2024.gada 1. maijs

Ziedonis

„Ceiruleits” pūķu zemē - Ķīnā

„Ceiruleits” pūķu zemē - Ķīnā

Pirms nedēļas Līvānu 1. vidusskolas folkloras kopas “Ceiruleits” vecākās grupas dalībnieki atgriezās no Ķīnas. Pēc Juānas (Yunnan) provinces tūrisma aģentūras  ielūguma, 28  folkloras kopas „Ceiruleits” dalībnieki piedalījās 14.Starptautiskajā Kunmniņas mākslas un tūrisma festivālā Ķīnā.

Šim ceļojumam ideja radās jau gadu iepriekš, kad folkloras kopa „Ceiruleits” saņēma vairākus uzaicinājumus piedalīties Starptautiskajos folkloras festivālos dažādās pasaules valstīs. Kāpēc izvēle krita par labu Ķīnai? Dalībnieki vienojās, ka šoreiz dosies kādā tālākā un eksotiskākā ceļojumā, kur būtu iespējams baudīt vēl neredzētas dabas ainavas un iepazīt pavisam atšķirīgu kultūru.

Vienpadsmit neaizmirstamas dienas, ar senu vēsturi, atklājumiem un tradīcijām bagātajā Ķīnā. Galvenais brauciena iemesls - piedalīšanās 14.Starptautiskajā Kunmniņas mākslas un tūrisma festivālā. Tas bija grandiozākais festivāls, kādā „Ceiruleits” ir piedalījies. Par festivāla nopietnību jau liecināja fakts, ka festivāla rīkotāji ārzemju viesiem apmaksāja aviobiļetes lidojumam  posmā Beijing- Kunming- Beijing (vienam dalībniekam tas izmaksā apmēram Ls 800). Festivāla norises filmēja Ķīnas nacionālā televīzija. Festivālā piedalījās 30 folkloras kopas. Zināms, ka Kunmiņas apkārtnē vien dzīvo 26 minoritātes ar atšķirīgiem tērpiem un valodu. Pirmo reizi festivālā piedalījās ārzemju grupas no Latvijas, Polijas, Brazīlijas, Meksikas, Vjetnamas, Taizemes un Indijas.

Festivāla laikā notika arī konkurss, par kura laureātiem kļuva „ Ceiruleits” un saņēma naudas balvu (apmēram Ls 100). Ceļojumā pavadītās dienas ir bijušas tik piesātinātas un spilgtas.

 

Par redzēto un piedzīvoto Ķīnā stāsta „Ceiruleiša" dalībnieki:

 

*Patika gan fantastiskā daba, gan fiziskā slodze, gan paplašinātais redzesloks, jo izrādās, ka uz daudzām lietām var skatīties arī pavisam savādāk, gan jaukie ceļabiedri.

*Dabas ziņā tā ir Dievu un izredzēto Paradīze, tikai izredzētie māk to novērtēt un godāt.

*Cik tā pasaule maza! Pekinas lidostā mūs sagaidīja Ķīnas valodu universitātes pasniedzēja Solvita Pošeiko, kura vairākus gadus ir dzīvojusi Līvānos.

*Uz pusdienām restorānā mūs uzaicināja Latvijas vēstniece Ķīnas Tautas Republikā Ingrīda Levrence. Mums bija iespēja iepazīt un izbaudīt īstu ķīniešu virtuvi. Esam bezgala pateicīgi vēstniecei un vēstniecības darbiniekiem par ieguldītajām pūlēm mūsu brauciena organizēšanā.

*Ekskursija uz Tjaņaņmeņas laukumu un "Aizliegtās pilsētas" apskate.

*Ekskursija uz Pekinas vecpilsētu. Lai labāk izjustu vecpilsētas gaisotni, dodamies izbraucienā ar velorikšām pa hutongiem. Hutong - tā sauc senās ielas ar tradicionālo kvadrātveida dzīvojamo namu apbūvi.

*Lamas templis.Tas ir viens no lielākajiem un svarīgākajiem Tibetas budistu tempļiem Ķīnā. Templī var apskatīt statuju, kas 1993.gadā tika iekļauta Ginesa Pasaules rekordu grāmatā kā augstākā Budas statuja – 26 metrus augsta, cirsta no viena koka.

*27.aprīlī Pekinas Svešvalodu universitātē notika  „Ceiruleiša” koncerts. Pekinas Svešvalodu universitātes vadībai, studentiem un citiem klausītājiem bija iespēja iepazīt tradicionālās latviešu dziesmas, dejas un mūzikas instrumentus. Īpašu klātesošo sajūsmu izpelnījās iespēja pašiem skatītājiem izmēģināt deju soļus, kā arī universitātes latviešu valodas kursa studenta latviski teiktā ievadruna.

