2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 5.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 5.martā

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Daugavpils novada dome lūgs Izglītības un zinātnes ministriju saglabāt Viduslatgales Profesionālās vidusskolas izglītības programmu īstenošanas vietu "Višķi", pievienojot to Profesionālās izglītības kompetences centram "Daugavpils Būvniecības tehnikums". Daugavpils novada dome nepiekrīt "Višķu" likvidācijai, to pievienojot Priekuļu tehnikumam. Pašvaldība ir saņēmusi vēstuli ar 686 iedzīvotāju parakstiem, kā arī Viduslatgales Profesionālās vidusskolas izglītības programmu īstenošanas vietas "Višķi" darbinieku vēstuli, kuri lūdz rast iespēju to saglabāt. Dome izskatījusi citus alternatīvos risinājumus Viduslatgales Profesionālās vidusskolas likvidācijai, lai rastu iespēju ar lauksaimniecību saistīto profesionālo izglītības programmu īstenošanu Višķos, jo tas esot stratēģiski svarīgi Daugavpils novada tālākās ekonomiskās attīstības nodrošināšanai.

 

Valdība atbalstījusi finansējuma pārdali 20 tūkstoši 674 eiro apmērā Kokneses novada Vecbebru profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas pedagogu darba samaksas nodrošināšanai.

 

Šāda rīcība bija nepieciešama, jo, sniedzot informāciju par pedagoģisko likmju skaitu 2014.gada 1.septembrī, izglītības iestāde nenorādīja profesionālo programmu pedagogu likmju skaitu. Līdz ar to finansējums 2015.gadam aprēķināts tikai internātskolas vispārizglītojošo programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Kokneses novada pašvaldība pārskatīja internātskolas pedagogu tarifikāciju, likvidēja vakantās vietas, samazināja pedagogu atalgojumu par likmi līdz minimālajai, tādējādi rodot līdzekļus, kā rezultātā varēja daļēji kompensēt papildu nepieciešamo finansējumu pedagogu darba samaksai. Tomēr secināts, ka vairāk nekā sešām pedagoģiskajām likmēm ir jāmeklē finansējums un tas tika prasīts no valdības.

 

Biedrība "Zemnieku saeima" aicina tuvākajā laikā ieviest tiesisku regulējumu, kā rezultātā godīgi tiktu sadalīta piena pārdošanas cena starp lauksaimniekiem, piena pārstrādātājiem un tirgotājiem. Kā skaidro biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš, patlaban Latvijā tieši lauksaimnieki piena produktu ražošanas, pārstrādes un tirdzniecības ķēdē ir visneaizsargātākais posms un individuāli nevar cīnīties ar pārējo ķēdes dalībnieku diktātu. Lazdiņš atzīmē - kopš Krievijas pārtikas embargo ieviešanas piena ražotāji ir piedzīvojuši strauju cenu kritumu aptuveni 38,5% apmērā. Ievērojama daļa piena ražotāju pagaidām turpina saimniecisko darbību, realizējot saražoto pienu pārstrādes uzņēmumiem zem pašizmaksas, savukārt piena un piena produktu cenas mazumtirdzniecības veikalos nav būtiski samazinājušās, kā rezultātā patērētāji turpina maksāt augstu cenu par produkciju.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijā augustā norisināsies 10.Starptautiskā Fotogrāfijas vasaras skola. Fotogrāfijas mākslinieki un interesenti no visas pasaules Pelču pilī pie Kuldīgas no 1. līdz 9.augustam piedalīsies starptautiski atzītu fotogrāfu meistardarbnīcās un diskutēs par nozares aktualitātēm. Pieteikumi Starptautiskajai Fotogrāfijas vasaras skolai jāiesniedz līdz 20.aprīlim. Pretendentiem jābūt padziļinātai interesei par fotogrāfiju kā mākslas izteiksmes līdzekli, kā arī kvalitatīviem personīgiem projektiem jeb portfolio. Latvijas dalībniekiem iespējams saņemt stipendiju, kas daļēji sedz skolas dalības maksu. Meistarklases vadīs starptautiski atzīti un Latvijā pazīstami mākslinieki.

 

Vakar Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā aizturēts autovadītājs, kurš vadīja automašīnu "Mitsubishi Lancer" alkohola reibumā un ar 1000 eiro mēģināja piekukuļot policistus. Ap pulksten pusdeviņiem vakarā Sērenes pagastā, pie pārvaldes ēkas, vīrietis, kas dzimis 1965.gadā, vadīja automašīnu "Mitsubishi Lancer", būdams alkoholisko dzērienu ietekmē. Alkohola koncentrācija viņa izelpā konstatēta 2,34 promiļu līmenī. Lai netiktu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, vīrietis mēģināja piekukuļot policistus, dodot 1000 eiro, pēc kā tika aizturēts. Zemgales reģionā šogad, nepilnu trīs mēnešu laikā, policisti aizturējuši jau 24 autovadītājus par kukuļdošanu.

 

Un vēl

 

Latvijā turpinās jau februārī novērotā tendence neierasti agri atgriezties gājputniem, liecina informācija portālā "Latvijasputni.lv". Portāla ziņots, ka Ilūkstes novadā dabas parkā "Dvietes paliena" manīts baltais stārķis, kas ir Latvijā līdz šim agrākais šī pavasara migranta novērojums. Savukārt Liepājas ezerā manīti brūnkakļu un cekulpīļu bari, kas arī ir viens no šīs putnu sugas agrākajiem pavasara migrācijas novērojumiem. Jau ziņots, ka pirmie gājputni - lauku piekūni, pelēkās zosis, ziemeļu gulbji un lauku cīruļi - Latvijā manīti jau februāra sākumā.

Atstājiet komentāru