2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 8.novembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 8.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties;Pašvaldību spiediena dēļ izglītības un zinātnes ministrija būtiski mainījusi plānus par minimālo skolēnu skaitu klasē; Lāčplēša dienā Līvānos notiks lāpu gājiens; un Valsts ieņēmumu dienests decembrī Jēkabpilī rīkos semināru sabiedriskā labuma organizācijām.

Izglītības un zinātnes ministrija pašvaldību spiediena dēļ atteikusies no rosinājuma Izglītības likumā deleģēt Ministru kabinetam tiesības noteikt minimālo skolēnu skaitu pamatskolas 7.-9.klasē. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis atzina, ka "ievērojot koalīcijā panāktās vienošanās, bet ar smagu sirdi" piekritis jaunās kārtības izpildei. Pirms tam ministrija rosināja valdībai ļaut noteikt pieļaujamo skolēnu skaitu pamatskolas 7.-9. un vidusskolas 10.-12.klasē. Līdz ar to patlaban valdībai tiek paredzētas tiesības noteikt minimālo un maksimālo skolēnu skaitu tikai 10.-12.klasēs. Pašreizējais piedāvājums paredz, ka, ja skola izpilda kvalitatīvos kritērijus, kas būs jāizstrādā Ministru kabinetam, tad pašvaldībai būs iespēja segt trūkstošo finansējumu, kas nepieciešams pedagogu algām, lai nodrošinātu programmas īstenošanu. Šajā gadījumā no valsts budžeta tiktu maksāts par esošo bērnu skaitu klasē. Taču gadījumā, ja kvalitatīvās prasības netiek izpildītas, tad "tā nav izglītības iestāde", piebilda ministrs. Šadurskis uzsvēra, ka ar šādu regulējumu tiks radīta iespēja sakārtot vidusskolu tīklu, taču "vienlaikus paliek ļoti būtisks jautājums par pamatskolas 7.-9.klasi, jo patlaban daudzās izglītības iestādēs ir ļoti nopietnas problēmas".

.Ar tiesu debatēm Jēkabpils rajona tiesa slēgtā sēdē šodien turpina skatīt krimināllietu par gadiem ilgušu seksuālu vardarbību pret bērnu. Šodien tiesu debatēs uzstāsies aizstāvis. Tā kā lieta tiek skatīta slēgtā sēdē, prokurora pieprasīto sodu apsūdzētajam tiesā neatklāj. Jau vēstīts, ka prokuratūra Jēkabpils rajona tiesai ir nodevusi krimināllietu par gadiem ilgušu seksuālu vardarbību pret bērnu. Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai patēvs izmantoja 16 gadu vecumu nesasniegušas personas bezpalīdzības stāvokli, lietojot vardarbību un draudus, kā arī ilgstoši realizēja seksuālu vardarbību pret bērnu. Apsūdzētais noziedzīgās darbības veica laikā no 2007.gada līdz 2008.gadam un no 2010.gada jūnija līdz 2015.gada jūlijam.

Turpinām ziņas

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, Līvānos notiks lāpu gājiens, Tautas Saimes grāmatas atvēršana, piemiņas brīdis un tematiskas dokumentālās filmas "Ievainotais Jātnieks" pirmizrāde. Lāpu gājienam sāksies plkst.15.45 pie Līvānu novada kultūras centra, pulcēšanās tam sāksies plkst.15.30. Noslēgsies lāpu gājiens pie Līvānu Atbrīvošanas pieminekļa ar piemiņas brīdi, kura gaitā tiks atklāta arī Tautas Saimes grāmata Līvānu novadam. Plkst.17 Līvānu novada kultūras centrā būs iespēja noskatīties dokumentālo spēlfilmu "Ievainotais Jātnieks" (2017), autore-režisore un producente - Ilona Brūvere. Filma ir par tēlnieku, Brīvības pieminekļa autoru Kārli Zāli, kuram 2018.gadā tiks atzīmēta 130.gadskārta. Ieeja – bezmaksas. Pievienoties gaismas ceļam ar savu lāpu vai svecīti, kā arī iedegt sveces logos, pieminot Latvijas aizstāvjus, aicināts ikviens.