*Pekinas Svešvalodu universitātē, kopš 2011.gada, ķīniešu studentiem ir iespēja apgūt latviešu valodu.

*Līdz Kunmiņai lidojam ar China Eastern Airlines, kas ir viena no divām lielākajām Ķīnas valstij piederošajām aviokompānijām. Lidojums ne visai labs- pārāk” bedrains”.

*Kunmiņa-  viņu izpratnē neliela pilsētiņa (5 miljoni iedzīvotāju). Divas mūsu Latvijas!!!

*Ekskursija uz Lielo Ķīnas mūri. Pasakains skats paveras no tūkstošiem kilometru garā Ķīnas mūra. Pasaules līmeņa kultūras fenomens, Ķīnas civilizācijas emblēma un viens no Pasaules mantojuma objektiem, Lielais Ķīnas mūris ir 6350 km garš, ir vairāk vai mazāk saglabājies un joprojām stiepjas pa Ziemeļķīnas kalniem un ielejām.

*Ekskursija uz Ķīnas Imperatoru vasaras pili (Yiheyuan). Ihejuaņj parks, ar daudzām strūklakām, tiltiņiem, dīķīšiem un ezeriem. Ihejuaņ uzskatāms par ievērojamu Ķīnas dārzu – parku - mākslas paraugu.

*Savs stāsts ir par ķīniešu virtuvi. Ķīnieši prot labi gatavot un tāpēc ēd visu kas kustās. Zoodārza restorānā mums ir iespēja nogaršot dažādus mošķus- tārpus, sienāžus, bruņurupuča gaļu, kas ir īpaši pagatavoti - gan eļļā apcepti, gan karamelizēti. Ļaudis runā, ka tajos esot daudz proteīna un, ka tā būšot nākotnes barība.

*Tējas ceremonija. Ķīna ir tējas iekopšanas dzimtene un tajā  ir izveidojusies sava īpatnēja tējas dzeršanas ceremonija, kura tulkojumā saucās tējas dzeršanas māksla, kas ir  saglabājusies nemainīga daudzu ķīniešu ģimenēs līdz pat  šai dienai.

*Ekskursija uz Akmens meža dabas parku. Akmens mežs ir veidojies aptuveni 270 miljonus gadus senā pagātnē, kad šeit iespējams bijis okeāns. Kad ūdens izzudis, ticis atsegts okeāna pamats ar biezu kaļķakmens slāni, kurš lietus un vēja erozijas rezultātā ieguvis šobrīd redzamās dīvainās un iztēli rosošās formas.

*Vēl ir viena joma , kur  man bija izveidojies maldīgs stereotips, ir iepirkšanās Ķīnā. Meklējām lēto Ķīnas tirgu, bet nekā! Šķiet, ka ja jau Eiropā lielākā preču daļa ir ražota Ķīnā, tad tur jau varēs nopirkt visu un lēti. Tā nebūt nav. Tur tādu lēto preču vispār nav. Cenas ir neadekvāti augstas. Tomēr, ja ko gribas, iespējas kaulēties  pat nopietnos veikalos. Bieži vien izdevās nokaulēt pat 10 kārtīgi.

*Ķīna ir paradīze smēķētājiem. To var darīt jebkur: viesnīcu istabās un vestibilos, restorānos, veikalos, praktiski jebkur. Un to viņi  dara diezgan centīgi. Tāpat kā spļauj puņķus uz ielas.

*Visur mudž no velosipēdistiem un mopēdistiem. Elektromopēdi gandrīz pilnīgi izkonkurējuši velosipēdus. Pārvietošanās vienkārši briesmīga, brauc, kur pagadās. Brīnums- avāriju tikpat kā nav!

*Pilsētās dūmaka. Mums šķiet, ka tā varētu būt rīta migla, bet izrādās, ka tas ir smogs. Braucot uz Ķīnu var nepārdzīvot par savām angļu valodas zināšanām, jo angļu valodas pratēju ir pavisam maz, izņemot Pekinu, kur ir daudz studentu.

*Redzējām, piedzīvojām un izjutām ļoti daudz krāšņu iespaidu, bet, lai ceļojums sagādātu prieku un gandarījumu, tas jābeidz pirms iestājies pārsātinājums. Ķīna patiesi ir apbrīnojama zeme, gan ar savu vareno dabu, gan interesantajiem ļaudīm.

 

Varētu vēl daudz ko teikt, bet viss nav izstāstāms, tas jāizbauda, jāizjūt ar savām kājām un jāredz savām acīm.

Paldies par atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fondam, Līvānu novada domei un vietējiem uzņēmējiem!

Paldies Latvijas institūtam par informatīvajiem materiāliem, kas veicināja Latvijas atpazīstamību pasaulē.

 

Informācijas avots: www.livani.lv 

Atstājiet komentāru