2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 15.septembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 15.septembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Bēgļu jautājums valstī ir aktualizēts, aizmirstot par tās daudzajām iekšējām problēmām, uzskata Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.Patlaban pašvaldība ir saņēmusi vēstules no Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kurās tās interesējas par to, vai pašvaldībai ir vietas, kur šos bēgļus izvietot. Nekādas informācijas par bēgļu uzņemšanu šajās vēstulēs nav. Pašvaldības nav informētas nedz par to, kas finansēs bēgļu uzturēšanos, maksās viņiem pabalstus, ēdinās, nedz par to, kur viņus plānots izmitināt un kas viņiem mācīs valsts valodu, norāda Vaivods. Patlaban patvērumu Latvijā vēlētos saņemt arī daudzi Ukrainas iedzīvotāji, kur arī notiek karadarbība. Līvānu novada domes priekšsēdētājs uzskata, ka atbildīgajām personām vajadzētu aizdomāties arī par šo cilvēku interesēm, varbūt paredzot bēgļu kvotās vietu arī viņiem. Līvānu mērs uzskata, ka cilvēku, kas par nokļūšanu Eiropā var atļauties maksāt tādus līdzekļus, kādu nav lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, mērķis nebūt nav nokļūšana Latvijā, bet gan - Vācijā, Anglijā, Zviedrijā un citās bagātajās Eiropas valstīs.

 

Neretas novada pašvaldības darbiniece Lita Trakina veikusi maģistra darba pētījumu, kurā secināts, ka iedzīvotāji no pašvaldībām visvairāk sagaida atbalstu darbvietu radīšanā, bērnu ēdināšanā un dzīvokļu pieejamības veicināšanā. Maģistra darbā pētījums veikts Viesītes, Jaunjelgavas un Neretas novados. Starp priekšlikumiem darba vietu radīšanā ir - uzlabot uzņēmējdarbības vidi lokālā mērogā, nodrošināt ceļu infrastruktūru labā stāvoklī, veidot uzņēmējdarbībai labvēlīgu nekustamā īpašuma nodokļu politiku, iznomāt pašvaldības rīcībā esošo uzņēmējdarbībai piemēroto nekustamo īpašumu, lauksaimniecības zemi, kā arī sniegt aktīvu, visaptverošu konsultatīvu atbalstu tiem, kuri uzsākuši kaut mazāko uzņēmējdarbību, jo īpaši lauksaimniecības jomā.

 

Turpinām ziņas

 

Krustpils novada Vīpes pagasta biedrība “Dzirnakmens” ir viena no piecām dalīborganizācijām, kas piedalās biedrības  Lauku Partnerība „Sēlija” izstrādātajā projektā „ Aiz apvāršņa”. Biedrības “Dzirnakmens” pārstāve Ineta Šeinova informē, ka pirms kāda laika vīpiešiem bija radusies doma par savas aktīvās atpūtas trases izveidošanu. Tai bija noskatīta piemērota vieta. Savukārt projekta “Aiz apvāršņa” viena no aktivitātēm bija šādas trases izveidošana kādā no dalīborganizāciju teritorijām un vieta trasei tika izvēlēta tieši Vīpē. Patlaban trase jau ir izveidota un sastāv no sastāv no vairākiem posmiem. Bērni var izmēģināt līdzsvaru ejot pa virvēm, apaļu baļķi bez pieturēšanās, laisties no koka uz koku un slīdēt pa trosi, sēžot lielā zupas katlā, kā arī pārvietoties pa brusām un baļķiem, kuri šūpojas.

 

 

Salas novada Salas bibliotēkā skatāmas jaunas jaunas literārās izstādes. Šonedēļ, dzejas dienu laikā, ir skatāma Ināras Mūrnieces radošo darbu albumu izstāde "Omicītes pasakas un dzejoļi". Savukārt tie, kuri interesējas par dabu, aicināti iepazīties ar literatūras izstādi "Dabas bagātības mūsu vērtības".

 

 

Un vēl

 

Septembra pirmajās dienās putnu vērotāji manījuši putnu sugas, kas neierasti agri devušās uz dienvidiem, kā arī dažus aizkavējušos gājputnus, liecina informācija portālā "Latvijaspunti.lv". Pie Sātiņu zivju dīķiem 5.septembrī novērots tītiņš, kas esot otrs vēlākais rudens novērojums Latvijā. Pagājušās nedēļas sākumā, 8.septembrī, Mangaļsalas-Vecāķu posmā manīta akmeņu čipste, kas ir pirmais rudens migrants. Savukārt Burtnieku novadā fiksēts visai agrs sējas zoss rudens migrācijas gadījums. Septembra pirmajās dienās manīti arī uz siltajām zemēm ceļojošie akmenstārtiņi, stepes lija, kā arī caurceļotāja sarkanrīkles čipste. Rudenī pamanāmākie ir zosu un dzērvju kāši, kas pagaidām vēl itin bieži nav novērojami debesīs. Tos vairāk varēs manīt mēneša otrajā pusē, kā arī oktobra sākumā.

 

Atstājiet komentāru