2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 25.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 25.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīcas vadība šodien tiekas ar nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem; Jēkabpils Agrobiznesa koledžā notiks uzņēmēju diena un mācību firmu tirdziņš; Un Šodien apgrozība tiek laista jaunā 20 eiro banknote.

 

Šodien Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris tiksies ar nacionālā veselības dienesta pārstāvjiem, lai diskutētu par ierosinājumu nākamajā gadā uz pusi samazināt finansējumu slimnīcas uzņemšanas nodaļai un traumu punktam. Jau ziņots, ka Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadība ir neizpratnē par šādiem Nacionālā veselības dienesta plāniem. Ivars Zvīdris norāda, ka rēķināt jau var daudz ko, bet klāt jābūt arī skaidrojumam - kas darīs to darbu, kas Jēkabpils reģionālajai slimnīcai uzticēts ar attiecīgiem Ministru kabineta noteikumiem - kas dežurēs, kas strādās, kuras no septiņām specialitātēm nāksies likvidēt. Skaidrojuma pagaidām nav. Ja nu šāds finansējuma samazinājums patiešām tiek ieviests, Zvīdrim nav skaidrs, kā Jēkabpils reģionālajai slimnīcai nodrošināt pašreizējo pakalpojumu klāstu.

 

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien Rīgā piedalīsies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas rīkotajā sanāksmē, kuras laikā plānota tikšanās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu. Darba kārtībā ir jautājumi par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīvas administratīvi teritoriālā iedalījuma pilveidošanu, tiks sniegta informācija par aktuālāko saistībā ar integrēto teritoriālo investīciju ieviešanas nosacījumiem Eiropas Savienības fondu 2014.-2020. gada plānošanas periodā, kā arī Latvijas Lielo pilsētu asociācijas 2016.gada budžeta projekta izskatīšana.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien no pulksten desmitiem līdz dieviem dienā Jēkabpils Agrobiznesa koledžā Pasta ielā 1 norisināsies Jauno uzņēmēju diena un Skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgus. Pasākumu organizē Jēkabpils Agrobiznesa koledža sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Jēkabpils nodaļu. Pasākumā piedalīsies arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvji.

 

Šodien Jēkabpilī Kino mītnē būs iespējams noskatīties režisores Lailas Pakalniņas jaunāko spēlfilmu "Ausma". Tā ir starptautisks Latvijas, Polijas un Igaunijas kopražojums. "Ausma" ir melnbalts stāsts par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē, padomju laikā, kad ideoloģijas principu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus. Pēc filmas notiks tikšanās ar tās režisori Lailu Pakalniņu.

 

Un vēl

 

Šodien Latvijā un pārējā eirozonā apgrozībā nonāks jaunā Eiropas sērijas 20 eiro banknote. Jau ziņots, ka jaunajai 20 eiro banknotei ir uzlabots dizains un drošība. Šī ir trešā otrās sērijas naudas zīme - 2013.gadā tika izlaista Eiropas sērijas piecu eiro, bet 2014.gadā - desmit eiro banknote. Tuvāko gadu laikā iedzīvotāju maciņos nonāks arī pārējo nominālu - 50, 100, 200 un 500 eiro banknotes ar uzlabotu dizainu un drošības pazīmēm.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Saeimas budžeta komisija lems par naudas piešķiršanu Jēkabpis Valsts ģimnāzijas sporta laukuma rekonstrukcijai; Strauji kritušies valdības vadītājas reitingi; Un Pie trešās uzvaras šīs sezonas "Triobet" Baltijas Basketbola līgas čempionātā tikuši Jēkabpils basketbolisti.

 

Braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem šorīt ir apmierinoši, apledojums likvidēts, liecina uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" operatīvā informācija. Savukārt reģionālie un vietējie ceļi var būt slideni vēl daudzviet Latvijā, arī Jēkabpils apkārtnē. Autoceļu kaisīšanā naktī bija iesaistītas 117 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības.

