2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Tiesībsargs: prioritāte ir Krustpils pamatskolas bērnu tiesības un intereses

Tiesībsargs: prioritāte ir Krustpils pamatskolas bērnu tiesības un intereses

Pagājušonedēļ Krustpils pamatskola un Krustpils novada pašvaldība saņēmušas Tiesībsarga biroja atbildi uz 15.februārī Krustpils pamatskolas kolektīva un vecāku iesniegto lūgumu izvērtēt Krustpils novada domes rīcības likumību, risinot jautājumu par iespējamo skolas atdošanu Jēkabpils pilsētas domei. Iesniegumā arī bija sacīts, ka šāda lēmuma pieņemšana varētu nozīmēt nerēķināšanos ar bērnu un vecāku interesēm.

 

Tiesībsargs, izskatot iesniegumu, pieprasīja informāciju Krustpils novada un Jēkabpils pilsētas pašvaldībām. Krustpils novada pašvaldība tika lūgta atbildēt uz šādiem jautājumiem:

 

  1. Kādi ir galvenie apsvērumi, kādēļ Krustpils pamatskola ir jānodod Jēkabpils pilsētas pašvaldībai?

  2. Vai, pieņemot lēmumu par Krustpils pamatskolas nodošanu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai, tiktu ievērots bērna tiesību un tiesisko interešu prioritātes princips?

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība tika lūgta atbildēt uz šādiem jautājumiem:

 

1.Vai Jēkabpils pilsētas pašvaldība plāno pārņemt Krustpils pamatskolu?

2.Ja Jēkabpils pilsētas pašvaldība plāno pārņemt Krustpils pamatskolu,

3.Kādi ir Jēkabpils pilsētas pašvaldības plāni attiecībā uz minēto izglītības iestādi - tā tiks saglabāta un pildīs pašreizējo funkciju vai tiks reorganizēta vai likvidēta?

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība atbildējusi, ka pašvaldībā nav iesniegts oficiāls Krustpils novada pašvaldības piedāvājums par Krustpils pamatskolas nodošanu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai, līdz ar to pašvaldība nevar atbildēt uz 2.jautājumu.

 

“Krustpils novada izglītības iestāžu attīstības plāns paredz dažādus attīstības modeļus - gan Krustpils pamatskolas atrašanos novada izglītības sistēmā, gan atteikšanos no tās. Krustpils novada pašvaldība vēstulē norāda, ka „domes lēmums par Krustpils pamatskolas nodošanu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nav pieņemts un netiek gatavots”,” sacīts Krustpils novada domes vēstulē tiesīobsargam.

 

 

“Tiesībsarga kompetencē ir izvērtēt un veicināt labas pārvaldības principa ievērošanu valsts pārvaldē un jautājumos, kas saistīti ar cilvēktiesību un labas pārvaldības principa ievērošanu, atklāt trūkumus tiesību aktos un to piemērošanā, kā arī veicināt šo trūkumu novēršanu. Tātad tiesībsargs nevar tieši ietekmēt Krustpils novada pašvaldības iespējamo lēmumu par Krustpils pamatskolas nodošanu Jēkabpils pilsētas pašvaldībai un Jēkabpils pilsētas pašvaldības turpmāko rīcību attiecībā uz Krustpils pamatskolu, taču, veicinot labas pārvaldības principa ievērošanu pašvaldības darbā, var vērst pašvaldības uzmanību uz apstākļiem, kas ņemami vērā, pieņemot lēmumus.

 

Tiesībsargs atgādina, ka Latvijas Republikā 1992. gada 14. maijā stājās spēkā ANO Konvencija par bērna tiesībām un tā paredz vairākus bērna tiesību aizsardzības pamatprincipus. Viens no Konvencijas vadošajiem principiem ir bērna tiesību un tiesisko interešu prioritātes princips, kas nostiprināts Konvencijas 3.pantā. Tas arī ir viens no galvenajiem Konvencijas principiem, kas nosaka visu bērna tiesību, tostarp tiesību uz izglītību, un brīvību interpretāciju.

 

Attīstot bērna tiesību un tiesisko interešu prioritātes principu, Satversmes tiesa ir secinājusi: „Jebkurš lēmums, kas attiecas uz bērnu, jāpieņem tādā veidā, lai, cik vien tas iespējams, tiktu ievērotas bērna intereses un nodrošinātas viņa tiesības. Tās tiek skartas ne tikai tad, kad lēmums jāpieņem tieši attiecībā uz bērnu,,bet arī tad, kad lēmums var būt tikai attiecināms uz bērnu vai var netieši skart bērnu. Arī tad, ja bērns nav lēmuma objekts, minētais prioritātes princips ir jāievēro, ja vien šis lēmums bērnu var skart. Jebkuras citas prioritātes atzīšana bez nopietna iemesla un attaisnojuma nav pieļaujama”.

 

Pamatojoties uz iepriekš minēto, aicinu Krustpils novada pašvaldību un Jēkabpils pilsētas pašvaldību, pieņemot lēmumu par izglītības iestāžu tīkla pilnveidošanu, vadīties no Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī ievērot ANO Konvencijas par bērna tiesībām 3.pantā noteikto bērna tiesību un interešu prioritātes principu.”

 

Sagatavoja Māra Grīnberga

Komentāri (0-4/4)

  • Trumpis
    02.07.2018 18:15
    Priekšlikums labs, tikai, redz, katram ir sava doma par to, kas ir "prātīgs cilvēks"...
  • es
    02.07.2018 18:15
    tāpēc vēlēsim prātīgākos cilvēkus jaunajā deputātu sastāvā, kam bērns ir prioritāte nevis -rēķināt, kas ir ekonomiski izdevīgāks sev pašiem....šis sastāvs uzšpļāva cilvēkam....
  • andris406
    02.07.2018 18:15
    pagasta valda visatlautiba un nekad nekas nau ieverots par to jau liecina atbrivotas barintiesas darbs
  • Trumpis
    02.07.2018 18:15
    "...Satversmes tiesa secinājusi..." (lasiet, lūdzu, paši - ko). Vai Variešu pagasta pārvalde ievēro bērnu tiesības un intereses, ja pagasta teritorijā,respektīvi, bērnu dzīvesvietā, tiek likvidēta pamatskolas izglītība un piedāvātas tikai 6 klases un tai pat laikā jau tagad vismaz 80 skolnieki ir prom no pagasta?

Atstājiet komentāru