2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Līvānos atklās Baltijā vienīgo stikla muzeju

Līvānos atklās Baltijā vienīgo stikla muzeju

12.aprīlī pulksten 14.00 Latgales mākslas un amatniecības centrā notiks Līvānu stikla muzeja svinīgā atklāšana.

 

Svinīgās atklāšanas laikā stikla mākslinieki no Ventspils veidos tematiskas miniatūras stikla figūriņas liesmā, savukārt Latvijā labi zināmais DJ klātienē pirmatskaņos speciāli Līvānu stikla muzejam radītu mūziku. Tāpat visiem atklāšanas viesiem būs unikāla iespēja nobaudīt nesen konkursā apstiprināto Līvānu novada firmas ēdienu.

Muzejs ir Latvijā unikāla vērtība – tas ir vienīgais stikla muzejs Baltijas valstīs, kur vienuviet apskatāmi vairāki tūkstoši stikla eksponātu.

Jaunas telpas un moderni dizaina risinājumi dos jaunu elpu Līvānu stikla muzejam. Tajā varēs iepazīt Līvānu stikla fabrikas vēsturi, sākot no 1887.gada.

Mūsdienās Līvānu stikla fabrikā ražošana nenotiek, tā atrodas privāto īpašnieku rokās. Taču unikālā bagātība – stikla muzejs ir pašvaldības īpašums, kas turpmāk modernā veidolā iepazīstinās ar vairāku paaudžu laikā tapušo. Līvānu novada dome ir ieguldījusi finanšu līdzekļus, uzbūvējot īpašu stikla muzeja ekspozīcijai domātu ēkas piebūvi un izstrādājot ekspozīcijas dizainu.

 


Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja apskatīt ne tikai jauno Līvānu stikla muzeju, bet arī rekonstruēto vēsturisko ekspozīciju „Amatnieki Latgalē 19. – 20. gs.”, kas apmeklētājiem, tāpat kā Līvānu stikla muzeja ekspozīcija nebija pieejama jau kopš pagājušā gada 4. decembra sakarā ar Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007.- 2013. gadam projektu „Tūrisma attīstības veicināšana Latgales - Utenas - Vitebskas pārrobežu reģionos”.

Tāpat līdz ar Latgales mākslas un amatniecības centra telpu svinīgu atklāšanu tiks atsākta tradīcija ikmēneša mainīgajām mākslinieku, amatnieku un fotogrāfu darbu izstādēm. Kā pirmā šogad jau no 12. aprīļa Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē būs skatāma radošajās stikla darbnīcās tapušo stikla darbu izstāde, ko kā Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītu projektu organizēja radošā apvienība „Perspektīva” sadarbībā ar Latgales mākslas un amatniecības centru.

 

Tūristus un apmeklētājus Līvānu stikla muzejs gaidīs no sestdienas, 13.aprīļa. 13.aprīlī – atvērto durvju diena, kad jauno muzeju varēs apskatīt bez maksas.
 
Ginta Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru