2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils pilsētas pašvaldība vēlas ielu sakārtot, Daugavpils ielas iedzīvotāji protestē (FOTO)

Jēkabpils domes sēdē ceturtdien deputāts Mārtiņš Svilis (LRP) domes vadības uzmanību versa uz situāciju, kas izveidojusies Jēkabpilī, Daugavpils ielai paralēlajā ieliņā, kas kalpo kā piebraucamais ceļš pie iedzīvotāju īpašumiem.

Mārtiņš Svilis sacīja, ka iedzīvotāji ir nemierā un protestē, ka tiek izzāģēti viņu stādītie un gadiem šeit augušie ceriņi. Iedzīvotāji vēloties, lai izzāģēšana tiek apturēta, jo šie krūmi kalpojot, kā sava veida aizsargsiena pret trokšņiem un piesārņojumu, ko rada Daugavpils šoseja un dzelzceļš. 

Pašvaldības speciālisti skaidroja, ka tiek izzāģēts ielas apaugums, proti, krūmi, savukārt koki gar ielas malu tiek atstāti. Krūmi te saauguši tik biezi, ka vasarā tiem salapojot pa ielu sanāk braukt kā pa zaļu tuneli. Teritorija, kurā strādā SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, izzāģējot krūmus,  ir pašvaldības īpašums. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola (P) skaidroja, ka pašvaldībai ir tiesības savā īpašumā darīt, ko tā uzskata par vajadzīgu, savukārt iedzīvotājiem nav tiesību kaut ko stādīt un audzēt pašvaldības īpašumā pēc pašu iniciatīvas. Viņa piebilda, ja šo māju iedzīvotājiem ir nepieciešama aizsargjosla, tad viņi aicināti tādu veidot savā īpašumā, stādot, ko vēlas. Šajā gadījumā ir jāsakārto grūti izbraucamā iela un pašvaldības uzņēmums to dara.

Ceturtdienas pēcpusdienā portāla Radio1.lv redakciju sazvanīja šīs ielas iedzīvotājs Ilgvars un aicināja atbraukt un uz vietas apskatīties, kas notiek un, kāpēc iedzīvotāji ir neapmierināti. 

Ierodoties notikuma vietā, Radio1.lv sastapās ar iedzīvotājiem, kas pauda savu neapmierinātību. Šeit bija arī SIA “Jēkabpils pakalpojumi” ceļu būves inženieris Aigars Začests un Jēkabpils pilsētas pašvaldības, Būvniecības nodaļas ceļu būvinženieris Edgars Dobelis, kā arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības policijas divi policisti.

“Skatieties, kas te notiek,” ar asarām acīs saka Daugavpils ielas iedzīvotāja Inga. “Te tiek izzāģēti ceriņi, ko mūsu senči ir stādījuši,  kas te ir auguši, ziedējuši un priecējuši mūs  gadu gadiem un pēkšņi vienā dienā atbrauc pakalpojumi un tos izzāģē. Jā, tā ir pašvaldības zeme, tad lūdzu uzstādiet aizsargsienu, kā tas  ir visās citās pilsētās. Mums te garām iet gan dzelzceļš, gan Daugavpils šoseja, viss rada troksni, putekļus un piesārņoijumu, kas tagad nāks uz mūsu mājām, jo dabīgā aizsargsiena ir izzāģēta. Ceriņi bija, kā aizsargjosla, tagad nav nekā, viss…  Mēs visi esam sašutuši par to, kas te notiek. Es jau mēnesi cenšos panākt, lai pašvaldība te nober šķembas, lai iela būtu izbraucama, tā vietā viņi izzāģē ceriņus. Mēs taču dzīvojam pilsētā, ne dziļos laukos, ja iela būtu uzturēta, ar šķembām nobērta, tad ceriņi nebūtu jāizzāģē.  Ielas vienā posmā kaimiņi par saviem līdzekļiem uzbēra šķembas un tur iela ir izbraucama, bet man dzīvojot pilsētā, izbraucot no pagalma ir jābuksē, vai tas ir normāli?”

“Viņi saka ceļam vajag ventilāciju, tāpēc krūmi jāizzāģē. Vai jūs esat dzirdējuši, ka ceļi ir jāventilē? Tie ir jāremontē. Bērni vasarā pie ceriņiem spēlējās, tagad vairs nekā, nebūs kur viņiem droši pastaigāties, spēlēties,” saka Ilgvars. 

Ilgvars un Inga ir pārliecināti, ka ar krūmu izzāģēšanu viss arī beigsies un neviens ielu tālāk neremontēs. Citāds viedoklis ir speciālistiem, kas teic, ka iedzīvotāji viņus neuzklausa un nesadzird.

“No iedzīvotāju skatupunkta visi ir slikti un viss ir slikti. Mēs mēģinam ielu sakārtot un sakopt, cilvēki to nesaprot, viņi dzird tikai savu taisnību. Tas ceļš, augstā apauguma dēļ ir kā bedrē un redzams, ka izzāģētā mala ir apaugusi. Mūsu uzdevums ir attīrt ceļa malu, noņemt apaugumu un dubļu kārtu un uzbērt šķembu maisījumu, lai ceļam būtu drenāža. Savukārt, kamēr ceļš atradīsies bedrē, process ar dubļiem būs nebeidzams, mums jāievēro darbu secība, lai mēs tos varētu izpildīt. Mēs nevaram uz dubļos grimstoša ceļa bērt virsū šķembas vai citu materiālu, jo kamēr ceļš ir bedrē, tajā uzturas ūdens un situācija nemainīsies. Mēs strādājam, lai visu sakārtotu,” stāsta Aigars Začests.

