2024.gada 21. maijs

Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 1.oktobrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 1.oktobrī

Radio1 Novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Administratīvi teritoriālās reformas gaitā ir jāveido spēcīgi novadi, kas varētu pārņemt daļu funkciju no ministrijām, uzskata Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Līdzšinējā prakse ir pierādījusi, ka lielie novadi finanšu līdzekļus visumā administrē labāk nekā mazie, labākas tiem ir arī speciālistu un Eiropas Savienības fondu finansējuma piesaistes iespējas, ir arī virkne citu priekšrocību. Lai novadu teritorija attīstītos līdzsvaroti, daudz kas, protams, ir atkarīgs arī no katra konkrētā novada deputātiem un domes vadības. Vaivods uzskata, ka iepriekšējā administratīvi teritoriālā reforma Līvānu novadam ir bijusi veiksmīga. Novadiem, pārņemot daļu ministriju funkciju, efekts no administratīvi teritoriālās reformas būtu daudz lielāks, uzskata Līvānu mērs. Savukārt vēl labāku valsts pārvaldi padarītu reģionu pārstāvniecība Ministru kabinetā.

 

Ilgtermiņā veiksmīgāks risinājums būtu lielāki novadi, taču apšaubāma ir pašvaldību ieinteresētība, ko varētu motivēt ar finansiālu atbalstu, aģentūrai LETA pauda Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums, komentējot jaunas administratīvi teritoriālās reformas koncepciju. Viņš uzskata, ka no valstiskā viedokļa kopumā ilgtermiņā ir vajadzīgi lielāki novadi par patlaban esošajiem, par ko neesot šaubu. Principā atbalstot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīvu, Līdums novēl pietiekamu politisko gribu un spēku, īstenot jauno iecerēto reformu saprātīgi un līdz galam, bez pieļautajiem izkropļojumiem, kā tas bija 2009.gadā.

Turpinām ziņas

Pašvaldībās joprojām turpinās iepriekšējos gados sāktā prakse - prettiesiski izmaksāt naudu amatpersonām, slēpjot to aiz izdomātiem mērķiem, šodien žurnālistiem atzina Valsts kontroles padomes loceklis Aivars Ērglis. Kā spilgts piemērs tam ir Brocēnu novads, kur, pretēji zvērinātu revidentu atzinumam vairākus gadus pēc kārtas par priekšzīmīgu pašvaldības grāmatvedību, revidenti atklājuši pretēju situāciju, proti, nav izveidota iekšējās kontroles sistēma grāmatvedības kārtošanai bez krāpšanas un kļūdām. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Kopumā revidenti secinājuši, ka pašvaldībām pašām joprojām nav skaidrs priekšstats par to rīcībā esošajiem nekustamajiem īpašumiem un tiek piesavināti publiskie finanšu līdzekļi. Būtiskākie trūkumi konstatēti ne vien Brocēnu novadā, bet arī Liepājas un Ozolnieku pašvaldībās.

Aizkraukles novada dome vakar nolēma ieguldīt SIA "Aizkraukles ūdens" pamatkapitālā līdzekļus no pašvaldības pamatbudžeta, lai pašvaldības uzņēmums varētu ieviest patēriņa uzskaites programmu. Domē apstiprināja arī SIA "Aizkraukles ūdens" rēķinu apkalpošanas izmaksu kārtību. Starp kopējo komercuzskaites mēraparātu uzrādīto ūdens apjomu un iedzīvotāju uzrādīto izlietoto ūdens daudzumu atbilstoši dzīvokļu ūdens mērītāju rādījumiem rodas ūdens apjoma starpība, par kuru SIA "Aizkraukles ūdens", pēc pašreiz spēkā esošās norēķinu kārtības, nesaņem pilnu sniegto pakalpojumu apmaksu. Lai nodrošinātu SIA "Aizkraukles ūdens" sniegto pakalpojumu pilnu apmaksu, sadalot dažādu mēraparātu uzrādītā ūdens apjoma starpību atbilstoši normatīviem, dome nolēma ieguldīt SIA "Aizkraukles ūdens" pamatkapitālā 17 tūkstoši 932 eiro no pašvaldības pamatbudžeta līdzekļiem.

Un vēl

 

Svinot Eiropas valodu dienu, Latviešu valodas aģentūra rosina iesaistīties akcijā "Novada valodnieks", tajā līdz 18.novembrim piesakot cilvēkus, kuri ar savu rīcību popularizē latviešu valodu un sekmē citu valodu apguvi. "Novada valodnieks" var būt ikviena Latvijā vai ārpus Latvijas dzīvojoša persona, kas ar savu pozitīvo piemēru spējusi apliecināt cieņu valsts valodai un kam valoda ir "visa dzīve". Pieteikumus akcijai "Novada valodnieks" var iesniegt jebkura persona vai personu grupa elektroniski, rakstot e-pastu "evd@valoda.lv" vai pa pastu, sūtījumu adresējot Latviešu valodas aģentūrai.

Atstājiet komentāru