2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Krustpils novada Vīpes amatniecības centrā “Māzers” notiks audēja, tautas daiļamata meistara Māra Maniņa lekcija

Krustpils novada Vīpes amatniecības centrā “Māzers” notiks audēja, tautas daiļamata meistara Māra Maniņa lekcija

Vīpes amatniecības centrā “Māzers” 20. jūnijā notiks audēja, tautas lietišķās mākslas studijas "Rīdze" vadītāja Māra Maniņa lekcija, kurā klausītāji varēs izzināt aušanas tehnoloģiskos paņēmienus Viļumsona stellēs.

Turpinot «Latvijas valsts mežu» un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās «Zemgales Kultūras programmas 2020» projektu "Notvert un paturēt gaistošo. Pētera Viļumsona steļļu uzbūves, darbības un aušanas principu apguve" īstenošanu, amatniecības centrs “”Māzers” aicina aušanas entuziastus uz pirmo tautas daiļamata meistara Māra Maniņa lekciju. Tā notiks Vīpē 20. jūnijā pulksten 10.00.

Māris Maniņš ir viens no zinošākajiem Latvijas meistariem ne tikai aušanā Viļumsona stellēs, bet arī aušanā kopumā. Uzņēmuma “Klippan Saule”, kas tik labi pazīstams rokdarbniekiem, ilggadējs dizainers. Tautas lietišķās mākslas studijas "Rīdze" vadītājs un jau 30 gadus oficiāli atzīts tautas daiļamata meistars, kura prasmes un zināšanas augstu novērtētas amatnieku vidū.

Lekcijas gaitā varēs izpētīt, no kā sastāv Pētera Viļumsona patentētās stelles un kas ir tie mehānismi, kas padara aušanu tajās par pusautomātisku procesu. Meistars dalīsies pieredzē  aušanā visdažādākajās stellēs, iepazīstinot ar būtiskākajām atšķirībām darbam tieši Viļumsona stellēs. Tāpat lekcijas dalībniekiem būs iespēja aplūkot amatniecības centra izstāžu zāli, kurā pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas tika atklāta keramiķes Eleonoras Pastares porcelāna darbu izstāde “Variācijas”.

Projekta gaitā notiks 2 meistara Māra Maniņa lekcijas, bet līdz pat gada beigām audēji tiek aicināti uz praktiskam aušanas nodarbībām skolotājas Maijas Kulakovas vadībā. Plašāka informācija pieejama, sazinoties ar amatniecības centru “Māzers” – pa tālruni 26611297, e-pastā mazers@krustpils.lv vai sociālajos tīklos.

Sagatavoja Jānis Dzimtais
Vīpes amatniecības centrs ,,Māzers”

Atstājiet komentāru