2024.gada 19. marts

Jāzeps

Aculieciniece: Krustpils novadā Neretas upē vairāku kilometru garumā ūdenszālēs guļ tūkstošiem beigtu zivju (PAPILDINĀTS)

Aculieciniece: Krustpils novadā Neretas upē vairāku kilometru garumā ūdenszālēs guļ tūkstošiem beigtu zivju (PAPILDINĀTS)

(Papildināta teksta otrā daļa ar jaunāko informāciju)

Ar portāla Radio1.lv redakciju sazinājās Krustpils novada iedzīvotāja Inga no Vīpes pagasta un ziņoja, ka: “Mums, dzīvojošiem pie Neretas upes, paveras šausmīgs skats. Vairāku kilometru garumā pie krastiem ūdenszālēs guļ tūkstošiem beigtu zivju. Nekur medijos neesam dzirdējuši, kas ir noticis, vai tiek veiktas pārbaudes no vides dienesta? Vai ar tādu ūdeni var laistīt dārzus? Lopus dzirdīt?”

Inga zināja teikt, ka pirmās beigtās zivis cilvēki pamanījuši jau trešdien, informācija par beigtajām zivīm Neretas upes krastos Vīpes pagastā klejojot no mutes mutē. Tāpat arī esot zināms, ka  kāds vietējais iedzīvotājs esot ziņojis vietējai pašvaldībai – Krustpils novadam un uz Notikuma vietu piektdien ap pusdienlaiku bijis atbraucis arī Vides dienests un upē esot ņemtas ūdens analīzes. Taču plašākai sabiedrībai par notikušo neesot nekas ziņots, neesot nekādas informācijas. Inga sacīja, ka šajās siltajās dienās cilvēki upē arī peldas, tāpat tiek pieļauts, ka kāds negodprātīgāks cilvēks varēja arī beigtās zivis, kamēr tās nav sabojājušās, salasīt un tirgot kā nozvejotas. Ar upes ūdeni cilvēki gan laista dārzus, gan arī izmanto ūdeni mājlopu dzirdināšanai. Daudzi nodod pienu un, ja lopi dzēra piesārņotu ūdeni vai tas neietekmēs tālāk cilvēku veselību? Tiesa gan visi šie pagaidām ir pieņēmumi, ne apstiprināti fakti, taču ļoti reāli tā arī varēja notikt. Tāpēc nav saprotama pašvaldības un vides dienesta klusēšana par notikušo, neinformējot un nebrīdinot iedzīvotājus par iespējamo piesārņojumu Neretas upē.

Radio1.lv sazinājās ar Krustpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītāju Ilmāru Lukstu un jautāja vai pašvaldība ir informēta par notikušo?

“Piektdien saņēmām informāciju no iedzīvotājiem par beigām zivīm Neretas upē. Nekavējoties reaģējam uz zvanu, apsekojam upi, kā arī tika paņemts ūdens paraugs. Sestdien kopā ar Daugavpils Reģionālās vides pārvaldi apsekojām arī Odzes upi, no kuras provizoriski varētu būt sācies piesārņojums. Arī Neretas upes vairākos posmos sestdien tika ņemti ūdens paraugi. Daugavpils kolēģi noteiks nodarītos zaudējumus dabai - zivju resursiem, kurus vainīgajām personām būs jāatlīdzina. Viena no parbaudāmajām versijām ir lauku miglošanas laikā pesticīdu nonākšana Odzes upē,” sacīja Ilmārs Luksts.

Viņš piebilda, ka ar upes ūdeni drīkst laistīt dārzus, taču pagaidām aicina to neizmantot lopu dzirdīšanai. Ilmārs Luksts, aicina iedzīvotājus jautājumu gadījumā zvanīt viņam – 25661222.

Plašākai sabiedrībai par Neretas upes piesārņojumu neticis ziņots, jo: “Līdz šim skaidrojām apstākļus un cēloņus. Pēc Valsts vides dienesta domām piesārņojums nav nozīmīgs (nav liela koncentrācija),” sacīja Ilmārs Luksts. 

Pat ja ir tā, ka piesārņojums nav nozīmīgs, tas bijis pietiekams, pēc aculiecinieces novērojumiem, tūkstošiem zivju bojāejai.

Ilmārs Luksts par to, kas radījis ūdens piesārņojumu un zivju bojāeju Neretas upē, solīja informēt nekavējoties, kolīdz būs zināmi ūdens analīžu rezultāti.

Sazinoties ar portāla Radio1.lv redakciju svētdien, Ilmārs Luksts informēja, ka svētdien rīta pusē apsekojot Odzes un Neretas upes, jauni zivju bojāejas gadījumi nav konstatēti.

Tikmēr svētdien aģentūra LETA svētdien ziņo, ka Valsts vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālās vides pārvaldes inspektori, saņemot informāciju par Krustpils novadā Neretas upē augšpus Vīpes ciematam novērotām bojā gājušām zivīm, sestdien veica pārbaudi. Tās laikā konstatētas bojā gājušās zivis seklākajās upes gultnes vietās un krastos apmēram piecus kilometrus garā Odzes upes posmā un apmēram sešus kilometrus garā Neretas upes posmā. 