 

Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā šodien plānots turpināt skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu, kuru skata apelācijas kārtībā. Jau ziņots, ka septembrī šīs krimināllietas iztiesāšanu liecinieku neierašanās dēļ atlika uz šodienu. 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus, taču pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja un tā tiek skatīta atkārtoti. Lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas - par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

 

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien turpinās skatīt nākamā gada budžeta priekšlikumus. Deputātu atbalstu guvis ierosinājums piešķirt 250 tūkstoši eiro Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta laukuma rekonstrukcijai. Komisija arī atbalstīja priekšlikumu piešķirt 215 tūkstoši eiro Aglonas bazilikas restaurācijas un remontdarbu veikšanai. Saeimas komisija atbalstīja arī citus deputātu priekšlikumus. Gala vārds būs jāpieņem Saeimai, vērtējot budžetu galīgajā lasījumā 30.novembrī.

Turpinām ziņas

 

Valdības vadītājas Laimdotas Straujumas reitings viņas premjerēšanas laikā piedzīvojis rekordaugstu kritumu, taču partijai “Vienotība” tas sācis pieaugt, liecina jaunākie ''Latvijas faktu”  socioloģiskās aptaujas dati. Straujumas darbu novembrī pozitīvi un drīzāk pozitīvi vērtē 30,1% pilsoņu, bet negatīvi un  drīzāk negatīvi vairāk nekā puse – 54,7%. Savukārt jaunākie aptauju rezultāti par politiskajām partijām rāda, ka novembrī populārākā vēl aizvien ir “Saskaņa”. Par to būtu gatavi balsot 18,1% vēlētāju, kas gan ir krietni mazāk nekā oktobrī. No valdības partijām populārākā ir Zaļo un zemnieku savienība, kuru novembrī atbalstītu 14,9%. Atbalstītāju skaits pieaudzis arī Nacionālajai apvienībai, par kuru savu balsi būtu gatavi atdot 8,2% vēlētāju un “Vienotībai”, kas šobrīd ir ceturtā populārākā partija.

 

Ātrākai sūtījumu izsniegšanai un klientu apkalpošanai gada noslogotākajā periodā pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada, Latvijas pasts izveidojis ātrās kases lielākajās nodaļās. Rīgas reģionā ātrās kases izveidotas 21 pasta nodaļā, bet Latvijas pilsētās 16 pasta pakalpojumu sniegšanas vietās. Ātrās kases ir orientētas uz bezmaksas sūtījumu izsniegšanu. Jēkabpilī ātrā kase pieejama pirmajā pasta nodaļā, kas atrodas Brīvības ielā 131.

 

Un vēl

 

Pie trešās uzvaras šīs sezonas "Triobet" Baltijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačos vakar tika Latvijas pērnās sezonas trešā spēcīgākā komanda "Jēkabpils", kas savā laukumā ar 76:74 pārspēja Kazahstānas komandu Atirau "Barsi", kuras treneru kolektīvā strādā jēkabpiliešu bijušais treneris Edmunds Valeiko. "Jēkabpils" sastāvā pa 14 punktiem guva Rinalds Sirsniņš, Sandis Silavs un lietuvietis Modests Kumpis. "Jēkabpils" sešos aizvadītajos BBL mačos trīsreiz svinējusi panākumu, bet tikpat reižu cietusi zaudējumu. Savukārt LBL ietvaros klubs šomēnes ir bez uzvarām. Nākamā spēle jēkabpiliešiem būs sestdien, 28. novembrī , kad savā laukumā komanda tiksies ar “Valka/Valga” basketbolistiem.

 

 Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties: Mediķu streiks varētu notikt nākamā gada sākumā; Jēkabpilī būs iespēja tikties ar dažādu grāmatu autoriem; Un Ko iedzīvotāji vēlas redzēt valdības vadītāja amatā?

 

Ja mediķu arodbiedrības prasības nākamgad palielināt algas par 10% nebūs izpildītas, streiks, visticamāk, varētu notikt nākamā gada sākumā. Veselības ministrija atrada iespēju nākamgad palielināt finansējumu algām par 10 miljoniem eiro, kas ļaus algas palielināt vidēji par 5%. Mediķu arodbiedrība uzskata, ka algas jāceļ straujāk. Piemēram arodbiedrība uzskata, ka naudu var iegūt, samazinot izdevumus veselīgā dzīvesveida reklamēšanai. Jau ziņots, ka Veselības ministrija plāno piesaistīt 50 miljonus eiro lielo Eiropas Savienības finansējumu, lai rīkotu veselīgā dzīvesveida informatīvās kampaņas.

