2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 17.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2017.gada 17.oktobrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Piektdienas vakarā kultūras pilī "Ziemeļblāzma", lauksaimniekiem, tajā skaitā arī jaunajiem zemniekiem pārtikas ražotājiem un mazpulkiem pasniegtas Zemkopības ministrijas konkursa "Sējējs-2017" balvas. Preiļu novada zemnieku saimniecība “Ozoli Gribinānos”, kur saimnieko Jānis Griboniks saņēma veicināsanas balvu nominācijā Gada lauku sainiecība. Savukārt no Aknīstes novada pateicību nominācijā "Bioloģiskā lauku saimniecība" saņēma zemnieku saimniecība “Liepas”, kur saimnieko Nikolajs Curikovs.

Turpinās projektu pieņemāna Lauku atbalsta dienesta izsludinātajā pasākumā "Ieguldījumi meža platību paplašināšanā un meža dzīvotspējas uzlabošanā". Atbalstam var pieteikties trīs apakšpasākumos: meža ieaudzēšana un kopšana, kā arī ieaugušas mežaudzes papildināšanai un kopšanai līdz 11.decembrim. Apakšpasākumā Meža ugunsgrēkos un dabas katastrofās iznīcināto mežaudžu atjaunošanā - līdz 9.novembrim. Apakšpasākumā Ieguldījumi meža ekosistēmas noturības un ekoloģiskās vērtības uzlabošanai atbalstu piešķir jaunaudžu retināšanai, neproduktīvu mežaudžu nomaiņai, valdošās koku sugas nomaiņai baltalkšņa sugu mežaudzēs no 30 gadu vecuma vai blīgznas sugu mežaudzēs līdz 9.novembrim.

Turpinām ziņas

Cēsu Svētā Jāņa lauku evaņģēliski luteriskā draudze izsludinājusi iepirkumu par Cēsu Svētā Jāņa luterāņu baznīcas restaurāciju un labiekārtošanu, vēsta Iepirkumu uzraudzības biroja informācija. Paredzētā līgumcena norādīta 1,28 miljonu eiro apmērā. Darbu summu plānots segt gan no pašas draudzes līdzekļiem, gan arī lūgt palīdzību no Cēsu novada pašvaldības. Restaurāciju iecerēts sākt nākamgad un pabeigt 2019.gadā. To laikā plānots atjaunot baznīcas fasādi, torni un jumtu, kā arī uzlabot ēkas noturību pret mitrumu. Piedāvājumi tiks gaidīti līdz 1.novembrim Cēsu novada pašvaldībā.

Akcijā "LV100 Dižošanās" trīs mēnešu laikā iedzīvotāji pieteikušo aptuveni 500 potenciālus dižkokus. Dabas aizsardzības pārvaldes komunikācijas speciāliste Maija Rēna skaidro, ka kopš šī gada jūlija īpaši izveidotajā digitālajā kartē "dizosanas.lv100.lv" individuālie dižkoku meklētāji ievietojuši aprakstus un fotogrāfijas par aptuveni 500 kokiem. Tāpat datus par vairāk nekā 2 tūkstoši kokiem valstij dāvinājis dabas pētnieks, dižkoku meklēšanas entuziasts Arnis Bērziņš. No iedzīvotāju elektroniski pieteiktajiem kokiem 180 ir ozoli, 70 liepas, 24 vītoli, apmēram 20 kļavas un tikpat ošu. Līdzās plaši zināmiem un vieglāk atpazīstamiem kokiem, iedzīvotāji dāvājuši valstij datus arī par varenām ābelēm un meža bumbierēm, kadiķiem, priedēm un dižām eglēm. Jau ziņots, ka akcijas laikā iedzīvotāji potenciālu dižkoku reģistrēšanai var izmantot interaktīvo karti interneta vietnē ''dizosanas.lv100.lv".

Un vēl

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku rīkošanai Aglonā nākamajā gadā nepieciešami 162 tūkstoši 70 eiro, kas ir par 27 tūkstosiem 968 eiro vairāk nekā piešķirts šogad, paredz vakar Ministru kabineta komitejā izskatītais Tieslietu ministrijas rīkojuma projekts. No šīs summas Iekšlietu ministrijai plānots novirzīt līdzekļus 52 tūkstoši 781 eiro apmērā. Veselības ministrijai svētku nodrošināšanai ir nepieciešami 46 tūkstoši 796 eiro. Savukārt Zemkopības ministrijai nepieciešami līdzekļi tūkstots 428 eiro apmērā. Tieslietu ministrijai tiks novirzīti 55 tūkstoši 505 eiro. Plānotie izdevumi vēl ir jāapstiprina Ministru kabineta sēdē.

Atstājiet komentāru