2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Preiļu novada Saunas un Riebiņu pagastiem atcelts ar Amerikas peru puvi apdraudēto teritoriju statuss

Preiļu novada Saunas un Riebiņu pagastiem atcelts ar Amerikas peru puvi apdraudēto teritoriju statuss

Preiļu novada Saunas un Riebiņu pagastiem atcelts ar Amerikas peru puvi apdraudēto teritoriju statuss, liecina piektdien oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis" publicētais valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums.

Tajā teikts, ka pārbaudēs ar Amerikas peru puvi inficētajās novietnēs, kas atrodas Preiļu novada Saunas pagasta "Prīkuļos" un Preiļu novada Riebiņu pagasta "Vēveros", konstatēts, ka bišu saimes ir klīniski veselas. Apdraudētajā teritorijā esošajās novietnēs ir veikta bišu saimju klīniskā novērtēšana un nav radušās aizdomas par bišu saslimšanu.

Tādējādi tiek atcelts valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora 2024.gada 6.marta rīkojums par Amerikas peru puves apdraudētās teritorijas noteikšanu.

Rīkojums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Jau ziņots, ka Preiļu novada Saunas un Riebiņu pagastos saistībā ar konstatēto Amerikas peru puvi šogad marta sākumā tika noteiktas apdraudētās teritorijas. Par Amerikas peru puves apdraudētajām teritorijām tika noteiktas teritorijas trīs kilometru rādiusā ap katru skarto novietni.

Amerikas peru puvi ierosina baktērija "Paenobacillus larvae". Cilvēkam šī slimība nav bīstama, bet tā ir nāvējoša bitēm, ja dravā laikus netiek veikti tās apkarošanas pasākumi. Amerikas peru puve dravniekam arī ekonomiski ir liels apdraudējums, jo rada produkcijas nozīmīgu samazināšanos.

Atstājiet komentāru