2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 1.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 1.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Saskaņā ar Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumu, rudens lietavu un plūdu izraisītās sekas lauksaimniecībā nozīmīgā valsts teritorijas daļā kopš šodienas, 1.decembra, ir atzīstamas kā valsts mēroga dabas katastrofa. Jau ziņots, ka 14.novembrī ārkārtas Krīzes vadības padomes sēdē vairākas pašvaldības izteica lūgumu Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecībā to administratīvajās teritorijās. Taču tā kā saskaņā ar Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumu, rudens lietavu un plūdu izraisītās sekas lauksaimniecībā novadu teritorijās pēc 30.novembra ir definējamas kā valsts mēroga dabas katastrofa, klātesošie vienojās Ministru kabinetu nelūgt izdarīt grozījumus 29.augusta rīkojumā par izsludinātās ārkārtējās situācijas pagarināšanu. Līdz ar to nozīmīgā valsts teritorijas daļā lietavu un plūdu izraisītās sekas lauksaimniecībā ir definējamas kā valsts mēroga katastrofa. Tāpat arī vēstīts, ka valdība iepriekš akceptēja 14,87 miljonu eiro izmaksāšanu Latvijas lauksaimniekiem par plūdu postījumiem no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Ilgstošo lietavu un plūdu radītās situācijas dēļ lauksaimniecības jomā tika izsludināta ārkārtas situācija 29 novados, tajā skaitā Aglonas, Līvānu, Preiļu, Vārkavas, Jēkabpils, Varakļānu, Krustpils, Salas un Aknīstes novados.

Preiļu novada dome aicina iedzīvotājus uz tikšanos ar domes deputātiem, iestāžu un daļu vadītājiem, lai pirms 2018. gada novada budžeta pieņemšanas iepazīstinātu ar paveikto šajā gadā, ieplānotajiem darbiem nākamajam gadam un uzklausītu iedzīvotāju priekšlikumus. Iedzīvotāji uz sarunu tiek aicināti no 4. līdz 7. decembrim. 7. decembrī no plkst. 15.00 līdz plkst. 17.00 Preiļu kultūras nama zālē notiks dažādu nozaru speciālistu konsultācijas, būs iespēja aprunāties ar SIA „Preiļu saimnieks”, Izglītības pārvaldes, Labklājības pārvaldes pārstāvjiem, pašvaldības juristu, Preiļu novada domes Nekustamā īpašuma daļas pārstāvi, Pašvaldības policiju, SIA „Preiļu slimnīca”, kā arī Preiļu novada domes Attīstības daļas speciālistu. Plašāka informācija www.preili.lv.

Turpinām ziņas

Pēc Rīgas Aktīvo senioru alianses RASA iniciatīvas ir izveidota Latvijas valsts simtgadei veltīta „Tautas saimes grāmata”, kas ceļo pa Latviju un kurā katram iedzīvotājam ir unikāla iespēja ļoti personiski uzrunāt valsti, uzticēt savus spožākos mirkļus un savas emocijas, uzticēt Latvijai tās simtgadē savu piedzīvoto un pārdzīvoto, paskatoties uz savu dzīvi Latvijas valsts 100 gadu pastāvēšanas kontekstā. Valsts svētkos šī grāmata nonāca Krustpils novadā. Šonedēļ grāmata ir pieejama Krustpils pagastā, bet no 4. –līdz 8. decembrim Variešu pagastā, no 9. līdz 12. decembrim Kūku pagastā un no 13. – 18. decembrim Atašienes pagastā. Grāmata atradīsies pagastu pārvaldēs.

8. decembrī Jersikas/Madalienas Sv. Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcā notiks Adventa laika “Muzikāls lūgšanu vakars”. Tas sāksies pulksten 19.30 ar Svēto Misi / Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās Ieņemšanas svētkiem. Pēc dievkalpojuma – Adventa laika MUZIKĀLS LŪGŠANU VAKARS, kas norisināsies iniciatīvā - “ Gaisma Latvijai”. Jau ziņots, ka gaidot Latvijas simtgadi, pasākuma „Baznīcu nakts” rīkotāji aicina Latvijas kristīgās draudzes piedalīties lūgšanu iniciatīvā par mūsu valsti #GaismaLatvijai. Draudzes tiek aicinātas kādā no vakariem sapulcēties uz lūgšanu vakaru, iedegt dievnama logos svecītes, kā arī vārdos un mūzikā pateikties un lūgties par mūsu valsti un tautu.

Un vēl

Svētdien, 3. decembrī pulksten četros pēcpusdienā Līvānu novada kultūras centrā sāksies koncerts “Nakts dziesmas”. Koncertēs Ieva Šablovska (arfa), Sondra Lejmalniece (flauta), Ainars Šablovskis (saksofoni, duduks). Savukārt uzreiz pēc koncerta laukumā pie kultūras centra, jau tradicionāli pirmajā Adventā, notiks Līvānu galvenās egles svinīga iedegšana. Pilsētas egles iedegšanas svētki noritēs kopā ar Ceiruleiša rūķiem.

Atstājiet komentāru