2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Riebiņu novada pašvaldība pagaidām pati apmaksās elektrību vairākiem desmitiem saimniecību

Riebiņu novada pašvaldība pagaidām pati apmaksās elektrību vairākiem desmitiem saimniecību

Riebiņu novada pašvaldība pagaidām pati apmaksās elektrību vairākiem desmitiem saimniecību, kuriem pakalpojumu turpmāk vairs nenodrošinās vietējā SIA "Agrofirma "Turība", Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis (LZP).

Lai arī iepriekš pakalpojuma sniedzējs elektrības padevi plānojis noslēgt jau šodien, domes vadītājs skaidroja, ka pakalpojums tiks nodrošināts vēl līdz nedēļas beigām.

Savukārt pēc tam pieslēguma nodrošināšanu uzņemsies pašvaldība, par ko pieņemts attiecīgais domes lēmums. Rožinskis skaidroja, ka uz laiku, kamēr iedzīvotāji sakārtos formalitātes ar AS "Sadales tīkls" par jaunu pieslēgumu ierīkošanu, rēķinus par apmēram 20 Parka un Ziedu ielu saimniecību patērēto elektroenerģiju apmaksās pašvaldība. Domes priekšsēdētājs gan uzsvēra - dome ar šo lēmumu pārkāpj likumu.

Domes priekšsēdētājs uzskata, ka ne pašvaldības vadība, ne iedzīvotāji situācijā nav vainīgi, jo elektrotīkli būtu jāpārņem "Sadales tīklam".

Jau vēstīts, ka elektroenerģijas pārvades līnija Riebiņos ir bezsaimnieka manta un pašreizējais elektrības piegādātājs "Agrofirma "Turība" paredz jau šomēnes pārtraukt sniegt elektrības sadales pakalpojumu apmēram 20 fiziskām personām un divām juridiskām personām, savukārt "Sadales tīkls" nevēlas pārņemt elektroenerģijas pārvades līniju.

Kā aģentūru LETA informēja novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Naglis, elektroenerģijas pārvades līnijas ir tehniski sliktā stāvoklī, fiziski un funkcionāli novecojušas, turklāt "Agrofirmas "Turība" pamatnodarbošanās ir augkopība un lopkopība, tās funkcijā neietilpst nodrošināt elektroenerģijas piegādi un ar to saistītos uzturēšanas darbus, tāpēc uzņēmums gatavojas pārtraukt elektrības sadales pakalpojuma sniegšanu.

Riebiņu novada dome ir vērsusies arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, lai veiktu izmaiņas "Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem", lai pārvades līnijas pārņemtu "Sadales tīkls". Tāpat pašvaldība ir informēta, ka elektrosadales pakalpojumus sniedzējs ir saņēmis Riebiņu ciemata Parka un Ziedu ielas iedzīvotāju pieteikumus jaunu elektroenerģijas pieslēguma ierīkošanu pie "Sadales tīkla" elektrotīkla un, pamatojoties uz tiem, izsnieguši tehniskos noteikumus.

Savukārt "Sadales tīklā" aģentūrai LETA skaidroja, ka uzņēmums vairākkārt pārrunāja šo situāciju gan ar "Agrofirmu "Turība", gan Riebiņu novada pašvaldības pārstāvjiem, kuriem sniegta informācija un vairākkārtējas klātienes konsultācijas par iespējām sakārtot iekšējo elektrotīklu atbilstoši spēkā esošo normatīvu prasībām vai, ja to nav iespējams izdarīt, ar pašvaldības atbalstu realizēt jaunus sistēmas pieslēgumus, kur "Sadales tīkls" piedalās ar līdzfinansējumu 50% apmērā atbilstoši Sistēmas pieslēguma noteikumiem elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem.

"Sadales tīkls" aicina "Agrofirmu "Turība" un pašvaldību izvērtēt iespēju turpināt piegādāt novada iedzīvotājiem elektroenerģiju vai atbalstīt viņus jauna elektrotīkla pieslēguma ierīkošanā. Uzņēmumā norāda, ka jaunu elektrotīkla pieslēgumu izbūve iedzīvotājiem ar pašvaldības proaktīvu līdzdalību, ieinteresētību un atbalstu šogad realizēta Ventspils novada Puzes pagasta Stiklu ciematā.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru