2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Apstiprināts Krustpils novada budžets 2019. gadam

Apstiprināts Krustpils novada budžets 2019. gadam

Krustpils novada 20.februāra domes sēdē vienbalsīgi pieņemts Krustpils novada budžets 2019. gadam. Galvenās budžeta prioritātes ir pašvaldības investīciju projektu nodrošināšana, ceļu infrastruktūras uzlabošana, vispārējās vidējās, pamatizglītības un pirmskolas izglītības pieejamības nodrošināšana, sociālo vajadzību nodrošināšana, demogrāfijas pasākumu atbalsts, kā arī kultūras, sporta aktivitāšu, brīvā laika pavadīšanas iespēju nodrošināšana ikvienam novada iedzīvotājam.

Krustpils novada pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2019. gadā plānoti 7 975 464 eiro apmērā, kas ir par 425 tūkstošiem mazāk nekā pērnā gada izpildes rādītāji. Lielāko īpatsvaru no ieņēmumiem veido iedzīvotāju ienākuma nodoklis – 32%, nākamā lielākā pozīcija ir pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonds – 19%, valsts budžeta transferti sastāda 15%, maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi sastāda 13%, savukārt mazāk - saņemtie transferti no citām pašvaldībām (9%), Eiropas Savienības fondu līdzekļi (6%), nekustamā īpašuma nodoklis (6%) un ieņēmumi no pašvaldības īpašumu pārdošanas (1%).

Pamatbudžeta izdevumi plānoti 9 441 710 eiro apmērā, kas ir par 563 tūkstošiem eiro vairāk nekā 2018. gada izpilde. Lielākie izdevumi plānoti izglītības funkciju nodrošināšanai – 32% no visiem izdevumiem, nākamā lielākā pozīcija ir izdevumi pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai – 20%, sociālo funkciju nodrošināšanai ieplānoti 19%, savukārt atpūtas un kultūras funkciju nodrošināšanai - 16%. 

2019. gadā plānots veikt Mežāres kultūras nama rekonstrukciju, kur rekonstrukcijas (siltināšana) daļa plānota īstenot par ERAF līdzekļiem, bet projekta realizācijai kā līdzfinansējumu plānots ņemt aizņēmumu Valsts kasē. Aizņēmums no Valsts kases tiek plānots arī lai īstenotu pašvaldības investīciju projektus – “Gājēju un veloceliņa izbūve no Zīlānu ciema līdz Jaunās muižas ciemam” un “Gājēju un veloceliņa izveide no Spunģēniem līdz Jēkabpils pilsētai”.

Speciālā budžeta ieņēmumi plānoti 998 630 eiro, no kuriem mērķa dotācija ceļu un ielu fondam ir plānota 282 tūkstošu eiro apmērā, kā arī ir plānota Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana 225 tūkstošu eiro apmērā. Ieņēmumi no dabas resursu nodokļa ieņēmumiem plānoti 300 tūkstoši eiro apmērā, kā arī fondu finansējuma saņemšana - 191 tūkstoša eiro apmērā. Izdevumu daļa ir plānota 1,2 milj. eiro apmērā. No dabas resursu nodokļa plānots pilnībā finansēt Vides un civilās aizsardzības dienesta darbību, kā arī citus ar vides aizsardzību saistītos pasākumus un investīcijas, piemēram, energoefektīvu ielu apgaismojumu ierīkošana Kūku, Variešu un Vīpes pagastu ciemos, kā arī atkritumu izvešanai no kapsētām, bīstamo koku novākšanai, konteineru nomai un atkritumu izgāztuvju appļaušanai un monitoringam.
 
Informāciju apkopoja:
Krustpils novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Monika Kauranena

Atstājiet komentāru