2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 30.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 30.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Zemgales novadu vadītāji tikās ar ASV vēstnieci Nensiju Baikofu Petitu (Mrs. Nancy Bikoff Pettit.) Tikšānās mērķis bija iepazīstināt Zemgales novadu pašvaldības ar ASV vēstniecības Rīgā Mazo grantu programmu. Tā izveidota kā elastīgs mehānisms, kas ļauj vēstniecībai atbalstīt iniciatīvas, kas veido atklātākas un konkurētspējīgākas politiskās un ekonomiskās sistēmas, kā arī aizsargā cilvēktiesības.

Latvijas pašvaldības aicinātas piedalīties Likteņdārza Lielā kalna veidošanā, sagādājot grunti. 2015.gadā Likteņdārza idejas īstenotāji sākuši 12,5 metrus augsta Likteņdārza Lielā kalna uzbēršanu. Vienu tā pusi paredzēts apstādīt ar kokiem, otru apsēt ar Latvijas lauku puķēm. Kalnu varēs sasniegt pa gājēju taku, un tā virsotne būs skatu platforma uz Daugavu un dārza ainavu. Kalna uzbēršanai nepieciešami 169 tūkstoši 160 kubikmetri dažādas struktūras grunts. Apmēram trešo daļu no nepieciešamā grunts Likteņdārza atbalstītāji jau ir saveduši, tai skaitā akcijas "Top Latvijas Likteņdārzs!" laikā. Lai sagādātu atlikušo kalnam nepieciešamo materiālu, Kokneses fonds šogad Latvijas Pašvaldību savienības kongresā vērsās pie Latvijas pašvaldībām ar aicinājumu piedalīties materiāla sagādē, atvedot vismaz vienu kravu jebkuras grunts no katras Latvijas pašvaldības. Pašlaik šo iniciatīvu jau atbalstījušas daudzas pašvaldības, tajā skaitā arī Līvānu un Salas novada domes.

Turpinām ziņas

Līvānu novada Turku pagasta Kalnapurva iniciatīvas grupa, izmantojot Līvānu domes atbalstu mazo grantu projektiem, atjaunoja krucifiksu Turku pagasta Kalanapurva ciemā tā vēsturiskajā vietā. Kalnapurva krucifikss pie Miltu mājām atradās valsts pirmās neatkarības laikā. Krucifiksa iesvētīšana notika pagājušajā nedēļā. Iesvētīšanu vadīja Līvānu Svētā Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcas mācītājs Jānis Smirnovs. Uz iesvētīšanu bija ieradušiesLīvānu novada Turku pagasta iedzīvotāji un viesi. Krucifiksu uzstādīja Kalnapurva iniciatīvas grupa. Jaujelgavas novada Sociālās aprūpes un krīzes centrā Vīgante par 15 tūkstoši eiro tiks uzstādītas kanalizācijas bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, lēmuši Jaunjelgavas novada domes deputāti. Par atvēlētajiem līdzekļiem - līdz 15 tūkstoši eiro - centrā plānots izbūvēt attīrīšanas iekārtas un veikt ēkas pamatu drenāžu. Līdzekļi darbu veikšanai tiks piešķirti no pašvaldības vides aizsardzības speciālā budžeta līdzekļiem. Centrs "Vīgante" atklāts 2011.gada sākumā slēgtās Vīgantes pamatskolas telpās.

Un vēl

Neretas novadā novembrī iedzīvotājiem ir iespēja apmeklēt bezmaksas nodarbības par veselīgu uzturu un dzīvesveidu. Pirmās tikšanās jau aizvadītas oktobrī, taču divas izziņas bagātas un noderīgas nodarbības vēl būs. Nodarbību saturs veidots, lai sniegtu izpratni par veselīga uztura lietošanas nepieciešamību, zināšanas par uzturvērtībām dažādos produktos un to sabalansēšanu, ēšanas procesa apzināšanos, lai dalībnieki ikdienā popularizētu veselīgu dzīvesveidu savās ģimenēs. Katras nodarbības saturu papildina praktiski orientēti vingrinājumi, kas palīdz iegūtas zināšanas nostiprināt praktiskai lietošanai un veselības uzlabošanai un uzturēšanai. Programmu vada Latvijas Ārstu biedrības sertificēta ģimenes ārste un pedatre Dace Zviedre. Nākamās nodarbības paredzētas 23. un 30. novembrī. Mazzalvē tā sāksies pulksten 10, ilgs četras stundas, un tikšanās vieta ir pagasta pārvaldes zālē. Neretā uz tikšanos lauksaimniecības konsultanta telpās, interesenti aicināti pulksten 14.

Atstājiet komentāru