2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 19.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 19.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

No šodienas līdz 29.oktobrim Latvijā notiks lauka taktiskās mācības "Mazais Namejs 2017", kurās piedalīsies vairāk nekā 2 tūkstoši 700 dalībnieku. Mācībās piedalīsies zemessargi un karavīri no visām Zemessardzes vienībām, rezerves karavīri, Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri, kā arī zemessargi un karavīri no Lietuvas, Dānijas, ASV un Igaunijas. Visintensīvākā darbība mācību "Mazais Namejs" laikā notiks Skrundas novadā objektā "Mežaine, kā arī Limbažu, Alojas, Dagdas un Alūksnes novados. Mācības organizē Zemessardze, un tajā tiks trenētas bataljona kaujas grupu prasmes aizkavēšanas un aizsardzības operāciju veikšanā, komandpunktu izvēršanā un komandvadības nodrošināšanā. Dalībnieki apgūs arī apakšvienību spējas pildīt uzdevumus atbilstoši kaujas apdzīvotā vietā pamatprincipiem.

Sestdien, 21.oktobrī, Daugavpils novada Laucesas pagastā, katoļu kapos notiks 1919.gadā Latvijas teritorijā kritušo deviņu Polijas leģiona pirmās divīzijas karavīru mirstīgo atlieku pārapbedīšanas pasākums. 1919.–1920.gadā poļu karaspēks ģenerāļa Edvarda Ridz-Smiglija vadībā iesaistījās Latgales atbrīvošanas operācijā, kuras rezultātā apvienotais Polijas un Latvijas karaspēks atbrīvoja Latgales teritoriju no lieliniekiem. 1919.gada septembrī Laucesas pagastā, netālu no dzelzceļa līnijas Sanktpēterburga – Varšava tika apglabāti deviņi Polijas leģiona I divīzijas kritušie karavīri. 2016.-2017.gadā veiktajos arheoloģiskajos izrakumos un pētījumos tika atrasta apbedījumu vieta un veikta ekshumācija. Karavīru personības tika identificētas, septiņi no viņiem visticamāk bijuši ierindnieki, viens kaprālis un viens vada komandieris. Pasākumā piedalīsies Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas delegācija ar valsts sekretāru Jaroslavu Sellinu, Polijas vēstniece Latvijā Eva Dembska, Latvijas varas iestāžu pārstāvji, Polijas Armijas Godasardzes bataljons, Latvijas Zemessardzes pārstāvji, garīdzniecība un vietējie poļi.
Turpinām ziņas

Preiļu novada dome Izsludinātajam atklātajam konkursam par tiesībām veikt Preiļu pils fasādes vienkāršotu atjaunošanu savus piedāvājumus iesnieguši četri pretendenti. Izvērtēt saņemtos piedāvājumus un noteikt konkursa uzvarētāju pašvaldībā plāno tuvākajā mēnesī. Paredzamā līgumcena Preiļu pils fasādes vienkāršotai atjaunošanai - 500 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Preiļu pils fasādes vienkāršota atjaunošana tiek īstenota Eiropas Reģionālās attīstības fonda specifiskā atbalsta mērķa "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" projektā "Rīteiropas vērtības".

Vakar parakstīts 1,37 miljonu eiro vērts līgums par Cēsu pilsdrupu konservāciju un pils kompleksa rekonstrukciju. 950 tūkstoši eiro no projekta izmaksām segs Eiropas Reģionālās attīstības fonds, bet pārējo – Cēsu novada pašvaldība. Darbu veiks akciju sabiedrība "Rere Grupa". Līdz 2019.gada novembrim tiks veikta vairāku avārijas stāvoklī esošu Cēsu pils daļu konservācija un piemērošana publiskam apmeklējumam, labiekārtota pilij piegulošā teritorija, kā arī izbūvēta nojume viduslaiku dzīru norisei un darbnīcas seno amatu meistariem. Vērienīgākie konservācijas un restaurācijas darbi norisināsies par Garo Hermani sauktajā Dienvidu tornī. 15.gadsimtā celtais tornis tiek vērtēts kā izcilākais viduslaiku militārās arhitektūras meistardarbs Latvijā. Taču sliktā tehniskā stāvokļa dēļ jau vairāk nekā 100 gadus tas nav bijis pieejams pilsdrupu apmeklētājiem.

Un vēl

Krāslavas novada mūzikas skolā šodien norisinās Rīgas Saksofonu kvarteta reģionālo meistarklašu un koncertu cikla "Nāc, muzicēsim kopā!" pirmais pasākums. Koncertprogrammas pamatā ir latviešu komponistu mūzika, kā arī spilgtākie akadēmiskās saksofonmūzikas darbi. Koncerta noslēgumā kvarteta mūziķi un jaunie saksofonisti vienosies saksofonu koporķestrī, veidojot piederības sajūtu Latvijas akadēmiskajai saksofonmūzikai un rodot kopīgu muzicēšanas prieku. Kvartets viesosies arī Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolā, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola un Balvu mūzikas skolā. Rīgas Saksofona kvarteta meistarklases ir daļa no Latvijas valsts simtgades programmas. Pasākumu norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Atstājiet komentāru