Inspektori sadarbībā ar Krustpils novada pašvaldības vides un civilās aizsardzības dienesta vadītāju, veicot Neretas un Odzes upes periodisku apsekošanu aptuveni desmit kilometru garumā, novērtēja bojā gājušo zivju apjomu. Konstatēts, ka bojā gājušas raudas, pliči, plauži un auslejas, to izmērs no septiņiem līdz desmit centimetriem, kā arī konstatētas desmit zivis, kuru izmērs sasniedza 25 centimetrus. Apskatot beigtās zivis, secināts, ka tās gājušās bojā vienu līdz divas dienas iepriekš.

Tā kā augšpus Odzes upes ietekas Neretas upē bojā gājušas zivis netika konstatētas, secināts, ka zivju bojā ejas iemesls, visticamāk, ir Odzes upē nonākušais piesārņojums. Apsekoto upju posmu krasti intensīvi tiek izmantoti lauksaimniecībā (konstatētas plašas lauksaimniecības kultūru sējumu platības), tādējādi pirmsšķietami zivju bojāejas iemesls ir lauksaimniecības zemju neatbilstoša miglošana, pesticīdu pārmērīga lietošana, norādīja dienestā.

Iespējams, ka upē bezatbildīgi varēja būt skaloti arī trauki, kuros iepakota lauksaimniecības ķimikālija. Tieša piesārņojuma novadīšana vidē netika konstatēta, skaidroja dienestā.

Lai noteiktu konkrētu zivju bojā ejas iemeslu, paņemti virszemes ūdens paraugi, kas tiks testēti akreditētā laboratorijā. Visu apstākļu noskaidrošanā VVD iesaistīs Valsts augu aizsardzības dienestu.

VVD veiks atkārtotas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka netiek konstatēti jauni zivju bojāejas gadījumi.

Aculiecinieces foto

Komentāri (0-10/23)

  • ?
    10.06.2020 07:53
    Cienītā kundze un kā ar tiem samazgu spaiņiem,kurus tu ar savu komandu lej uz visiem,kuri TAVUPRĀT ir vainīgi.
  • rezumē
    09.06.2020 17:30
    Visi cilvēki, kuri ziņo par pārkāpumiem, publiski tiek apmeloti un piesmieti, aplieti ar samazgu spaini. Lējēji ir ieinteresētās personas, kuras izdara šāda veida pretdarbības. Mācība ir tāda, ka labāk ir paklusēt. Kas attiecas uz šo gadījumu, velti ir cerēt uz loģisku iznākumu- atrast vainīgo un to sodīt. Dabai ir nodarīts tāds kaitējums, kas naudā nav aprēķināms! Lai Dievs šiem cilvēkiem piedod!
  • jānis
    09.06.2020 15:43
    Žēl , ka vainīgo mēs parastie mirstīgie tà arī neuzzināsim, Luksts var tikai večuku par pàris ūdàm notiesāt !
  • Vanna
    09.06.2020 15:04
    Jā un arī tev Anna no Neretas krastiem! Nevis jāklačo par lielo štrāfi poligonam,kuru tev pačukstējuši inspektori no vvd. Vispirms jānoskaidro patiesība.
  • Anna
    09.06.2020 11:54
    Par šo nelaimi atbildība ir jāuzņemas arī visiem tiem, kas kaut ko it kā redzējuši, it kā dzirdējuši, bet nav nevienu atbildīgo iestādi informējuši.
  • Skumji
    09.06.2020 08:32
    Salīdzinot ar covidu šis gadījums tiešām ir niecīgs. Man arī žēl nabaga zivteles un Ingas,kura tagad baidās zupu vārīt, žēl nobraukto ezīšu un samīto skudriņu, arī to rijīgo spānijas gliemežu žēl.☹ Bet par visu vairāk jaunības žēl
  • Neesi kā Agris
    08.06.2020 23:06
    Situācija traģiska un dažu indivīdu reakcijas vēl traģiskākas.
    Ko vien vērts ir komentētāja "Agris" spriedelējumi par zupas vārīšanu no upes ūdens (tiešām tik gudri var spriest, dzīvojot 2020.gadā??!!) un vietējās ekoloģiskās problēmas attaisnošana ar "netīšām" izlijušām ķimikālijām.
    "Agris" domā: ja netīšām, tad nekas, ūdeņi aiztecēs, zivis sapūs un drīz jau komentēsim par nākošajām likstām vai priekiem. Ko te daudz brēkt un vainīgos meklēt!

    Vārdu sakot, cienījamie lasītāji, neesiet kā "Agris".

    Bet ja nopietni, ceru ka ierasti lēnā iestāžu reakcija tomēr nenovedīs pie tā, ka vainīgie paliks nesodīti un šāda situācija vairs nekad neatkārtosies.
  • Elektriķis
    08.06.2020 20:32
    Pēc HES uzbūvēšanas uz Neretiņas diez vai tik daudz zivju ir vispār.
  • jānis
    08.06.2020 13:33
    dāņa būdiņa ir vairāk kā km. uz leju pa straumi no vietas kur redz beigtas zivis
  • Agris
    08.06.2020 13:11
    A kas dānim būdiņā pie Odzes??? cik es zinu ķimikālijas nu netīšām izlija. lai tak tā brēcēja aku izrok nevis zupu no upes ūdens vāra
123

Atstājiet komentāru