2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 novadu ziņas 2015. gada 9. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 novadu ziņas 2015. gada 9. jūnijā

Krustpils novada pašvaldība ar Daugavas Savienības finansiālo atbalstu izdevusi tūrisma bukletu “Krustpils novads Daugavas ūdeņu atspulgos”. Tūrisma ceļvedī publicēta novada tūrisma karte, kā arī atsevišķi izdalīti tūrisma objekti Daugavas krastā. Bukletā iekļauta informācija par kultūrvēsturiskiem objektiem, dabas objektiem, piemiņas vietām, dažādām novadā aplūkojamām kolekcijām un ekspozīcijām, naktsmītnēm un telšu vietām, ēdināšanas iespējām, kā arī cita tūristiem noderīga informācija. Informatīvais materiāls papildināts ar fotogrāfijām. Lai potenciālajiem ceļotājiem atvieglotu tūrisma maršrutu plānošanu, bukletā ietverto tūrisma objektu apraksts papildināts ar tā atrašanās vietas koordinātām.Buklets tiks izplatīts tūrisma informācijas centros kaimiņu novados, kā arī vietējos tūrisma objektos un uzņēmumos.

Jēkabpils mākslas skolas Aknīstes filiāles trīs audzēknes Loreta Krasauska, Laila Dita Deksne, Anete Goba 19.starptautiskajā bērnu mākslas darbu konkursā Celjē, Slovēnijā, ieguva godalgotu vietu. Pedagogs Eva Joča tika apbalvota ar diplomu. Šajā konkursā audzēknes 2014./2015.mācību gadā ieguvušas 2.vietu un skolotāja Eva Joča apbalvota par dalībnieku sagatavošanu 19.starptautiskajā bērnu mākslas darbu konkursam par tēmu „Manas tautas etnoloģiskais apģērbs un dejas”. Konkurss notika Slovēnijā ar mērķi saglabāt Pasaules kultūras mantojumu, konkursa organizators Mihailo Lišanin. Konkursa rīkotājam tika iesūtīti 20 000 mākslas darbu par tēmu „Manas tautas etnoloģiskais apģērbs un dejas”.

Pļaviņu novada pašvaldības policija informē, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem no nākamā gada 1. jūlija suņa apzīmēšana ar pasīvu lasāmrežīma radiofrekvences identifikācijas ierīci būs obligāta. Mērķis ir mazināt klaiņojošu suņu patvaļu, kā arī ierobežot trakumsērgas izplatību. Tāpat dzīvnieka īpašniekam tas atvieglos dzīvnieka meklēšanu gadījumā, ja tas pazudīs. Savukārt pārējos mājas (istabas) dzīvniekus – kaķus un istabas seskus reģistrēt nav obligāti. Mikroshēma ir rīsa grauda lielumā, tajā ierakstīts 15 ciparu kods. Pirmie trīs cipari identificē izcelsmes valsti, bet pārējie divpadsmit ir unikāli un norāda uz konkrētu dzīvnieku un tā saimnieku. Pirms suņa reģistrēšanas suņa īpašniekam ir jānodrošina, lai dzīvniekam līdz sešu mēnešu vecuma sasniegšanai tiktu implantēta mikroshēma. Šo pakalpojumu sniedz sertificēti veterinārārsti un izmaksas ir 20 euro robežās. Pēc dzīvnieka apzīmēšanas suns ir jāreģistrē pie praktizējoša veterinārārsta, Lauksaimniecības datu centrā vai pašvaldībā. Pēc 2016. gada 1. jūlija tos suņu īpašniekus, kuru mīlulim nebūs ievietota mikroshēma un kuru dzīvnieks nebūs reģistrēts sistēmā varēs sodīt. Sods ir noteikts fiziskajām personām no 7 līdz 210 euro, bet juridiskajām personām – no 15 līdz 350 euro. Tāpat policija atgādina, ka saskaņā ar Pļaviņu novada domes saistošajiem noteikumiemikvienai fiziskai vai juridiskai personai, kas uztur suņus Pļaviņu novada administratīvajā teritorijā ir jāmaksā nodeva. Nodeva par suni ir noteikta EUR 4.00 gadā. Savukārt maznodrošinātām personām un pensionāriem nodeva ir noteikta EUR 1.40 apmērā. Suņa turēšanas nodevu var samaksāt ar pārskaitījumu vai Pļaviņu novada domes kasē.

Līvānu 1. vidusskolas novadpētniecības pulciņš piedalījās un guva atbalstu Monreālas Latviešu sabiedriskā centra un Vītolu fonda izsludinātajā ekskursiju projektu konkursā 5.- 8. klašu skolēniem „Pētīsim un izzināsim Latvijas vēsturi!", kura mērķis ir attīstīt skolēnu interesi par Latvijas vēsturi un sekmēt Latvijas vēstures kā mācību priekšmeta prestiža celšanu sabiedrībā. No 165 iesūtītajiem projekta pieteikumiem finansiāli bija atbalstīti 80 projekti. Līvānu 1. vidusskolas iesniegtais projekts ieguva žūrijas atzinību un skola iekļuva to vidū, kuri saņēma 400 eiro finansējumu mācību ekskursijas organizēšanai. Līdz ar to Līvānu 1. vidusskolas 8.a un 8.b klases skolēni kopā ar vēstures skolotāju Sandru Maskalāni un 8. klašu audzinātājām Anitu Reiteri un Daigu Barkāni varēja doties ekskursijā uz Rīgu. Ekskursijas mērķis bija nostiprināt un padziļināt Latvijas vēstures stundās iegūtās zināšanas par Brīvības cīņām Latvijā.

Atstājiet komentāru