2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio 1 Līvānu novada ziņas 2015. gada 22. maijā

Jēkabpils Radio 1 Līvānu novada ziņas 2015. gada 22. maijā

Līvānu novada dome guvusi atbalstu projekta “Lielā latgaliešu tautasdziesmu ķēde un tradīciju skola – nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai un popularizēšanai” īstenošanai Latvijas valsts mežu atbalstītās Latgales kultūras programmas ietvaros. Šī gada septembrī Līvānos jau otro gadu pēc kārtas notiks akcija, kuras laikā dalībnieki (mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi, novada iedzīvotāji un viesi) tiks aicināti, veidojot ķēdi un nododot simbolisku “tautasdziesmu kamolu” no rokas rokā, Līvānu pilsētas Rīgas ielas garumā pēc savas izvēles skaitīt, izdziedāt vai nodejot tautasdziesmas – šogad latgaliešu valodā. Vienlaikus Līvānu novada Kultūras centrā norisināsies Latgaliešu tradīciju skola – latgaliešu rotaļu un amatu prasmju darbnīcas - slotu siešana, mārrutku rīvēšana, sviesta kulšana, latgaliešu rotaļas un fotodarbnīca “Esi latgalietis” (iespēja nofotografēties latgaliešu tautastērpos). Aizvadītajā (2014.gadā) akcijas “Tautasdziesmu ķēde – garākās Rīgas ielas garumā” ietvaros, dalībniekiem veidojot “cilvēku ķēdi” no vienas Līvānu pilsētas robežas līdz otrai, tika noskaitītas aptuveni 2000 latviešu tautasdziesmas. Tā kā pasākums guva lielu atsaucību, radās ideja unikālo akciju turpināt un šogad popularizēt tieši latgaliešu valodu un kultūru.

Līvāni izsenis bijusi rūpniecības pilsēta, un arī tagad tajā veiksmīgi darbojas virkne uzņēmumu, kurus vada gan jauni cilvēki, gan Eiropas mēroga biznesa vidē pieredzējuši uzņēmēji. 27.maijā Karjeras dienas ietvaros Līvānos ar skolēniem runās tieši vietējie uzņēmēji. Šobrīd Līvāni ir Latvijā vienīgais Eiropas nozīmes optiskās šķiedras ražošanas centrs, kur darbojas divi šīs nišas eksporta uzņēmumi. Ar savu pieredzi biznesā dalīsies viens no šīs jomas uzņēmumu vadītājiem no kompānijas “Z-Light” Daumants Pfafrods. Viņš ir Līvānu novada stipendiju fonda un pedagogu Izcilības balvas dibinātājs un mecenāts, Līvānu Goda pilsonis, kura pieredze jauniešu var iedvesmot veidot pašiem savu biznesu, izmantojot intelektuālo potenciālu. Iedvesmot ar savu piemēru jauniešus kļūt par uzņēmējiem centīsies arī viens no jaunās biznesa paaudzes pārstāvjiem – Gatis Pastars, kurš kopā ar partneriem SIA “Livani Eko Group” darbojas biohumusa ražošanas un tirdzniecības jomā. Kas jāzina un jāprot potenciālajiem darbiniekiem, ko nozīmē savs bizness stāstīs arī vietējais mīksto mēbeļu ražošanas uzņēmuma “Sencis” vadītājs Ēriks Salcevičs. SIA “Sencis” ražotās mēbeles atzinību guvušas ne tikai Latvijas un ārvalstu iedzīvotāju mājokļos, bet arī, piemēram, uz kruīza kuģiem.
Par to, ka arī lauksaimniecība var būt ienesīgs bizness, pieredzē dalīsies lauksaimniecības uzņēmuma SIA “Rudzāts” pārstāvis, gados jauns uzņēmējs Ramiss Aļijevs. Līvānu novada skolu jauniešiem Karjeras dienas tikšanos ar uzņēmējiem organizē Līvānu inženiertehnoloģiju un inovāciju centra vadītāja Zane Gaiduka, kura norāda, ka īpaši gaidīti būs tie jaunieši, kuri mācās novada skolu 9. klasēs un vidusskolas posmā. Tikšanās ar vietējiem uzņēmējiem notiks 27.maijā plkst. 12.30 Līvānu 2.vidusskolas 102.telpā.

Piektdien, 5.jūnijā Līvānos notiks XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ieskaņu pasākums „Ceļā uz svētkiem”. Ieskaņu pasākums notiks Līvānu 1.vidusskolas stadionā. No pulksten 17.00 sāks darboties radošās darbnīcas, kurās visi varēs iepazīties ar interešu izglītības pulciņiem, Līvānu 1.vidusskolas dārzā būs apskatāma interešu izglītības pulciņa „Jaunie vides pētnieki”, vides akcijas darbi „Burto Līvānu 1.vidusskolas dārzā”.18.00 sāksies svētku koncerts, kurā uzstāsies Līvānu izglītības iestāžu tautas deju kolektīvi, kori, vokālie ansambļi, folkloras kopas.Pasākuma izskaņā notiks Līvānu novada interešu izglītības pulciņu audzēkņu un pedagogu apbalvošana par gūtajiem panākumiem Latvijas un starptautiska mēroga konkursos.

Arī šogad Līvānu novadā tiks noteikta sakoptākā māja/sēta. Līdz šī gada 18.jūnijam konkursam ”TOPI SKAISTĀKS, MANS NOVADS!” aicināti p[ieteikties paši un pieteikt savus draugus, radus, kaimiņus, kuri kopj skaistus dārzus.

Atstājiet komentāru