2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 6.februārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2018.gada 6.februārī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Kāds pusaudzis no Vecumnieku novada, kurš dzīvoja bijušajā Salas novada bērnunamā "Līkumi", bez saskaņošanas ar bāriņtiesu savulaik vairākkārt ievietots psihoneiroloģiskajās slimnīcās. Bāriņtiesas vadītāja Evita Caune, komentējot Veselības inspekcijas pausto, ka psihoneiroloģiskajās slimnīcās atrodas arī tādi bērni, kuriem tur uzturēties nevajadzētu, apgalvoja, ka bāriņtiesai nav bijis jāpieņem lēmumi saistībā ar bērnu ievietošanu šādās iestādēs uz ilgu laiku. Viņa atminējās divus gadījumus, kad sadarbībā ar ģimenēm, ģimenes ārstiem, psihiatru un Sociālo dienestu izvērtēts bērnu veselības stāvoklis un abi uz īsu laiku ievietoti slimnīcā. Vienā no gadījumiem bērnam, kurš dzīvoja audžuģimenē, uzstādīta diagnoze, taču arī šī bērna uzturēšanās slimnīcā neesot bijusi ilglaicīga. Taču pirms vairākiem gadiem kāds novada iedzīvotājs, kurš mitinājās bijušajā bērnunamā "Līkumi", tagad ģimenes atbalsta centrā "Saulstari", bez saskaņošanas ar bāriņtiesu ievietots bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" un šāda pat profila iestādē Daugavpilī. Tolaik zēns bijis 13-15 gadus vecs. Caune stāstīja, ka pašlaik bērns "dabūts ārā" no bērnu aprūpes iestādes un mitinās pie aizbildņa. Jaunietim drīz būs 18 gadi un, neskatoties uz to, ka diagnoze ārstniecības iestādēs viņam tika norādīta, puisim nav nepieciešams lietot medikamentus.

Pēc iedzīvotāju protestiem Aizkrauklē iecerētās kokmateriālu kaltes varētu būvēt citā vietā. Ja pašvaldība spēs laikus atrisināt juridiskās nianses, iedzīvotāju protestus izsaukušās koksnes žāvēšanas kaltes varētu būvēt nevis Mednieku, bet Rūpniecības ielā. Būvniecības ieceres iesniedzējas - SIA "Sindas kaltes" - projektu vadītājs Edmunds Bērziņš informē, ka tieši SIA "Sindas kaltes" pašvaldībai ierosināja zemesgabalu maiņu, proti, zemesgabala Mednieku ielā 1 pret īpašumu Rūpniecības ielā 10. Taču teritorijas plānojums paredz, ka zemesgabals Rūpniecības ielā ir dabas pamatnes teritorija, tāpēc nepieciešams veikt izmaiņas plānojumā, kas var aizņemt pat gadu, ko uzņēmums nav gatavs gaidīt. "Sindas kaltes" projekta realizāciju vēlas sākt jau šogad, tāpēc cer, ka pašvaldība maiņas procesu organizēs pēc iespējas ātrāk, juridiskās formalitātes nokārtojot sešu septiņu mēnešu laikā.

Turpinām ziņas

Daugavpilī, Latgales zoodārzā plānota tropikārija izveide, kas paredz tropu zonas izveidi jau esošajās zoodārza telpās, kā arī jaunas tropikārija ēkas būvniecību. Tropu zonas izveides darbus zoodārza ēkā plānots pabeigt jau līdz šī gada oktobrim, to izmaksas tiek lēstas 35 tūkstoši eiro apmērā. Tāpat patlaban tiek strādāts pie tropikārija jaunās ēkas koncepcijas. Jaunā ēka plānota kā sava veida siltumnīca ar augstām sienām, kur zem stiklota jumta atradīsies mākslīgi veidotas klintis, koki, ūdenskritumi un daudz kas cits, lai tās iemītniekiem būtu komforti dzīves apstākļi, ēkā tiks uzturēts tropiem atbilstošs mikroklimats. Šogad Latgales zoodārzā plānots nomainīt arī gājēju celiņu segumu un uzstādīt jaunu žogu apkārt zoodārza teritorijai. Zoodārza nākotnes plānos ietilpst arī pārējās tam pieguļošās teritorijas un purva, kurš atrodas aiz iestādes, apgūšana. Latgales zoodārzā ir aplūkojami dzīvnieki, kas mitinās Āfrikā, Āzijā, Dienvidamerikā un citās pasaules daļās. Tā apmeklētāju skaits turpina pieaugt un pērn sasniedza 47 tūkstoši.

Starptautiskās Mitrāju dienas ieskaņā Dabas aizsardzības pārvaldes pārziņā esošais Ķemeru Nacionālais parks atkārtoti saņēma Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas sertifikātu – kā apliecinājumu atbildīgai pieejai dabas saglabāšanā un sadarbības veicināšanā un kā mudinājumu arī turpmāk attīstību plānot pārdomāti. Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartu saskaņā ar starptautiskas ekspertu komisijas vērtējumu piešķir Eiropā lielākā dabas teritoriju organizācija Europarc. Pagājušajā gadā Ķemeru Nacionālā parka zināmākais objekts – Lielā Ķemeru tīreļa laipa – sasniedza nebijušus apmeklējuma rādītājus. Ja 2016 gadā šo vietu apmeklēja apmēram 50 tūkstoši viesu, tad pērn šis skaitlis pārsniedza 100 tūkstoši. Pieaugot apmeklētāju plūsmai, palielinās dabas noplicināšanas iespējamība, līdz ar to jo būtiskāka ir hartā minēto principu ievērošana, plānojot apmeklētāju plūsmu, attīstot dabas izglītību un nodrošinot piemērotu infrastruktūru, o ievērot apņēmusies Ķemeru nacionālā parka administrāciju.

Un vēl

Līdz 40 tūkstoši eiro no 2018.gada Kokneses novada pašvaldības budžeta līdzekļiem tiks piešķirti jauna apkures katla iegādei, lēmuši novada domes deputāti. Pašvaldības SIA "Kokneses komunālie pakalpojumi" līdzekļus pašvaldībai lūgusi, lai centrālajā katlu mājā uzstādītu katlu, kas vasarā Kokneses iedzīvotājus nodrošinās ar karsto ūdeni. Ņemot vērā uzņēmuma sniegto informāciju un Finanšu un attīstības pastāvīgās komitejas ieteikumu, domes deputāti lēma piešķirt līdz 40 000 eiro katla iegādei. Iepirkuma procedūru katla iegādei un uzstādīšanai veiks pats komunālais uzņēmums.

Atstājiet komentāru