2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils Novada ziņas 2015.gada 3.septembrī

Jēkabpils Radio1 Jēkabpils Novada ziņas 2015.gada 3.septembrī

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 16.00-19.00

 

Svinot Raiņa 150. jubileju, Rīgas Sv. Pētera baznīcā 10. septembrī pirmatskaņojumu piedzīvos jauns muzikāli poētisks koncertuzvedums “Dagdas skiču burtnīcas”, ko veido domubiedri dziedātāja Ieva Parša, režisors Uģis Brikmanis un muzikologs Orests Silabriedis. Koncertuzvedumā izskanēs Raiņa dzejas lasījumi līdzās astoņu Latvijas komponistu jaundarbiem. Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā plānoti septiņi koncerti, tajā skaitā arī 12. septembrī plkst 14.00 Jēkabpils novada Zasas kultūras namā. Ieeja uz koncertu ir bezmaksas. “Dagdas skiču burtnīcas” ir viens no trauslākajiem un noslēpumainākajiem Raiņa dzejas krājumiem.

 

2015.gads ir īpašs ar vairāku izcilu latviešu literātu jubilejām. Šogad zīmīga gadadiena ir ne vien Rainim un Aspazijai, bet arī rakstniekam, žurnālistam un karavīram – Jēkabpils novadniekam Aleksandram Grīnam. Jēkabpils novada Kalna pagasta doktorātā, kas atrodas blakus nesen izveidotajam Aleksandra Grīna parkam, norisinājies rakstnieka 120.dzimšanas dienai veltīts piemiņas pasākums. Svētku pasākumā Aleksandra Grīna parkā nelielu priekšnesumu sniedza aktieris Artis Robežnieks, bet pēc tam ikviens varēja nolikt ziedus pie rakstnieka piemiņas akmens.

 

Turpinām ziņas

 

Pērnā gada nogalē biedrība „Aizkraukles reģionālā Tautskola” iesniedza projektu Daugavas Savienībai ar mērķi  apkopot un pierakstīt Daugavas krastos dzīvojošo dzejnieku un komponistu radītās dziesmas par un ap Daugavu, kā arī aicināt radīt jaunas dziesmas. Projekts tika atbalstīts un tam piešķirts finansējums – 590 eiro. No šīm dziesmām tiks izveidots kvalitatīvs prezentācijas materiāls, kuru varēs izmantot gan autori, gan pašvaldības ar autoru atļauju. Tas popularizēs vietējo komponistu un dzejnieku literāro un muzikālo veikumu. Tāpēc tiek aicināti atsaukties autori, kuri savus darbus veltījuši Daugavai un vietām ap to, interesenti var zvanīt Anitai pa tālruni: 29497587 vai rakstīt e-pastā Jānim - muzgrafika@inbox.lv.

 

Jēkabpils novada Zasā noslēgusies Zemgales Plānošanas reģiona administrētās Valsts Kultūrkapitāla fonda „Latvijas valsts mežu finansētās Zemgales Kultūras programmas 2015” atbalstītās „Meistara lādes” izgatavošanas meistardarbnīca. Projekta „Meistara lāde” galvenais uzdevums bija izgatavot pārvietojamu koka konstrukciju, kas piemērota amatu demonstrēšanai izbraukumos, amatnieku darbarīku un izstrādājumu glabāšanai, kā arī kalpotu par radošas profesionālās galdniecības paraugu. Lāde piemērota divu amatu popularizēšanai – tajā paredzēta vieta podnieka/keramiķa trauku rotāšanas virpai un sīkajiem amata rīkiem, mazajām audēja stellītēm un aušanai nepieciešamajiem materiāliem, kā arī divi nelieli stendi gatavo darbu izstādīšanai.

 

 Un vēl

 

Šīs nedēļas nogalē, 5.septembrī Ābeļu pagastā, pie Ābeļu skolas pulksten 12tos sāksies treniņsacensības Jātnieku sportā “Ūsiņa kauss”. Pasākumā darbosies bufete, tiks izrādīts Latvijas dzīvnieku audzētāju biedrības “Ako” suņu šovs un darbosies mākslinieki, piedāvājot ķermeņa apgleznošanu.

 

Savukārt 19.septembrī pulksten vienos dienā laukumā pie Ābeļu pagasta pārvaldes, bet lietus laikā tautas namā notiks pasākums -  Pasākums “Brodu ciematam -220″. paredzēta piemiņas akmens atklāšana, skanēs atmiņu stāsti, notiks koncerts.

Atstājiet komentāru