No 30.novembra tiks likvidēta Kokneses novada pašvaldības aģentūra "Kokneses Tūrisma centrs". Pašvaldība iepriekš bija izsludinājusi konkursu uz vakanto Tūrisma centra direktora amatu, un noteiktajā termiņā dokumentus iesniedza trīs pretendenti. Iepazīstoties ar pretendentu iesniegtajiem dokumentiem, secināts, ka nolikuma prasībām atbilst tikai viena pretendenta iesniegtie dokumenti. Taču pēc pretendenta uzklausīšanas viņš nav atzīts par atbilstošu vakantajam aģentūras direktora amatam. Tāpēc dome lēmusi izbeigt konkursu uz vakanto amatu un likvidēt arī pašu aģentūru. Līdz centra likvidācijai par direktora pienākumu izpildītāju iecelta Dace Kļaviņa. Taču, lai nodrošinātu tūrisma pakalpojumu attīstību un tūrisma infrastruktūras pieejamību, tūrisma un sabiedrisko attiecību speciālistus nolemts apvienot vienā - Tūrisma un sabiedrisko attiecību - nodaļā. Par nodaļas vadītāju iecelta domes sabiedrisko attiecību vadītāja Anita Šmite, kuras atalgojums būs tūkstots 190 eiro, savukārt sabiedrisko attiecību speciālists saņems 867 eiro. Nodaļā strādās arī divi tūrisma informācijas konsultanti ar 658 eiro atalgojumu.

Un vēl

Valsts ieņēmumu dienests decembrī sabiedriskā labuma organizācijām, nevalstiskajām organizācijām un citiem interesentiem rīkos bezmaksas informatīvus seminārus par tēmu "Sabiedriskā labuma organizāciju uzraudzības aktualitātes". Semināros VID speciālisti pievērsīsies sabiedriskā labuma organizācijām aktuālām tēmām un vērsīs uzmanību uz biežāk sastopamajām kļūdām, aizpildot gada pārskatus, kā arī skaidros, kā no tām izvairīties. Semināra apmeklētāji saņems individuālās atbildes uz viņus interesējošiem jautājumiem par sabiedriskā labuma organizācijām. Semināri decembrī norisināsies Jēkabpilī, Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Rīgā. Informācija par semināru norises datumiem un laikiem ir pieejama VID mājaslapā. Dalībai kādā no šiem semināriem iespējams pieteikties līdz 30.novembrim.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts kontrole neredz šķēršļus reorganizēt vai likvidēt vismaz 17 mazas valsts institūcijas; Tumšajā laikā pieaug sadurmsju skaits ar meža dzīvniekiem; un Ko liecina jaunākās sinoptiķi prognozes par laika apstākļiem Lāčplēša dienā?

Nepastāv šķēršļu reorganizēt vai likvidēt vairākas mazās valsts institūcijas, izvērtējot 17 ļoti mazu un mazu valsts pārvaldes iestāžu darbību, secinājusi Valsts kontrole. Pēc Valsts kancelejas lūguma Valsts kontrole šī gada pirmajā pusē veica izvērtējumu par 17 ļoti mazo un mazo valsts pārvaldes iestāžu darbību, vērtējot vai to līdzšinējā darbībā ņemti vērā labas pārvaldības principi, vai to reorganizācijai nav juridisku šķēršļu. 14 no 17 iestādēm norādījušas, ka tās sniedz būtiskus pakalpojumus nozīmīgai sabiedrības daļai, tomēr tikai puse no izvērtētajām iestādēm apkopo sabiedrības viedokli par to sniegto pakalpojumu kvalitāti. Valsts kontrole secinājusi, ka virknē gadījumu iestādes pašas sev nosaka neambiciozus un viegli sasniedzamus rezultātus, kas nozīmē, ka iestādes darbība formāli vienmēr būs efektīva.

Jau ziņots, ka Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis valsts pārvaldes reformas kontekstā apsver iespēju reformēt tādas mazās valsts iestādes kā Latvijas Institūts, Latvijas Zinātnes padome un Datu valsts inspekcija. Kopumā Valsts kancelejas direktors identificējis 24 mazās valsts iestādes, kurās tiek nodarbināts mazs darbinieku skaits. Valsts kanceleja nosūtīja Valsts kontrolei izvērtēt situāciju ar mazajām valsts iestādēm, un pēc Valsts kontroles atzinuma saņemšanas Citskovskis plāno lemt par mazo iestāžu reformēšanu.