 Bauskas novadā vakar trauksmi sacēlusi kāda iedzīvotāja, kura uz privātmāju saņēmusi aizdomīgu sūtījumu no ārzemēm. Atbildīgajiem dienestiem to pārbaudot, atklājies, ka aploksnē ir nekaitīgas rokas pulksteņa baterijas. Taču lai to konstatētu, aizdomīgā sūtījuma pārbaude ilga nepilnas četras stundas un tā tika veikta saskaņā ar Ministru kabineta izdoto instrukciju par atbildīgo institūciju rīcību nezināmas izcelsmes vielas vai priekšmeta atrašanas gadījumā. Aizdomīgo aploksni apskatīja un pārbaudīja valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti un specvienības "Omega" kaujinieki, Slimību profilakses un kontroles centra, Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra un citi eksperti.

 Turpinām ziņas

Rīt pulksten 11tos Krustpils kultūras namā notiks tikšanās ar rakstnieci Gundegu Repši. Jau ziņots, ka šajā datumā bija paredzēta tikšanās ar Noru Ikstenu, taču rakstnieces veselības stāvokļa dēļ tā ir atcelta un pasākuma organizatori piedāvā iespēju tikties citu Latvijā pazīstamo literāti Gundegu Repši. Viņa ir romānu, īso stāstu, eseju, literatūras un mākslas kritiku un publicistisku rakstu autore. 1993. gadā kļuva par Raiņa un Aspazijas fonda prēmijas laureāti, bet 2002. gadā saņēma literatūras gada balvu prozā. Gundega Repše ir idejas autore un stāstu krājuma un romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” veidotāja.

Laikā, kad Latvijā aktīvi risinās diskusijas par bēgļu uzņemšanu un sabiedrībā valda dažāda attieksme pret ienācējiem no austrumiem, ir iznācis Aināra Kadiša autorizdevums „Pakistānas piezīmes. Aiz priekškara”. Ikviens aicināts uz tikšanos ar ceļotāju, grāmatas „Pakistānas piezīmes. Aiz priekškara” autoru Aināru Kadišu Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē rīt, 26. novembrī pulksten četros pēcpusdienā.

Un vēl

Piektā daļa Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju Ministru prezidenta amatā vēlētos redzēt pašreizējo Ventspils mēru Aivaru Lembergu, liecina veiktā aptauja. Lembergu premjerministra krēslā vēlētos redzēt 24% respondentu vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Tikmēr 17% atzinuši, ka šim amatam piemērots būtu Rīgas mērs Nils Ušakovs, bet 12% premjerministra amatā labprāt vēlētos redzēt Saeimas deputātu Mārtiņu Bondaru. Retāk kā vēlamie premjera amata kandidāti minēti Inguna Sudraba, Andris Piebalgs un Roberts Zīle. Savukārt pašreizējo premjerministri Laimdotu Straujumu šajā amatā vēlas redzēt tikai 3% iedzīvotāju. Taču vēl mazāk ir tādu, kuri uzskata, ka premjerministra amats būtu jāieņem "Vienotības" līderei Solvitai Āboltiņai.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils dome ārkārtes sēdē lems par līdzfinansjumu ūdenssaimniecības attīstības projektam; Mazie novadi norāda uz savu kapacitāti uzņēmējdarbības veicināšanā; Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē nedēļas nogalei?

 

Beļģijas galvaspilsētā Briselēšodien atsākas mācības skolā un pakāpeniski sāks darboties metro, tomēr pilsētā paliek spēkā augstākais, ceturtais, terorisma trauksmes līmenis. Augstākais trauksmes līmenis Briselē tika izsludināts sestdien, pieļaujot iespēju, ka vairākās pilsētas vietās varētu tikt sarīkoti Parīzes teroraktiem līdzīgi uzbrukumi ar sprāgstvielām un šaujamieročiem. Sestdien tika slēgts arī metro, un pirmdien atceltas mācības skolās un universitātēs. Lai garantētu drošību mācību iestādēs pēc to atvēršanas, uz Briseli nosūtīti aptuveni 300 policisti no citiem Beļģijas rajoniem. Savukārt metro par drošību gādā papildu 200 karavīri. Amatpersonas paziņoja, ka darbu atsāks arī muzeji un koncertzāles.

