2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

„Klāt pulkstens trīs un otrā elpa”

„Klāt pulkstens trīs un otrā elpa”

Pagājušā gada 1. decembrī Atašienes vidusskola reizē ar 40 citām Latvijas mazajām skolām saņēma atbalstu Sorosa fonda Latvija rīkotajā projektu konkursā „Pārmaiņu iespējas skolām". Pirmais mēnesis pagāja specifikācijās, cenu aptaujās un inventāra iepirkumos, līdz 15. janvārī, piedaloties novada vadībai, Atašienes pagasta pārvaldes pārstāvjiem, vecākiem un skolēniem tika atklāts pirmais no projekta aktivitāšu blokiem – Aktivitāšu centrs.
 
Mūsu skolēni to uztvēra kā sen gaidīto aktīvās atpūtas telpu, kurā starpbrīžos un pēc stundām var uzspēlēt novusu,
galda tenisu, dambreti, kādu citu galda spēli vai vienkārši pasēdēt un atpūsties. Tomēr tā domāta ne tikai skolēniem, bet arī pārējiem Atašienes iedzīvotājiem, jo viens no projekta mērķiem ir kopienas iedzīvotāju iesaistīšana skolas darbā.
 
Sevišķi daudz kopienas ļaužu Aktivitāšu centru apmeklē ceturtdienās, jo tad tas strādā līdz 20.00. Ierodoties katrs apmeklētājs parakstās speciāli izveidotās reģistrācijas lapās, tādēļ zinām, ka šo divu mēnešu laikā mazākais apmeklētāju skaits dienā ir bijis - 11, bet lielākais - 44. Aktivitāšu centra vadītāja ir sporta skolotāja Līga Čevere, un tādēļ bez ikdienā pieejamajām aktivitātēm notiek arī sportiskās sezonas aktivitātes. Nu jau otro mēnesi Mežāres pamatskolas skolotājs Vladimirs Golubevs vada treniņnodarbības dambretes cienītājiem, un 20. martā notika Atašienes dambretes turnīrs.
 
Projektu īstenojot, tika nopirkti 9 pāri kvalitatīvu slēpju, kuri tiek izmantoti gan sporta stundās, gan pierakstoties doti ikvienam slēpošanas entuziastam. Jāpiebilst, ka brīvdienās slēpes tiek burtiski izķertas. 23. martā ir paredzētas sezonas noslēguma sacensības slēpošanā un biatlonā. Līdz projekta beigām paredzētas treniņnodarbības arī volejbolā un
basketbolā, kā arī vairāki turnīri, tādēļ sekojiet līdzi informācijai!
 
Tomēr Aktivitāšu centrs ir tikai viens no projekta aktivitāšu blokiem. Kokapstrādes cienītājiem pirmdienās no plkst. 15.00 līdz18.00 ir iespēja apmeklēt koktēlniecības nodarbības, kuras vada skolotājs Jānis Zvirbulis. Jauniegādātā modernā aparatūra un skolotāja radošums un sirsnība piesaista arvien jaunus apmeklētājus, tai skaitā dāmas. Atbilstoši prasmēm un pacietībai kāds uzņēmies nopietnu darbu - veido māju nosaukumu, bet cits tikai sāk un darina gaļas dēlīti vai koka lāpstiņu pankūku grozīšanai.
 
Otrdienās plkst. 18.30 skolā notiek balles deju nodarbības, kuras vada sporta deju kluba „Alianse” prezidente Ina Vāvere. Šo nodarbību apmeklētāji lielākoties ir skolēni. Ļoti žēl, ka partneru trūkuma dēļ dāmas, kuras sākotnēji nāca ļoti aktīvi, arvien biežāk paliek mājās.
 
15. marta pēcpusdienā tika atklāts pēdējais no projekta aktivitāšu blokiem – Radošās darbnīcas. Nu būs iespēja izpausties Atašienes sievām (tas gan nenozīmē, ka atstumti tiks vīri, ja viņi nāks). Aušana, adīšana, tamborēšana, šūšana un izšūšana ir galvenās plānotās aktivitātes, tomēr projekts ir pietiekami elastīgs, lai saskaņojot varētu realizēt vēl kādu radošu būšanu, ja vien būs idejas, skolotāji un darītāji.
 
Radošās darbnīcas ir izvietotas telpās, kas pēdējā laikā stāvēja tukšas un kurām bija nepieciešams remonts. Par pašvaldības naudu tika nomainīti logi, un tikai tad sapratām, ka būs nepieciešams daudz vairāk līdzekļu un darba nekā bijām paredzējuši. Remontdarbi Radošās darbnīcas padarīja par īstām kopienas telpām, jo tajos brīvprātīgi un par baltu velti piedalījās gan Atašienes vīri, gan sievas. Turklāt katrs darbiņš tika paveikts pēc labākās sirdsapziņas – kā savās mājās.
 
Tādēļ lielu paldies gribu pateikt visiem brīvprātīgajiem, kas ziedoja savas brīvdienas un enerģiju darbnīcu telpu remontam: Jautrim Ieviņam – par ūdensvada cauruļu remontu, Pēterim Čeveram un Līgai Čeverei par tapešu līmēšanu, Oskaram Jaudzemam par logu un griestu špaktelēšanu un krāsošanu, Elitai Karānei par nepateicīgajiem noslēguma darbiem – bordīšu līmēšanu, telpu un logu mazgāšanu un spodrināšanu. Sirsnīgus pateicības vārdus gribu veltīt arī skolas strādniekam Jānim Čačkam, jo ļoti labi apzinos, ka viņa nostrādātās stundas un godam padarītais darbs tika apmaksāts tikai daļēji. Paldies arī Ivetai Kassalietei par dāsno rokdarbu piederumu un dziju dāvinājumu. Tās noteikti noderēs!
 
Darbnīcu atklāšanas pasākumā lentu grieza novada Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja un projekta uzraudzītāja Inga Širina. Viņa un arī citi pasākuma apmeklētāji uz čaklām saulītes rociņām - stariņiem rakstīja savus novēlējumus darbnīcu dalībniekiem. Arī es gribu pievienoties šiem novēlējumiem un aicināt katru interesentu: „Nāc un piedalies!”Projekta „Klāt pulkstens trīs un otrā elpa”
 
Projekta direktore Dace Broka
 
adatas

Atstājiet komentāru