2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Nūjošanas-slēpošanas trasē Aglonā ierīkos apgaismojumu

Nūjošanas-slēpošanas trasē Aglonā ierīkos apgaismojumu

Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.- 2020. gadam  apakšpasākuma  “Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ietvaros 2022. gadā tiek realizēts projekts “Aglonas nūjošanas-slēpošanas trases apgaismojuma ierīkošana Preiļu novada Aglonas pagastā”, kura laikā Aglonas nūjošanas-slēpošanas trasē tiks izbūvēts apgaismojuma tīkls, informē Preiļu novada pašvaldības Attīstības, investīciju un inženiertehniskās daļas projekta vadītāja Ingūna Barkeviča.

Projekta mērķis ir uzlabot un saglabāt esošos vides infrastruktūras objektus, tādējādi  pielielinot Aglonas kā vietas potenciālu un pievilcību. Ierīkojot apgaismojumu Aglonas nūjošanas-slēpošanas trasē, vietējai kopienai tiks radīta ērtāka, drošāka un patīkamāka dzīves vide, slēpošanas-nūjošanas trasi varēs izmantot arī rudens/ziemas vakaros, kad ātri satumst. Trases apgaismojuma ierīkošana  veicinās vietējo un apkārtējo pagasta iedzīvotāju iesaistīšanos veselīga dzīvesveida un sportiskās aktivitātēs.

Pašvaldība uz tai piederošās zemes, kas robežojas ar Cirīša ezeru, laika gaitā ir attīstījusi vietu, kurā mijiedarbība notiek starp izglītības, kultūras, aktīvās atpūtas un sporta jomām. Šeit atrodas Aglonas vidusskola ar sporta halli, stadionu un hokeja laukumu ziemā, ir āra trenažieru laukums. Blakus vidusskolai ir Aglonas bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanas centrs “Strops”. Tiešā tuvumā atrodas Aglonas brīvdabas estrāde, labiekārtots aktīvās atpūtas centrs pie Cirīšu ezera ar publisko pludmali, kur vasaras periodā var iznomāt laivas, ūdens katamarānus, sup dēļus, citu inventāru, spēlēt volejbolu, ir bērnu rotaļu laukuma elementi. Ir izbūvēta nūjošanas-slēpošanas trase, kuru aktīvi izmanto dažāda vecuma iedzīvotāji gan sportiskām aktivitātēm, gan pastaigām. Taču tā nav apgaismota, līdz ar to trasi izmanto tikai diennakts gaišajā laikā, kas ziemas periodā ir ļoti īss.

Vietējie iedzīvotāji mīl ziemas sporta veidus un gaida atbilstošus laika apstākļus, lai nodotos ziemas priekiem. Aglonas pagasts lepojas ar dziļām distanču slēpošanas tradīcijām. Daudzi atceras, ka agrāk Aglonā bija laba sporta bāze gan distanču slēpošanai, gan biatlonam, notika gan sporta nometnes slēpošanai, gan sacensības.

Aglonas nūjošanas-slēpošanas trase tapusi 2013. gadā.  Tā ir 1450 metrus gara. Trases konfigurācija ir ar pacēlumiem, nobraucieniem un ir izmantojama gan slēpotājiem, gan nūjotājiem. Slēpošanas, nūjošanas trases brīvdienās un vakaros izmanto pieaugušie aktīva dzīves veida cienītāji, bet skolēni to izmanto sporta stundās un brīvajā laikā. Slēpošanas un nūjošanas trases izveide ir veicinājusi veselīga dzīvesveida popularizēšanu, dažādos iedzīvotāju brīvā laika pavadīšanas iespējas, distanču slēpošanas tradīciju atdzimšanu un nūjošanas sporta iedzīvināšanu.

Īstenojot projektu, Preiļu novada pašvaldība jau ir  noslēgusi sadarbības līgumus – par būvdarbu veikšanu  ar SIA “OMS” un par veicamo būvdarbu būvuzraudzību ar  SIA “EnergoUP”.

Provizoriski būvdarbus pašvaldība plāno uzsākt augustā.

Avots: preili.lv

Atstājiet komentāru