Eiropas jauniešiem sniegtās iespējas var noderēt arī Jēkabpilī! Kādas tad tās iespējas ir un kā tās izprast - par to runās jau šopiektdien, 10.novembrī, ar visiem tiem jauniešiem un jaunatnes darbiniekiem, kas plkst.10tos atnāks uz Jēkabpils Bērnu un jauniešu centru. Biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" sadarbībā Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru un Latvijas Jaunatnes padomi, biedrības "Jauniešu klubs "13.pirmdiena"" aktīvistiem aicina uz informatīvo pasākumu "Eiropas pilsēta Jēkabpils". Pasākumā kā eksperts piedalīsies Latvijas Jaunatnes padomes valdes loceklis un biedrības "Dari vari" priekšsēdētājs Edgars Muktupāvels no Rīgas.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 13 ugunsgrēki, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Deviņi ugunsgrēki izcēlušies novados, viens Rīgā un trīs citās pilsētās. Ugunsdzēsēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, siena rullis, koks, elektrības vadi, kravas automašīna un piekabes tents, grīda, šķūnis, dzīvojamās mājas jumts un sodrēji divu ēku dūmvados. Platības ziņā lielākais ugunsgrēks bija izcēlies Jelgavas novada Valgundes pagastā, kur dega zaru kaudze 80 kvadrātmetru platībā. Dienests veicis arī 17 glābšanas darbus un saņēmis piecus maldinošus izsaukumus.

Pagājušajā diennaktī uz Latvijas autoceļiem reģistrēti 86 satiksmes negadījumi un tajos deviņi cilvēki cietuši, liecina Valsts policijas apkopotā operatīvā informācija. 49 satiksmes negadījumi reģistrēti Rīgā un tās apkārtnē, pieci Latgalē, 16 Zemgalē, trīs Vidzemē, bet 13 Kurzemē. Diennakts laikā policisti par dažādiem Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem noformējuši 588 protokolus, no tiem 225 bijuši par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Pie stūres alkohola reibumā pieķerti deviņi šoferi.

Iestājoties tumšajam laikam, uz Latvijas ceļiem strauji pieaudzis ceļus satiksmes negadījumu skaits, kuros notikusi sadursme ar meža dzīvnieku. Policijas dati rāda, ka šoruden šādu avāriju skaits ir krietni lielāks kā pērn. Meža zvērs ceļu var šķērsot jebkurā gadalaikā. Taču rudeņos aļņi, brieži, arī mežacūkas biežāk pārvietojas baros. Savukārt tumsa, kas tagad iestājas ļoti ātri, pasliktina autobraucēju redzamību. Policija secinājusi, ka biežāk sadursmes ar zvēriem notiek rītos un vakara stundās - tad, kad ir vissliktākā redzamība. Tāpēc pirmais, kas jādara autovadītājiem, jāparūpējas par redzamības uzlabošanu. Ja tomēr sadursme ar meža zvēru notikusi, tad ir jāsauc policija. Ja pēc šādas avārijas nebūs policijas protokola, tad nevarēs arī saņemt apdrošināšanu.Gadā notiek aptuveni 1500 negadījumi, ko izraisa sadursmes ar meža dzīvniekiem.

Un vēl

Ceturtdien Latvijā saglabāsies aizejošā anticiklona ietekme, turpmākajās dienās cikloni atnesīs nokrišņus un brāzmainus vējus, prognozē "Global Forecast System". Piektdien valsts lielākajā daļā palaikam līs. Stiprāki nokrišņi var būt naktī uz sestdienu un svētdienu. Svētdien arī iespējams lielākais vējš; pagaidām prognozes par ciklonu spēku un virzību ir atšķirīgas. Sagaidāms, ka nākamajā nedēļā ciklonu aktivitāte mazināsies - līdz ar to samazināsies arī nokrišņu daudzums un vēja ātrums. Bez lietus iespējams arī slapjš sniegs, diennakts tumšajā laikā ceļi vietām apledos. Gaisa temperatūra šīs nedēļas nogalē gaidāma robežās no +1 līdz +9 grādiem, nākamnedēļ tā nedaudz pazemināsies.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilī Lāčplēša dienas lāpu gājienā piedalīsies Romas katoļu baznīcas arhībīskaps; Līvānu novadā aizdomās par narkotiku pārvadāšanu un bēgšanu no policijas aizturēti trīs vīrieši; un Kokneses novadā par atkritumu izvešanu būs jāmaksā teju par desmitdaļu vairāk.

