2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Par gada kultūrvietu Latvijā nominēts Viesītes lokomotīvju depo

Par gada kultūrvietu Latvijā nominēts Viesītes lokomotīvju depo

Pirmdien, 7. janvārī, sācies Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras” ziemas balsojums. Zemgales reģionā aicinām balsot par Viesītes lokomotīvju depo. Varbūt tieši Viesītes muzejā “Sēlija” esošais depo kļūs par nozīmīgāko 2018. gada Latvijas kultūrvietu?

Līdzās jau ierastajām 8 balvas kategorijām, 2018. gadā radīta jauna "Kilograms kultūras" kategorija – "Kultūrvieta". Latvijas Sabiedriskie mediji aicina balsot par nozīmīgām kultūrvietām piecos Latvijas  reģionos.

Zemgales un Sēlijas reģionā pieteiktas trīs kultūrvietas. Viena no tām – Viesītes lokomotīvju depo, kas veido Viesītes muzeja “Sēlija” nodaļu Mazā Bānīša parks. Ēka  ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un kopā ar apkārtējo šaursliežu dzelzceļa depo teritoriju ir unikāls objekts Latvijas mērogā. Šī ir vienīgā vieta visā Latvijā, kur 600 mm šaursliežu dzelzceļa infrastruktūra saglabājusies tā sākotnējā darbības vietā.

Mazā Bānīša parka apmeklētāji var iepazīt bijušā dzelzceļa kantora ēku, lokomotīvju depo, vagonu depo un citas ēkas muzeja teritorijā. Muzeja ekspozīcijā apskatāma tvaika lokomotīve ML 635 un vienīgais Latvijā saglabātais dienesta vagons, ražots Berlīnē 1916. gadā. Tūristiem ir iespēja izstaigāt arī Viesītes lokomotīvju depo, kas nākotnē varētu kļūt par interesantu vietu kultūras norisēm tieši savas industriālās vēstures dēļ.

No kategorijas “Kultūrvieta” fināla balsojumā iekļūs piecas vietas – pa vienai vietai no katra Latvijas reģiona. Finālam izvirzītie darbi tiks paziņoti 21. janvārī. Balsot iespējams līdz 18. janvāra plkst. 23.59. Balsot par saviem favorītiem iespējams vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu sociālo mediju profilu vai e-pastu. 

Raksta sagatavošanā izmantoti LSM.lv kultūras redakcijas materiāli.

Sagatavoja Jānis Dzimtais
Viesītes muzeja „Sēlija” izglītojošā darba 
un darba ar apmeklētājiem speciālists

Atstājiet komentāru