 

Rīt notiks Jēkabpils domes ārkārtas sēde, kurā izskatīs jautājumu par līdzfinansējum SIA “Jēkabpils ūdens” projektam. Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir saņēmusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izvērtējumu 1.atlases kārtai par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu ūdenssaimniecības attīstībai Jēkabpilī 2014.-2020.gada plānošanas periodā, kā arī SIA “Jēkabpils ūdens” vēstuli par nepieciešamo projekta līdzfinansējumu. Projekta paredzamās izmaksas ir 2 miljoni 145 tūkstoši 330 eiro. No šīs summas Eiropas Kohēzijas fonda līdzekļi – 1 miljons 244 tūkstoši 775 eiro. Projekta apstiprināšanas gadījumā Jēkabpils dome apņemsies nodrošināt pašvaldības līdzfinansējumu 548 tūkstoši 224 eiro. Paredzēts, ka pašvaldības finansējumu nodrošinās kā ieguldījumu SIA “Jēkabpils ūdens” pamatkapitālā, ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Turpinām ziņas

 

Lai apspriestu dažādas iniciatīvas mazo novadu attīstības veicināšanai un uzsvērtu savas priekšrocības, šodien Rīgā uz tikšanos ir sanākuši vairāku desmitu pašvaldību vadītāji, kuru novados iedzīvotāju skaits ir mazāks par 5000. Uz Rīgu ir devušies arī Viesītes un Vārkavas novadu pārstāvji. Ņemot vērā pēdējā laika publiskajā telpā izskanošos viedokļus, pašvaldību pārstāvji vēlas norādīt uz mazo novadu neapšaubāmo kapacitāti uzņēmējdarbībā, investīciju piesaistē, sadzīves organizēšanā, sadarbībā ar sabiedrību nevalstisko sektoru, kā arī sadarbībā ar citām pašvaldībām dažādu citu funkciju veikšanā.

 

Graudaugu ziemāju sējumiem pašreizējie laika apstākļi nekaitē un sals ir normas robežās, atzīst aptaujātie lauksaimnieki. Viņi norāda, ka pagaidām vēl nekādas dramatiskas prognozes nav, pagājušā nedēļa bija ļoti laba veģetācijai, savukārt iepriekšējās divās nedēļās uzlija sen gaidītais lietus un bija silts. Tā kā vēl daži lauki, kas bija nepietiekoši attīstījušies, turpināja attīstību. Turklāt sinoptiķu solītie laika apstākļi arī turpmākajās nedēļās nav drauds sējumu izsalšanai. Graudu kopraža šogad Latvijā pēc pašreizējām prognozēm būs 2,59 miljoni tonnu, kas ir par 17% vairāk nekā gadu iepriekš.

 

Un vēl

 

Tuvākajās dienās Latvijā būs maz nokrišņu, gaidāms vējains laiks, gaisa temperatūra daudz nemainīsies, prognozē "Global Forecast System". Naktī uz sestdienu Latgalē iespējami -6 grādi, bet vēlāk atkal kļūs siltāks. Nākamnedēļ gaisa temperatūra varētu būt no +1..-4 grādiem vēsākajos rītos līdz +5..+10 grādiem siltākajās dienās. Reizēm gaidāmi nokrišņi un brāzmains vējš.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Saeimas Budžeta un finanšu komisija piešķir naudu Jēkabpils Valsts ģimnāzijas tadiona rekonstrukcijai; Latvijā uz vienu skolēnu valsts tērē mazāk nekā vidēji Eiropā; un Kādu laiku decembrī prognozē laika vērotājs?

