2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Cilvēka necienīga rīcība: Ābeļu pagastā aiz Brodiem ceļmalā notekūdeņu akā iemestas nošautas lapsas (FOTO)

Ar Radio1.lv sazinājās Ābeļu pagasta iedzīvotājs Jurģis, kurš pirmdien pastaigas laikā ar suni, netālu no Ābeļu pagasta Brodu ciema centra, atklājis savādu ainu: nošautas un ceļamalas akā iemestas lapsas.

“Pirmais lapsas saoda suns un skrēja pie akas, dodams ziņu, ka tur kaut kas ir.  Piegāju pie akas un ieraudzīju lapsas. Dzīvnieki ir nupat kā nomedīti, visticamāk brīvdienās – sestdien vai svētdien no rīta un, bez sirdsapziņas pārmetumiem, iemesti ceļmalas akā sapūšanai,” stāsta Jurģis.

Viņš uzdod jautājumu: vai šāda rīcība nav sodāma? Ir jābūt cieņai pret dzīvību, arī meža zvēra dzīvību, ja tā tam tiek atņemta, tad tam ir jābūt kādam iemeslam, nevis prieka pēc un nogalinātais dzīvnieks, ja netiek izmantots citādi, visticamāk ir jāaprok, nevis jānomet ceļmalā.

Radio1.lv sazinājās ar Sēlijas virsmežniecības vecāko medību inspektoru Vladimiru Prisjaginu un lūdza komentēt iepriekš minēto situāciju. 

“Lapsas ir medījami dzīvnieki, nelimitēti, licenci to šaušanai nevajag. Šeit ir runa par mednieku ētikas jautājumu, ja tiešām vainīgs ir mednieks, kas tās nomedīja un iemeta akā. Iespējams lapsas ir ar mašīnu nobrauktas un iemestas akā, jo lapsas nereti iet bojā uz ceļiem. Agrāk lapsas medīja vērtīgās kažokādas dēļ, mūsdienās tām nav vērtības. Taču nošaut un iemest ceļmalas akā nav mednieka cienīgi, bet kā jau teicu, iespējams, tās notrieca kāds auto un mednieki nav pie vainas,” sacīja Vladimirs Prisjagins.

Komentēt šo situāciju lūdzām arī Jēkabpils novada Ābeļu pagasta pārvaldniekam Raimondam Jaudzemam, jo ar sabrauktu vai kritušu dzīvnieku aizvākšanu no ceļiem vai citas pašvaldības teritorijas, atbildīga ir pašvaldība.

“Neesmu informēts par šādu gadījumu, no jums par kaut ko tādu dzirdu pirmo reizi. Ļoti žēl, ja kaut ko tādu ir izdarījis mednieks, pat nosapņot, ka tā var rīkoties, nevarētu. Tas nav cilvēka cienīgi, lapsas vajadzēja aprakt vai sadedzināt. Vispirms jānoskaidro vai aka, kurā ir iemestas lapsas ir pašvaldības teritorijā, iespējams, tā ir privātīpašnieka zeme, tad pašvaldībai nav tiesību kāpt akā un vilkt lapsas laukā. Tāpat arī ir jautājums, cik tas ir droši,” sacīja Raimonds Jaudzems un solīja noskaidrot situāciju un tad lemt par iespējamo rīcību.

Radio1.lv arī interesējās, kāds viedoklis par šādu rīcību ir Pārtikas veterinārajam dienestam, sazinoties ar  Austrumzemgales pārvaldes vadītāja vietnieku Gunāru Rubīnu.

“Ja lapsas atrodas ārpus apdzīvotas vietas lauku teritorijā, kā tas ir šajā gadījumā un nomedītas, tad PVD neiesaistīsies un neņems paraugus, lai noskaidrotu vai dzīvnieki nav slimi ar trakumsērgu, nav tāda pamata. Tas no PVD kompetences puses. Savukārt, runājot par mednieka ētiku, ja dzīvnieki tiešām ir nošauti un iemesti ceļmalas akā, tad maigi sakot, tas, kas to izdarīja ir rīkojies cilvēkam nepiedienīgi, kā “mazais cūka”, tā darīt nedrīkst,” sacīja Gunārs Rubīns.

Aptaujājot virsmežniecības, pašvaldības un pārtikas veterinārā dienesta speciālistus, visus gadījumos atbildīgās amatpersonas runāja par ētikas normu, ne likuma pārkāpumu no cilvēka puses, kas nošāva lapsas un iemeta akā.

Lai noskaidrotu vai par šādu rīcību tiešām nepienākas sods, sazinājāmies ar Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldi. Publicējam sniegto komentāru.

"Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde (VP ZRP) informē, ka, apskatot aculiecinieka uzņemtās fotogrāfijas, nav iespējams noteikt precīzu lapsu nāves iemeslu, iespējams meža dzīvnieki ir nomedīti, cietuši ceļu satiksmes negadījumā vai ir bijis kāds cits iemesls, kāpēc iestājusies nāve. Likumpārkāpums nav izdarīts, taču veiktā rīcība ir neētiska.

Ministru kabineta noteikumu Nr.113 "Medību noteikumi" 79.punktā ir norādīts, ka "Par atrastu bojā gājušu vai ievainotu medījamo dzīvnieku tā atradējs paziņo Valsts meža dienestam.""    

Aculiecinieka foto

Komentāri (0-4/4)

  • Voot
    21.01.2020 21:42
    Le**kam jāprasa
  • Krauklis
    21.01.2020 20:20
    Lapsas ir nošautas to labi var redzēt. Katrā ziņā ākā mest nevajadzētu.
  • Hhh
    21.01.2020 19:53
    Nu gan atraduši par ko brēku celt....ja jums šis "mīlīgas" radības visas vistas un kaķus aizstieptu, tad redzētu kādu dziesmu dziedātu.
  • Jānis
    21.01.2020 19:34
    Izskatās, ka tas ir to gudrinieku darbs, kas sevi slavina raidījumā "Uz meža takas". Viņi dienu un nakti brauc apkārt medījot lapsas.

Atstājiet komentāru