2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Preiļu novadā jauns pastaigu maršruts apkārt Salmejas ezeram

Preiļu novadā jauns pastaigu maršruts apkārt Salmejas ezeram

Ja esi jaunu apskates vietu meklējumos vai vienkārši vēlies izbraukt no pilsētas kņadas, tad brīvdienu atpūtai pie dabas izveidots jauns pastaigu maršruts apkārt Salmejas ezeram, kas atrodas Preiļu novada Rušonas pagastā un ir 8,5 kilometru garš. Gaiļmuiža, Tišas vecticībnieku lūgšanas nams un Salmejas ezera purvainā krasta josla ir galapunkts, ko jāpatur prātā, jo 2022. gadā plānota jaunā skatu torņa atklāšana.

Purvainā krasta josla, ūdensaugiem bagātā un purvam tuvā biotopu daudzveidība būs piemērota īstam dabas pētniekam. Ezers atrodas aizsargājamo ainavu apvidū "Kaučers", jo sastopamie biotopi ir aizsargājamu augu un dzīvnieku sugas. Dodoties šajā pastaigā dažas vietas pie ezera nebūs pieejamas, tomēr daudzām nav aizlieguma zīmju priekšā.

Maršrutā iekļauts Tišas (Tišinas) vecticībnieku lūgšanas nams, kas celts 1880. gadā. Namā savulaik bijuši metāla lējuma krusti, kā arī dievkalpojumu grāmatu kolekcijas, kas veidotas 17. gadsimtā, taču to vērtīgākie paraugi ir zuduši. Starp tiem bija 17. gadsimta poligrāfijas mākslas paraugs – grāmata "Baznīcas nolikums", kuras ādas iesējums bija rotāts ar iespiedumiem. Jāpiebilst, ka šajā vēsturiskajā periodā Rīgā izveidojās viena no lielākajām un ietekmīgākajām vecticībnieku draudzēm Latvijā.

Saglabājusies arī Gaiļmuiža jeb kungu māja, kur līdz 2009. gadam atradās pamatskola, taču šobrīd šeit ir sociālās aprūpes centrs. Ceļa pretējā pusē ir Gailīšu kultūras nams un piemineklis Otrajā pasaules kara laikā kritušajiem padomju karavīriem, kā arī Gailīšu bibliotēka.

Dodoties pastaigā izvēlies piemērotus apavus, jo no Salmejas ezera iztek Preiļupe, tāpēc būs jāšķērso neliels stingru baļķu tiltiņš, tāpat arī nav ieteicams šeit doties ar bērnu ratiņiem, jo ceļš noteikti nebūs izbraucams. Tas noteikti neatturēs no brīnišķīgās dabas apskates, ja bērni jau ir pieredzējuši staigātāji. Maršruta karti atradīsi šeit.

2021. gada beigās tika plānots noslēgt skatu torņa būvniecību pie Salmejas ezera, taču kā informē pašvaldības pārstāvji no Riebiņu pagasta pārvaldes, tad neparedzētu apstākļu dēļ Salmejas ezera skatu torņa atklāšana tiek plānota uz nākamā gada vidu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Visit Preiļi un Riebiņu novada.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Atstājiet komentāru