 

 

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība panākusi vienošanos ar Veselības ministriju un tnolēmusi pagaidām nestreikot. Veselības ministrija kopā ar mediķu arodbiedrību veidos darba grupu, kura strādās pie tā, lai nākamgad atrastu papildu līdzekļus algu pieaugumam. Proti, uz 2016.gada vidu, kad parasti notiek budžeta grozījumi, komisijai jānāk klajā ar skaidru plānu par līdzekļu pieaugumu mediķu algām.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija, vērtējot nākamā gada budžeta priekšlikumus, atbalstīja daudzus deputātu ierosinājumus, atvēlot tam vairākus miljonus eiro. Tajā skaitā arī atbalstīts piekšlikums par 110 tūkstoši eiro piešķiršanu Kokneses fondam Likteņdārza daudzfunkcionālās sabiedriskās ēkas pirmā posma būvniecībai, kā arī priekšlikums piešķirt 15 tūkstoši eiro Jēkabpils pilsētas domei bērnu sporta attīstībai. Savukārt Jēkabpils valsts ģimnāzijas sporta laukuma rekonstrukcijai atvēlēti 250 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Pēc sarunas ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni šodien panākta vienošanās atlikt pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu kultūras un izklaides pasākumiem. Tikšanās laikā Vējonis aicināja ņemt vērā, ka piedāvātajiem grozījumiem var būt būtiska ietekme uz kultūras pasākumu pieejamību lielai daļai Latvijas iedzīvotāju. Daudzos gadījumos šķērslis biežākai kultūras pasākumu apmeklēšanai ir augstā biļešu dārdzība, it īpaši lauku reģionos. Tāpat prezidents uzsvēra, ka rosinātās izmaiņas šobrīd ir nepietiekami izdiskutētas kultūras nozarē, turklāt nav izsvērta arī grozījumu iespējamā ietekme.

Latvijā 2011.gadā uz vienu skolēnu tika tērēti nepilni 6 tūkstoši dolāru jeb 5 tūkstoši 619 eiro, kas ir par trešdaļu mazāk nekā vidēji Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD valstīs. Vidējais OECD rādītājs ir aptuveni 9 tūkstoši dolāru jeb 8 tūsktosši 428 eiro. Latvijas tēriņi uz vienu skolēnu ir aptuveni vienā līmenī ar tādām dalībvalstīm kā Ungārija un Slovākija. Savukārt zemāki rādītāji nekā Latvijai ir Meksikā un Brazīlijā. Mazāk naudas nekā Latvija uz vienu skolēnu tērē arī Krievija, Turcija un Indonēzija. Visvairāk par vienu izglītojamo maksā ASV, tam atvēlot aptuveni 15 tūkstoši dolāru jeb mazliet vairāk nekā 14 tūkstoši eiro.

Un vēl

Šovakar Latvijas lielākajā daļā būs skaidrs laiks, kas veicinās straujāku gaisa temperatūras pazemināšanos līdz pat -7 grādiem Austrumlatvijā. Rītdiena būs lielākoties mākoņaina, vietām nedaudz snigs. Gaiss iesils līdz +1..-3 grādiem.

Savukārt tālākas laika prognozes liecina, ka pirmajā ziemas mēnesī decembrī kopumā temperatūru rādījumi būs tuvu vidējiem, bet nokrišņu būs vairāk, tā prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs. Viņš atzīmē, ka mēneša pirmā puse paiešot bez liela sala, taču gaidāmi nokrišņi lietus un slapja sniega veidā.

Pēc 6. decembra pamazām iestāšoties «neliela ziemiņa», kas gan būšot bez barga sala, ar sīkiem un dažādiem nokrišņiem. Bet mēneša otrajā pusē jau sagaidāmi nelieli mīnusi, dažviet līdz mīnus 10 grādiem un vairāk. Pirms un ap Ziemassvētkiem jau daudzviet var izveidoties neliela, bet salīdzinoši stabila sniega sega. Temperatūra var noslīdēt līdz - 15... -18 grādiem, bet skaidrās naktīs arī līdz -20 grādiem. Sals gan nebūšot uz ilgu laiku, jo jau pēc Ziemassvētkiem gaidāms atkusnis.

 

Atstājiet komentāru