2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Amatniecības centrā “Māzers” jauna Krustpils novada segu izstāde

6. decembrī Vīpes amatniecības centrā “Māzers” tiks atklāta austo segu izstāde, kas noslēdz 2019. gadā īstenoto projektu “Krustpils novada segas”. Atklāšanas sarīkojumā zvaigžņu segas apdziedās folkloriste Vita Talla.

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda tradicionālās kultūras nozares atbalstu amatniecības centrā “Māzers” 2019. gadā īstenots projekts “Krustpils novada segas”. Tā dalībnieki pētīja novada segu rakstus, krāsu kompozīciju, aušanas veidus, kā arī auda savu individuālo segu. Segu aušana ir viens no sarežģītākajiem aušanas darbiem, ko ikviens var novērtēt jaunajā amatniecības centra izstādē. Tāpat izstādē var redzēt kopdarbu “Sega nākotnei”, ko kopīgi auduši visi projekta dalībnieki.

Daiļamatniece, etnogrāfe Kristīne Pāvuliņa (1891–1967) savā apcerējumā “Krustpils”, kas iekļauts “Latvju rakstu” 2. sējumā, min, ka “Krustpils novads ietver sevī tagadējo Krustpils, Aiviekstes, Vīpes, Ungurmuižas un Līvānu pagastu”. Visus šos pagastus vienoja kopīgas valodas un etnogrāfiskās īpatnības. Lai salīdzinātu vēsturiski tuvās Rietumlatgales segu tradīcijas, izstādē piedalās tautas lietišķās mākslas studija “Dubna”. Pieredzes bagātais kolektīvs Līvānos darbojas jau kopš 1972. gada, un tā dalībnieces ir izcilas aušanas darbu meistares.

Līdzās mūsdienu amatnieku darbiem izstādē var aplūkot arī vēsturiskas segas, kas austas 20. gadsimta sākumā tagadējā Kūku un Vīpes pagasta teritorijā. Saglabātās krustpiliešu segas ļauj ieskatīties tradīcijas pagātnē un novērtēt mūsdienās pārmantotās prasmes.

Izstāde “Krustpils novada segas” tiks atklāta 2019. gada 6. decembrī kopā ar Jēkabpils folkloristi Vitu Tallu. Latviešu folklorā saglabājušās ne mazums dziesmu par zvaigžņu deķiem, ko varēsiet dzirdēt atklāšanas sarīkojumā. Izstāde apskatāma amatniecības centra darba laikā līdz Ziemassvētkiem.

Krustpils novada Vīpes amatniecības centrs “Māzers” kopš 2011. gada piedāvā apgūt nemateriālā kultūras mantojuma prasmes jebkurā vecumā. Centrā iespējams apgūt kokapstrādi, aušanu, keramiku, mašīnadīšanu un citus amatus nodarbībās, kā arī aplūkot mākslas un amatniecības darbu izstādes.


Sagatavoja Jānis Dzimtais
Vīpes amatniecības centrs ,,Māzers”

Komentāri (0-1/1)

  • Anna
    04.12.2019 13:21
    Paldies, ka popularizējat tautas radītās vērtības, Krustpils novadu.

Atstājiet komentāru