2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 Pļaviņu novada ziņas 2015.gada 2.novembrī

Jēkabpils Radio1 Pļaviņu novada ziņas 2015.gada 2.novembrī

Radio1 Pļaviņu novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Latvijas luterāņu Baznīca no 2007. gada ir sadalīta 3 diacēzēs. Pļaviņu luterāņu draudzes ietilpst Daugavpils diecēzē, Sēlpils prāvesta iecirknī. 23. oktobrī Pļaviņu novada domē vizitācijā ieradās Daugavpils diecēzes bīskaps Einārs Alpe, Sēlpils iecirkņa prāvests Ainārs Sprinģis un Pļaviņu ev. luterisko draudžu macītājs Haralds Biete. Bīskaps Alpe atzina, ka Pļaviņu novadā nekad iepriekš nav notikusi vizitācija, bet ir plānots, ka pamazām tiks šādi apmeklēta visa Diacēzes teritorija, kas varētu ilgt aptuveni divus gadus. Pļaviņu novada domē ar viesiem tikās Gunta Žilde, kā arī pašvaldības speciālisti. Bīskaps priecājās, ka Pļaviņu novada ģimnāzijā notiek fakultatīvās nodarbības ticības mācībā, tiek domāts par zupas virtuves izveidi. Visi klātesošie uzsvēra sadarbības lielo nozīmi gan no baznīcas, gan pašvaldības puses. Bīskaps izteica idejas par lūgšanu brokastīm, 18. novembra pasākuma veidošanu sadarbībā ar baznīcu, viedokļu noskaidrošanu, ieteikumu sniegšanu Pļaviņu pašvaldības mājas lapā un avīzē. Noslēgumā bīskaps aizlūdza par pilsētas iedzīvotāju labklājību. Domes priekšsēdētāja viesiem uzdāvināja jauno novada kalendāru un pateicās par vizitāciju.

 

Jau kopš 2012. gada HansaMedia radošā grupa veido apsveikumus Latvijai. Kā spontāna un patriotiska ideja režisoram Jurģim Tūbelim un autorei Evai Ikstenai radās vēlme apsveikt savu valsti svētkos. Tagad iecere jau kļuvusi par tradīciju un tiek plānots šos video sveicienus rādīt līdz Latvijas simtajai dzimšanas dienai. Šogad šo video apsveikumu radošā grupa vēlas veidot kā veltījumu latviešu literatūrai, valodai, grāmatniecībai, bibliotēkām un pirmklasniekiem. "Latvijai 97! Vārdi" video apsveikums tiks veidots, lasot tekstu no 97 izdotām grāmatām, kas hronoloģiski izdotas no 1918. - 2015. gadam. Grāmatas no katra gada izvēlas Latvijas Nacionālā bibliotēka, tās tiek paņemtas no Gaismas pils un apbraukātas 97 bibliotēkas visā Latvijā. Šī gada video apsveikuma veidošanas kadriem izvēlēta arī Pļaviņu novada Gostiņu bibliotēka, bet rindu no Pumpura eposa „Lāčplēšis” lasīja pirmklasnieks – gostiņietis Raivo Lauva. Pirmizrāde 11. novembrī Latvijas Televīzijas "Panorāmā".

 

27. oktobrī Pļaviņu novada Kultūras centrā notika Latvijas valsts mežu institūta SILAVA organizētais Meža Programmas seminārs, kurā zinātnieki, Latvijas Mednieku asociācijas un Valsts policijas amatpersonas iepazīstināja un diskutēja ar novada mednieku kolektīvu pārstāvjiem par lielo plēsēju populācijas stāvokli, aizsardzības prasībām un medīšanas nosacījumiem Latvijā, Mednieku organizāciju darbību, Āfrikas cūku mēra ierobežošanu, sadarbību ar pašvaldībām un medījamo dzīvnieku skaita regulēšanu, Medību noteikumiem un ieroču aprites likuma darbību. Pašvaldība novēl novada medniekiem veiksmīgu medību sezonu!

 

Pļaviņu novada ziņas sagatavoja sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Peņģerots.

Atstājiet komentāru