2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 12.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 12.decembrī

Radio1 Novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Lai pasargātu vidi no piesārņojuma, Aizkraukles novada pašvaldība lūgs valsti pārņemt piesārņoto dzelzsbetona rūpnīcas teritoriju starp Enerģētiķu, Tilta un Dzelzceļa ielām. Bijusī dzelzsbetona rūpnīcas teritorija iekļauta piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu reģistrā. Tā oktobrī Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) drenāžas atslodzes galerijā ir konstatēts mazuta piesārņojums, kas visticamāk radies no naftas produktiem, kas atrodas pazemē Dzelzceļa ielā 10. Pašvaldībā lēš, ka naftas produktu apmērs varētu būt aptuveni 70 tonnas, un tie sākuši pārvietoties Daugavas virzienā. Pirms 18 gadiem Aizkraukles novada pašvaldība pasūtīja pētījumu, kurā prognozēts, ka aptuveni 25 gadu laikā piesārņojums varētu sasniegt Daugavu, kā arī noteikts tā kustības virziens. Piesārņojuma parādīšanās spēkstacijas drenāžas urbumos liek pašvaldībai secināt, ka sākotnēji prognozētais piesārņojuma kustības virziens ir mainījies un šķērslis tā izplūšanai Daugavā ir Pļaviņu HES drenāžas atslodzes galerija. Aizkraukles novada pašvaldībā skaidro, ka darbu izmaksas to apmēra dēļ tā nevar segt no sava budžeta, turklāt pašvaldība nav veikusi piesārņojošo darbību un nav atbildīga par veikto piesārņojumu.

2018.gadā izdevumi Kokneses novada apvienotās pašvaldību būvvaldes uzturēšanai augs par 6%, liecina Kokneses novada domes lēmums. Šim gadam apstiprinātā tāme būvvaldei, kas apkalpo Kokneses, Pļaviņu, Neretas, Skrīveru un Jaunjelgavas novadus, ir 53 tūkstoši 753 eiro. Savukārt 2018.gadā uzturēšana izmaksās 56 tūkstoši 965 eiro, kas ir par 6% vairāk. Atbilstoši iedzīvotāju skaitam lielākie izdevumu būvvaldes pakalpojumu nodrošināšanai būs Jaunjelgavas novadam - 13 tūkstoši 727 eiro. Kokneses un Pļaviņu novadu līdzfinansējums sasniegs teju 13 tūkstoši eiro, savukārt Skrīveru un Neretas novadi par pakalpojumiem maksās vairāk nekā 8 tūkstoši eiro. Kokneses apvienotā pašvaldību būvvalde apkalpo un pārrauga būvniecības procesu Kokneses, Jaunjelgavas, Pļaviņu, Neretas un Skrīveru novadu teritorijās.

Turpinām ziņas

Jaunjelgavas novada pašvaldība īstenos meliorācijas sistēmas pārbūves projektu, kura izmaksas ir 149 tūkstoši 979 eiro,. Pašvaldība plāno sakārtot vairākus pašvaldības nozīmes koplietošanas meliorācijas grāvjus Daudzeses un Sunākstes pagastos, veicot projektēšanas, autoruzraudzības, būvuzraudzības un pārbūves darbus.Ieceres izmaksas lielāko daļu segs Eiropas Lauku fonds lauksaimniecības attīstībai, bet pašvaldība nodrošinās desmito finansējuma daļu. Projekta apstiprināšanas gadījumā projekta īstenošanai nepieciešamos līdzekļus pašvaldība aizņemsies Valsts kasē. Projektu plānots īstenot līdz 2018.gada beigām.

Īstenojot projektu, kura izmaksas lēšamas 277 tūkstoši 88 eiro apmērā, pašvaldība veiks sociālās aprūpes centra "Vīgante" siltināšanu, lēmuši Jaunjelgavas novada domes deputāti. Plānoti ēkas siltināšanas būvdarbi, sekmējot ēkas energoefektivitātes paaugstināšanu. Projekta budžetā paredzētas projektēšanas, autoruzraudzības, būvuzraudzības, būvdarbu, publicitātes izmaksas un neparedzētie izdevumi. Projekta apstiprināšanas gadījumā pašvaldība Valsts kasē aizņemsies 143 tūkstoši 88 eiro. Plānots, ka ēkas siltināšanas projekts tiks īstenots nākamā gada pirmajā pusē.

Un vēl

Ceturtdien, 14.decembrī, tiks apbalvotas konkursa "Ģimenei draudzīga pašvaldība" uzvarētājas trīs pašvaldību grupās, kā arī tiks nosaukta gada ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā. Konkursa "Ģimenei draudzīga pašvaldība" finālā piedalās deviņas pašvaldības, kas noteiktas, vērtējot pašvaldību iesniegto informāciju un iedzīvotāju sniegto vērtējumu. Konkursa finālistes republikas nozīmes pilsētu pašvaldību grupā ir Daugavpils, Jelgavas un Ventspils pilsētu pašvaldības, reģionālas nozīmes attīstības centru pašvaldību grupā - Gulbenes, Siguldas un Tukuma novadu pašvaldības, bet pārējo novadu pašvaldību grupā - Babītes, Olaines un Ozolnieku novadu pašvaldības. Kā apbalvojumu viena no pašvaldībām, kas iekļuvusi finālā, iegūs jaunu rotaļu laukumu.

Atstājiet komentāru