2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 27.janvārī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2015.gada 27.janvārī

Radio1 novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

22.janvārī Aknīstes novada deputāti un domes administrācijas darbinieki apmeklēja Jaunpils novadu, lai gūtu pieredzi, kā apsaimniekot vēsturiskās ēkas novadā. Jaunpils novads gan platības, gan iedzīvotāju skaita ziņā līdzinās Aknīstes novadam. Aknīstiešu mērķis bija uzzināt, kā jaunpilieši veiksmīgi apsaimnieko pili. Šī vēsturiskā celtne ir pašvaldības īpašums, kurā veiksmīgi darbojas pašvaldības aģentūra, bibliotēka, muzejs un pašvaldības SIA. Jaunpils Domes priekšsēdētāja, izpilddirektors un citi administrācijas darbinieki dalījās pieredzē par grūto un pāris gadu desmitu ilgo ceļu uz to rezultātu, kas tagad tiek piedāvāts tūristiem.

 

 

Limbažu novada pašvaldības ēkā 30.janvārī atklās fotoizstādi "Latvijas mazās gaismas pilis". Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē varēs iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Šis ir gaismas punktu vizualizācijas projekts un stāsts par pozitīviem procesiem Latvijas bibliotēkās no Līvāniem līdz Valmierai, no Kursīšiem līdz Medumiem vai Jumurdai, Mārupei un Zorģiem. zstāde "Latvijas mazās gaismas pilis" pirmo reizi tika eksponēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā, tās atklāšanas nedēļā pagājušā gada augusta beigās.

 

 

Bauskas pils muzejā sestdien notiks Senā dzīvesveida skolas pasākums «Alkohols 13.-17.gadsimtā Eiropā». Pasākuma apmeklētāji varēs uzzināt, kādus dzērienus lietoja dažādu kārtu pārstāvji ikdienā, svētku reizēs un rituālos, kā arī to, kādos traukos tos pildīja. Ekspresizstādē tiks eksponēti Bauskas pils arheoloģiskajos izrakumos atrasti stikla un keramikas trauku fragmenti. Senā dzīvesveida skolas pasākumu «Alkohols 13.-17.gadsimtā Eiropā» vadīs muzeja speciāliste Ilona Ozola, bet par izstādē redzamajiem trauku fragmentiem stāstīs muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Vineta Skalberga. Pasākuma noslēgumā būs iespēja degustēt kādu dzērienu.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Latvijas Pasts izdevis šajā gadu tūkstotī pirmās pastmarkas ar Latvijas valsts un Rīgas pilsētas ģerboņu attēliem, turklāt tās ir pirmās pastmarkas ar eiro nominālvērtību standarta pastmarku sērijā "Latvijas novadu un pilsētu ģerboņi". Trīs jaunās pastmarkas būs pirmās eiro nominālvērtības pastmarkas standarta sērijā "Latvijas novadu un pilsētu ģerboņi", kas orientēta uz dažādas vērtības sūtījuma apmaksas zīmju nodrošināšanu. Katrai no jaunajām pastmarkām ir atšķirīga nominālvērtība: pastmarkai ar Rīgas ģerboni - viens eiro, pastmarkai ar Latvijas valsts ģerboni sudraba krāsas ietvarā - divi eiro un pastmarkai ar Latvijas valsts ģerboni zelta krāsas ietvarā - pieci eiro.

 

 

Ceturtdien, 29.janvārī, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā notiks izdevniecības "Lauku Avīze" izdotās grāmatas "Latvijas novadu dārgumi" prezentācijas pasākums. Tās radīšanā piedalījušies 73 novadi un grāmata stāsta par novadu vērtībām - lietām, vietām, notikumiem, cilvēkiem no pirmsākumiem līdz 21. gadsimtam, tā atklājot arī Latvijas vēsturi. Novadu izvēlētie dārgumi simbolizē dažādus gadsimtus un laikmetus Latvijā. Grāmatas autore Anna žīgure uzsver, ka tās saturs ir Latvijas pagastu dižošanās krustu šķērsu pāri visai valstij un cauri laikiem, no senatnes līdz šodienai.

 

 

Un vēl

 

 

Lai nodrošinātu mežacūku populācijas blīvuma samazināšanu, pēc Pārtikas un veterinārā dienesta ieteikuma no 1.februāra tiek atļautas mežacūku medības ar dzinējiem vai traucēšanu. Ja medību laikā tiek atrastas bojā gājušas mežacūkas, tad tiem, kuri piedalās medībās, ir jāzina kārtība, kādā par to jāinformē pārtikas veterinārais dienests. Medību vadītājiem ir jāievēro un jāraugās, lai mednieki ievērotu prasības attiecībā uz nomedīto mežacūku pirmapstrādi un biodrošības prasību ievērošanu. Medniekiem arī jāatceras, ka ir jāsavāc un jāiznīcina medījuma blakusprodukti un pēc medībām jānotīra un jādezinficē medību drēbes, apavi, naži, automašīnas un cits aprīkojums. Mežacūku medības bez dzinējiem ir atļautas visu gadu.

Atstājiet komentāru