2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Preiļu slimnīcas vadītāja: Esam gatavi sniegt pakalpojumus, kas iestādē ir paredzēti

Preiļu slimnīcas vadītāja: Esam gatavi sniegt pakalpojumus, kas iestādē ir paredzēti

  • LETA --
  • 17 aprilis 2020 --

Slimnīca ir gatava darbam jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas laikā un spēj nodrošināt pakalpojumus, kas tajā ir paredzēti, aģentūrai LETA pauda SIA "Preiļu slimnīca" valdes priekšsēdētāja Skaidrīte Žukova.

Viņa stāstīja, ka darbinieki ir apgādāti ar personīgajiem aizsarglīdzekļiem, tāpat katrā nodaļā ir izstrādāta kārtība, pēc kuras vadīties pandēmijas laikā.

"Mums Covid-19 pacienti nav jāuzņem, esam otrā līmeņa slimnīca. Mēs esam gatavi atslogot reģionālās slimnīcas," komentēja iestādes vadītāja, piebilstot, ka pašlaik pacientu pieplūduma un lielajām reģionālajām slimnīcām nav.

Lai arī līdz šim Latvijā ir bijuši gadījumi, kad iestādē tiek ievietots pacients, kuram tikai pēc uzņemšanas tiek noteikts Covid-19, izraisot mediķu saslimšanu un nodaļu slēgšanu, Žukova apgalvoja, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pacientus ar Covid-19 uz slimnīcu nevedīs, un arī pati iestāde, ja kāds pacients ar Covid-19 simptomiem ieradīsies personīgi, viņu neuzņems, novirzot uz attiecīgā profila iestādi. Viņa gan neslēpa, ka no šādām situācijām neviens nav pasargāts.

Pašlaik, lai arī ambulatoro pakalpojumu sniegšana ir ierobežota, lielākā daļa speciālistu tiek nodarbināta, un iespēju doties atvaļinājumā izmantojis minimāls darbinieku skaits.

Preiļu slimnīcas īpašniece ir Preiļu novada pašvaldība. Iestādes apgrozījums 2018.gadā bija 3,093 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 24 445 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. Informācija par pērno gadu vēl nav pieejama.

Jau ziņots, ka otrā un trešā līmeņa slimnīcas reģionos nav gatavas jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pacientu uzņemšanai, pārbaudēs secinājusi Veselības inspekcija (VI).

Iestādes vadītāja Indra Dreika trešdien Latvijas Pašvaldību savienības rīkotājā videokonferencē stāstīja, ka inspekcija ir izvērtējusi visu stacionāru gatavību Covid-19 pacientu uzņemšanai un gadījumiem, kad Covid-19 tiek konstatēts kādam no esošajiem pacientiem. Pēc viņas teiktā, iestādes Jelgavā, Valmierā, Jēkabpilī, Daugavpilī, Rēzeknē un Liepājā ir "vairāk vai mazāk gatavas", jo ir padomāts par šādu pacientu ceļu, izvietošanu, izolēšanu un ārstēšanu.

Savukārt otrā un trešā līmeņa slimnīcas nav gatavas Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanai, un lielākā problēma ir tieši personāls, uzsvēra Dreika. Pēc viņas teiktā, darbiniekiem trūkst informācijas, zināšanu un izpratnes. Iestādēm ir sniegti ieteikumi, kā situāciju uzlabot, un vēlāk VI plāno izvērtēt, vai padomi ņemti vērā.