Lāčplēša dienā Jēkabpili apmeklēs Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Viņš pulksten vienos dienā piedalīsies Misē Krustpils katoļu baznīcā. Savukārt pulksten 16.30 – svētbrīdī Jēkabpils Romas katoļu baznīcā. Pēc tam arhibīskaps-metropolīt Zbigņevs Stankevičs kopā ar jēkabpiliešiem dosies lāpu gājienā un pie pieminekļa kritušajiem par Tēviju teiks uzrunu.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pie Jēkabpils Tautas nama no plkst. 11.00 līdz 15.30 notiks militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma demonstrēšana. Pasākumā piedalīsies NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri un Zemessardzes 56. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi. Savukārt plkst. 13.00 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē notiks lekcija “Profesija – karavīrs”, kuru vadīs 56. kājnieku bataljona 1. kājnieku rotas komandieris, kapteiņleitnants Guntars Rožlapa. Iedzīvotāji tiek brīdināti par militārās tehnikas pārvietošanos pilsētā un aicināti izturēties ar sapratni pret notiekošo! Zemessardze atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Turpinām ziņas

Līvānu novadā aizdomās par narkotiku pārvadāšanu un bēgšanu no policijas aizturēti trīs vīrieši, viens no tiem jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā. Pagājušās nedēļas nogalē Preiļu policijas iecirkņa darbinieki, turpinot izmeklēšanu iepriekš sāktā kriminālprocesā, aizturējuši divas personas. Savukārt vēl viens vīrietis, kurš iespējams pārvadājis narkotiskās vielas un bēdzis no policijas, aizturēts ierastās patrulēšanas gaitā. Piektdienas, 3.novembra, vakarā Preiļu iecirkņa policisti aizdomas par nelikumīgu narkotisko vielu pārvadāšanu apturēja kādu "Renault" markas automašīnu. Pie transportlīdzekļa vadītāja un pasažiera apskates gaitā tika atrasti un konfiscēti aptuveni divi grami zaļganbrūnas augu izcelsmes vielas - marihuānas. Lai precīzi noteiktu izņemtās vielas sastāvu un daudzumu, nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. Aizdomās par saistību ar minēto likumpārkāpumu, notikuma vietā aizturētas divas personas - 1993.gadā dzimis vīrietis un kāds nepilngadīgs jaunietis. Turpinot patrulēšanu, dažas stundas vēlāk policijas darbinieki aizturēja vēl vienu vīrieti, kurš iespējams nelikumīgi pārvadājis narkotiskās vielas.

Turpinot patrulēšanu, likumsargi Līvānu novadā pamanīja kādu aizdomīgu "BMW" markas automašīnu. Policistiem radās aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājs atrodas pie stūres alkohola reibumā, tāpēc tika pieņemts lēmums transportlīdzekli apturēt un veikt ierasto pārbaudi. Taču automašīnas vadītājs nepakļāvās policijas darbinieku prasībai apturēt transportlīdzekli un, palielinot ātrumu, metās bēgt. Policisti sekoja iespējamam pārkāpējam un viņu aizturēja. Automašīnas apskates gaitā tās salonā, celofāna maisiņā, tika konstatētas divas cigarešu paciņas, kurās atradās četri iesaiņojumi ar zaļganbrūnu augu izcelsmes vielu - marihuānu. Lai noskaidrotu precīzu konfiscētās vielas sastāvu un daudzumu, nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par narkotisko vielu neatļautu pārvadāšanu un turpinās izmeklēšana.

Un vēl

No 2018.gada 1.janvāra Kokneses novadā par 9% pieaugs atkritumu apsaimniekošanas maksa. Pašlaik par atkritumu izvešanu novada iedzīvotāji maksā 14,26 eiro par kubikmetru. Pieaugot dabas resursu nodoklim, SIA "Clean R" lūgusi domi apstiprināt izmaiņas apsaimniekošanas maksā, nosakot, ka no nākamā gada tā sasniegs 15,59 eiro par kubikmetru, kas ir 9% pieaugums, salīdzinot ar spēkā esošo tarifu. Domes deputāti atkritumu apsaimniekotāja lūgumu atbalstīja.

Atstājiet komentāru