2024.gada 13. maijs

Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2014.gada 9.decembrī

Jēkabpils Radio1 Novadu ziņas 2014.gada 9.decembrī

Radio1 Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Lai gan krietnu laiku Izglītības un zinātnes ministrijas dienaskārtībā, kā arī valdības deklarācijā ir iekļauts punkts par nepieciešamību sakārtot skolu tīklu, saglabājot lauku skolas kā nozīmīgus vietējo kopienu centrus, pagaidām vēl nav skaidrs, kāds liktenis sagaida skolas, kurās mācās maz skolēnu. Latvijā šogad darbojas 268 tā dēvētās mazās skolas, turklāt ceturtdaļā no tām mācās pat mazāk nekā 50 skolēnu, apvienojoties klasēs ar vidēji pieciem deviņiem bērniem.

 

To vidū ir arī Aknīstes novada Gārsenes pamatskola un Jēkabpils novada Bērzgala pamatskola. Gārsenes pamatskolā jau notikušas pedagogu, vecāku un pašvaldības pārstāvju sanāksmes, kurās diskutēts par skolas slēgšanu. Tāpēc visticamāk, ka šis mācību gads Gārsenes pamatskolā ir pēdējais. Skolēni varēs izvēlēties izglītību turpināt Aknīstes vidusskolā vai Ancenes pamatskolā. Savukārt, kas turpmāk notiks ar Gārsenes pili un kādiem nolūkiem šo ēku imantos, pagaidām nav zināms.

 

Tāpat arī Bērzgala pamatskolas direktorei Lolitai Kakstei īsti nav skaidrs, kāpēc pašvaldība nepieņem lēmumu skolu likvidēt. Iemesls tam, iespējams, meklējams pašvaldības neziņā par to, ko tad ar skolas ēku, kurā 2007.gadā veikti plaši remontdarbi, darīt pēc tam, kad tajā noskanēs pēdējais zvans. Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētājs Edvīns Meņķis bažījas par to, ka skolas ēka, kas atrodas aiz ciema robežām, varētu nerast jaunu pielietojumu, kā rezultātā tā atrastos dīkstāvē. Vēl vairāk situāciju sarežģī pašvaldības ņemtais kredīts minēto remontdarbu veikšanai, kurš joprojām tiekot maksāts. Tomēr, kā atzina Meņķis, visticamāk, jau nākamgad iesaistītās puses jau septīto reizi diskutēs par skolas slēgšanu.

 

Turpinām ziņas

 

Otrās Adventes priekšvakarā, Viesītē tika iedegta koša un krāsaina lielā pilsētas egle. Sniega māte kopā ar krāsu rūķiem pie egles aicināja gan lielus, gan mazus palīgus rotaļās, dziesmās un dejās. Ar muzikālu priekšnesumu klātesošos priecēja arī Viesītes Baptistu draudzes dziedošie bērni.

 

Savukārt svētdien, 14. decembrī pulksten trijos Preiļos, Tirgus laukumā, gaidīs ikvienu uz pilsētas galvenās egles iedegšanas svētkiem, kuri šogad aicina – „Sanāksim kopā un iedegsim prieku !”. Lielus un mazus preiliešus, tāpat arī novada ciemiņus sagaidīs pieci rūķi: Ogu rūķis, Riekstu rūķis, Saldumu rūķis, Zāļu rūķis un Smaržu rūķis. Egles iedegšanas pasākumu kuplinās Preiļu novada pašdarbnieki – dziedošie, dejojošie un muzicējošie kolektīvi. Lai jautrības un labās omas būtu vēl vairāk, aicinām skaisti izrotāto egli iepriecināt, uz pasākumu ierodoties ar skaitām un īpaši pagatavotām cepurēm galvā. Interesantāko un skaistāko cepuru īpašniekus gaida pārsteigumi.

 

Un vēl

 

Tuvojas Ziemassvētku laiks, kad sākam domāt par to, ko dāvāt mūsu mīļajiem šajos skaistajos svētkos. Tādēļ tiek aicināti amatnieki, mājražotāji un rokdarbnieki piedalīties ikgadējā Ziemassvētku tirdziņā Salas kultūras namā sestdien, 13. decembrī pulksten trijos dienā. Pieteikšanās līdz 12. decembra pulksten četriem pēcpusdienā pa tālruņiem 26871729 vai 65237870

 

Atstājiet komentāru