,67 km un ielu garums ir 12,467 km. No visu ceļu garuma (432,67 km.) ar melno segumu ir tikai 4,601 km, jeb 1,06% no kopgaruma. Ielām no 12,467 km kopgaruma ar melno segumu ir 4,467 km, jeb 36%.

Piešķirtā mērķdotācija Jēkabpils novadam autoceļiem 2018. gadā sastāda 289 tūkstoši 990 EUR. Jēkabpils novada pašvaldībai iedalītās valsts mērķdotācijas 70% apmērā tiek sadalītas starp novada pagastu pārvaldēm ikdienas darbu veikšanai pagastos proporcionāli pēc to ceļu un ielu garumiem (reģistrētajiem). Galvenie ikdienas darbi pagastu pārvaldēs ir ceļu un ielu tīrīšana no sniega ziemas periodā, ceļu planēšana un profilēšana vasaras periodā. Pēc vajadzības veic ceļu plātnes remontu (aizberot bedres, labojot bedres asfaltā), grāvju rakšanu un apaugumu noņemšanu gar ceļu malām, ielu un ceļu appļaušanu vasaras periodā, kā arī citus darbus. Jēkabpils novada pašvaldībai iedalītās valsts mērķdotācijas pašvaldību ceļiem - 30% apmērā (86 997 EUR) un atlikums uz 2018.gada 1.janvāri ir 91740,50 EUR. Centralizēto līdzekļu kopsumma 2018.gadā – 178 737,50 EUR, galvenokārt paredzēta izlietot, kā līdzfinansējums lauku ceļu pārbūves programmas realizēšanai. Daļa līdzekļu tiks izlietota, ja būs nepieciešamība avārijas gadījumu un dabas katastrofu seku likvidācijai visā novada teritorijā - trīs pagastu teritorijas - Ābeļu, Dignājas, Dunavas, kas atrodas pie Daugavas un pakļautas plūdu riskam.

Turpinām ziņas

Šajā mēnesī notiks ikgadējās Jēkabpils novada pašvaldības darbinieku tikšanās ar pagastu iedzīvotājiem. Sanāksmju sākumā novada lauku attīstības konsultante stāstīs par izmaiņām nodokļu likumdošanā un šī gada platību maksājumos. Ar novada aktualitātēm, plānotajiem darbiem pagastos un šī gada budžetu iepazīstinās novada domes priekšsēdētājs un pašvaldības izpilddirektors. Sanāksmēs piedalīsies arī pagastu pārvaldnieki, deputāti un, iespēju robežās, citi speciālisti. Tiks sniegtas atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem. Vadoties pēc internetā veiktās aptaujas, iedzīvotāju sanāksmes šogad notiks šādos laikos:
13. februārī plkst. 10:00 Ābeļu Tauta namā un plkst. 14:00 Dignājas pagasta pārvaldes zālē,
14. februārī plkst. 14:00 Dunavas Tradīciju zālē.
21. februārī plkst. 11:00 Rubenes pagasta pārvaldes zālē un plkst 15:00 Zasas kultūras namā.
27. februārī plkst. 10:00 Leimaņu Tauta namā un plkst. 13:00 Kalna pagasta kultūras namā.

Zemgales plānošanas reģions ir paziņojis, ka daudzviet tiks samazināti reģionālie reisi. Veicot pasažieru plūsmas analīzi, SIA Jēkabpils autobusu parks izteica savu viedokli Jēkabpils novada pašvaldībai, kuru plānotās izmaiņas skars visbūtiskāk: ņemot vērā, ka maršruts nr.7008 Jēkabpils – Bebrene ir saistītais maršruts maršrutam Bebrene – Rīga, kas dod iespēju pasažieriem no lauku apvidus tikt uz galvaspilsētu, turklāt tas ir pēdējais maršruts, ar kuru studenti var atbraukt uz/no Bebrenes profesionālo tehnikumu, tika panākts, ka par maršruta izvērtēšana tiek atlikta līdz vasaras mēnešiem, kad beidzas mācību gads; maršrutam nr. 6967 Jēkabpils – Dunava tiks slēgti divi reisi sestdienās, kurus praktiski iedzīvotāji neizmanto - vidējais pasažieru skaits reisā 1-3 cilvēki.

14. februārī plkst. 11:15 Jēkabpils novada pašvaldības sēžu zālē Rīgas ielā 150a, Jēkabpilī, tiek rīkota cirsmu izsole. Meža cirsmu četru nogabalu nekustamajā īpašumā „Lakstīgalas”, Leimaņu pagastā, Jēkabpils novadā, pārdošana rakstiskā izsolē ar augšupejošu soli. Sākumcena 19 tūkstoši eiro. Līdz 12.februārim jāiemaksā dalības maksa un nodrošinājuma summa un līdz 14.februārim plkst. 11:00 jāpiesakās uz objekta izsoli saskaņā ar izsoles noteikumiem.

Un vēl

21. janvārī VEF Kultūras pilī norisinājās Latvijas Līnijdeju un kantrī vesterna deju reitinga pirmās 2018. gada sacensības. Tajās piedalījās vairāk nekā 100 dažādu vecumu, grupu un līmeņu dejotāji no visas Latvijas. Starp šiem dalībniekiem startēja arī Jēkabpils novada Dunavas kultūras nama līnijdeju grupas “Maybe” piecas dejotājas, starp viņām arī kolektīva vadītāja Līga Navicka. Latvijas reitinga pirmajās sacensībās 2018. gadā dejotāja Ksenija Šulte izcīnīja zelta medaļu Social Adult Female grupā, kā arī tika apbalvota un iekļauta Līnijdeju un kantrī vesterna deju asociācijas 2017. gada reitinga līdera kategorijā, kas paver iespēju piedalīties sacensībās starp augstāka līmeņa dejotājiem. Māsas Rēzija un Katrīna Ērgles startēja Social Teen Female grupā, kur Rēzija izcīnīja otro vietu, un Katrīna – trešo. Pirmās sacensības izbaudīja dejotājas Inese Mintāle un Rasa Matuseviča. Ineses startēja Social Silver Female grupā, kur ieguva augsto trešo vietu. Savukārt Rasa un kolektīva vadītāja Līga startēja Social Diamond Female grupā, kur sīvā cīņā abas dejotājas iekļuva labāko sešiniekā, Līga Navicka ieguva augsto ceturto vietu un Rasa Matuseviča – piekto vietu.

Atstājiet komentāru