“Pirmkārt, esošie krūmi ir jānozāģē, jo tie būtiski kavē gaisa cirkulāciju un iela ilgi nežūst. Lai mēs varētu veidot ielai segumu un to uzturēt, krūmi ir jānoņem nost, kokus mēs neaiztiekam, tiek izzāģēti tikai krūmi. Jā, cilvēki ir sašutuši, ka viņu stādītie ceriņi vai citi krūmi tiek izzāģēti. Viņiem ir visas tiesības savā zemē stādīt kokus un krūmus, bet nevis stādīt uz pašvaldības zemes un pēc tam celt pretenzijas, ka viņiem ir kaut kas nozāģēts. Tas būtu tāpat kā, ja kāds uz ielas uzbērtu superdārgu materiālu, kuram ar greideri pāriet pāri un aizstumj projām un celt par to pretenzijas. Tas, kas ir izdarīts uz cita īpašnieka zemes vairs nepieder tev. Kā var sakārtot ielu, nesakārtojot ielas malu, ir jāizveido ūdens novadi, lai viss mitrums tek uz grāvi. Ja šobrīd šeit ir 15 cm augsta mala, to vajag noņemt un to nevar izdarīt ne ar grābekli, ne kapli. Šīs ielas galā jau pērn ir izzāģēti krūmi un palikuši tikai lielie koki, kā arī uzbērts ielas segums un tur viss ir kārtībā. Te arī sakārtosim un ar šķembu segumu papildināsim brauktuvi, būs normāla situācija, normāla braukšana. Iedzīvotājiem ir pretenzijas pret ielas stāvokli, kāds tas ir šobrīd, jo patlaban pavasarī notiek rūgšanas procesi visās neasfaltētajās ielās, viņas ir mīkstas. Pilsētā ir vairāk kā 40 kilometri grantētās ielas. Lielā daļā ir līdzīgas problēmas To visu pašvaldība cenšas sakārtot , plānots desmit gadu laikā noasfaltēt lielāko daļu pilsētas grantēto ielu,” skaidro Edgars Dobelis.

Jautāts, kā precīzi sauc šo ielu, jo Daugavpils iela tā nav, bet gan iet paralēli Daugavpils ielai. Viņš piebilst, ka šeit dzīvojošo iedzīvotāju adrese ir Daugavpils iela, jo adreses piesaistītas lielākajai līdzās esošajai ielai. Patiesībā šis Daugavpils ielai ejošais paralēlais ceļš ir Pilskalna ielas turpinājums un kalpo kā piebraucamais ceļš mājām. Edgars Dobelis sacīja, ka ielas sakārtošana sākta nedēļas sākumā, patlaban iedzīvotāju protestu dēļ darbi tika apturēti, taču ir paredzēts ielu sakārtot, lai tā būtu labi izbraucama visu gadu. Edgars Dobelis arī sacīja, ka ir aprunājies ar visiem ielas iedzīvotājiem, lielākai daļai pret šeit veiktajiem darbiem iebildumu neesot, izteikti protestējot tikai daži iedzīvotāji.

Jācer, ka tad, kadi iela būs sakārtota un viegli izbraucama, iedzīvotājiem sāpi par zaudētajiem ceriņiem, mazinās ērtā braukšana.

Komentāri (0-5/5)

  • Jānis.
    20.04.2021 10:51
    Interesanti ko domā dome?Cik naudas norakstīs.Skatos iedzīvotāji paši stāda krūmus mālainajā země.Un putekļu mākonis viņus apņem.Kaut kā dīvaini viss tas izskatas.
  • Čoms
    27.03.2021 21:11
    Tracina tikai cilvēkus. Ja ielu būtu salabojuši vasarā sausā laikā, ceriņi arī šopavasar ziedētu....
  • Helga
    27.03.2021 11:14
    Neatbalstu zaļās zonas izzāģěšanu.Pilsětā nav kārtibas ir neadekvăti varas pārstāvji.Labi kad vělěšanas izmaina, pa reizei situāciju.Esmu par zaļu ziedošu pilsĕtu.Žěl iedzìvotāju.
  • kaimiņš
    26.03.2021 16:34
    Tie protestētāji bija pilnā, gāju garām un redzēju, kauns par tādiem kaimiņiem.
  • JĒCIS
    26.03.2021 16:22
    šķiet kungi nezin ka koki un krūmi uzsūc to mitrumu ātrāk kā viņš nožūs....bet lielāka gan ir komunkācijas problēma - Ozola jau kā Hit lers runā - kā teikšu tā būs....bet ceriņi pēc nozāģēšanas ataugs un vēl labāk ziedēs, jo viņi ir jāatjauno....ja nepievērsīs uzmanīb, mož i nebrauks katru gadu pļaut.....iedzīvotājiem ieteiktu iestādīt kādu aizsargājamu krūmu un paziņot augu aizsardzības biedrībai, tad turpmāk tur visi savas pravas varēs kačāt baltos cimdiņos...kā domās ko zāģēt, tā sods!!!

Atstājiet komentāru