2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Mums raksta: Arī Daugavā pie Jēkabpils atrod mirušu putnu

Mums raksta: Arī Daugavā pie Jēkabpils atrod mirušu putnu

Ar Radio1.lv brīvdienās sazinājās jēkabpiliete Regīna, kas bija ievērojusi beigtu putnu Daugavā, upes labajā krastā netālu no tilta pār Daugavu virzienā uz Vīpes pagasta pusi.

Sarunā ar Radio1.lv viņa sacīja, ka putns izskatoties liels, iespējams, ka tas esot gulbis un vēlējās zināt, kur jāziņo, kad tiek atrasti beigti putni. 

Radio1.lv jēkabpilietei iedeva Pārtikas un veterinārā dienesta tālruni, kur var ziņot par atrastiem beigtiem putniem.

Regīna informē, ka pēc viņas ziņojuma šodien Daugavas krastā bija ieradies Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis un savāca beigto putnu, kas izrādījās mežapīle. Dienestā sacīja, ka analīžu rezultāti būs zināmi otrdien. Taču tā kā beigtais putns Daugavā atradies vairākas dienas, varētu būt sarežģīti noteikt tā nāves iemeslu.

Jau ziņots, ka Jēkabpilī, Radžu ūdenskrātuvē vairākiem putniem konstatēta nāve no putnu gripas. Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts sarunā ar Radio1.lv informēja, ka gripa konstatēta uz analīzi nodotajiem 11 ķīriem, kas beigti atrasti tā dēvētajās Zīriņu salās, Radžu ūdenskrātuvē.

Ilmārs Luksts arī sacīja, ka notiek regulāra Radžu ūdenskrātuves teritorijas monitorēšana, lai atklātu un savāktu beigtus putnus. Viņš piebilda, ka pagaidām citās pilsētas un novada ūdenstilpēc nav atrasti miruši putni. Taču viņš prognozēja, ka, visticamāk, putnu gripa izplatīsies arī citviet.

Tāpat arī vēstīts, ka drošības nolūkos pagvaidām nav atļauts peldēties radžu ūdenskrātuvē, tāpat arī nav atļauts pa ūdenskrātuvi pārvietoties ar peldlīdzekļiem un makšķerēt. Iedzīvotāji arī lūgti pagaidām pastaigām un aktīvai atpūtai izvēlēties citas vietas Jēkabpilī, ne Mežaparku.

Ikvienu iedzīvotāju aicinām ziņot par atrastiem beigtiem savvaļas putniem, zvanot uz Pārtikas un veterināro dienesta (PVD) uzticības tālruni - automātisko atbildētāju +371 67027402 vai informējot tuvāko PVD teritoriālo pārvaldi. Precīzi aprakstiet putna līķa atrašanās vietu vai nosauciet koordinātes.  Par mirušu putnu gadījumiem var ziņot arī pa tālruni +371 29387082, SIA “Jēkabpils pakalpojumi”.

Nekādā gadījumā putnus nevajadzētu nest uz mājām (it īpaši, ja mājās tiek turēti jebkādi putni) vai vest uz dzīvnieku patversmēm, jo, ja atvestais putns izrādīsies inficēts, nāksies likvidēt visus mājās vai patversmē mītošos putnus.

Aculiecinieka foto

Komentāri (0-1/1)

  • Hmmm
    22.05.2023 16:19
    Tad gulbis vai pīle?! Tur tā kā diezgan liela atšķirība... varbūt gulbis vēl joprojām tur mētājas.... jeb suns kāds jau apēdis!

Atstājiet komentāru