2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Iedzīvotāji vēlas, lai tiktu nodrošināts maršruta autobuss Jēkabpilī, Rīgas ielā no Zīlānu līdz Asotes ielai

Iedzīvotāji vēlas, lai tiktu nodrošināts maršruta autobuss Jēkabpilī, Rīgas ielā no Zīlānu līdz Asotes ielai

Ar Radio1.lv sazinājās Tamāra Kovaļevska, kas dzīvo Jēkabpilī, mikrorajonā, kas atrodas no Rīgas un Zīlānu ielas krustojuma līdz pat pilsētas robežai. Viņa ar redakciju sazinājās vairāku mikrorajona iedzīvotāju vārdā. Tas ir samērā liels privāto māju mikrorajons, kas palicis ārpus pilsētas maršrutu autobusu satiksmes.

“Mēs priecājamies un esam ļoti apmierināti, ka Zīlānu ielā norit remontdarbi, jo to laikā 8.maršruta autobuss kursē pa Rīgas ielu. Tā pieturvietas Rīgas ielā ir tūlīt aiz krustojuma ar Zīlānu ielu un Asotes ielas sākumā, tā ir ļoti gara atstarpe starp pieturvietām, mūsu vēlme būtu, lai tiktu izveidota vēl viena pieturvieta iepretī Līvānu ielai. Šajā vietā kādreiz jau bija pilsētas autobusa pieturvieta, kad šeit kursēja otrā maršruta autobuss. Mēs bijām apmierināti, varējām uz pilsētu aizbraukt. Visu mūžu dzīvojam pilsētā, maksājam nodokļus un mums nav iespējas uz pilsētas centru aizbraukt ar maršruta autobusu. Mēs, gribētu zināt, kas mums jādara, lai arī pēc remontdarbiem Zīlānu ielā, Rīgas ielā turpinātu kursēt maršruta autobuss,” jautā Tamāras kundze.

Viņa stāsta, ka šajā mikrorajonā, kas sazarojies ar daudzām mazām ieliņām no Rīgas un Zīlānu ielas krustojuma līdz pat pilsētas robežai, dzīvo galvenokārt gados vecāki cilvēki, kuriem mērot garo ceļu līdz pilsētas centram ir grūti un vēl grūtāk nākt mājās ar smagu iepirkumu somu. Šeit dzīvo arī ģimenes ar bērniem, kuriem bez maršruta autobusa nav ērti nokļūt bērnudārzā un skolā.  Šajā mikrorajonā nav nedz veikalu, nedz aptiekas, nav arī pilsētas maršruta autobusu satiksmes. Iedzīvotājiem esot dažādas vajadzības – gan pārtika jānopērk, gan aptiekā medikamenti, gan jādodas pie ārsta un citas vajadzības. Tāpēc, gados vecākiem cilvēkiem jau no tā nelielajām pensijām jāatlicina nauda un jāizmanto takša pakalpojumi, lai nokļūtu pilsētas centrā. Tas esot ļoti apgrūtinoši, jo par braucienu ar taksi uz pilsētas centru jāmaksā trīs eiro un tikpat par atpakaļceļu.

Radio1.lv, tiekoties ar Jēkabpils pilsētas domes vadību preses konferencē jautāja, vai ir iespēja arī pēc Zīlānu ielas rekonstrukcijas saglabāt kārtību, ka viens no maršruta autobusiem – trešais vai astotais, no Rīgas un Zīlānu ielas krustojuma kursē pa Rīgas ielu, otrs kā līdz šim pa Zīlānu ielu.

Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola sacīja, ka jau pirms šī jautājuma uzdošanas SIA “Jēkabpils autobusu parks” risina jautājumu par piepilsētas maršruta autobusu vēl vienas pieturvietas izveidošanu šajā ceļa posmā, lai iedzīvotājiem būtu iespēja aizbraukt līdz pilsētas centram. Patlaban viena piepilsētas autobusu pieturvieta ir Rīgas ielā tūlīt aiz krustojuma ar Zīlānu ielu, nākamā varētu tikt izveidota pirms izbraukšanas no pilsētas robežas. Kur atradīsies šī pieturvieta, vēl tiek lemts. Piepilsētas autobusi šeit apstātos gan iebraucot, gan izbraucot no pilsētas un tas šī mikrorajona iedzīvotājiem dotu iespēju nokļūt centrā un atgriezties mājās.

“Attiecībā uz astotā vai trešā maršruta autobusa novirzīšanu pa Rīgas ielu un pieturvietu izvietošanu nākotnē, ņemot vērā, ka šobrīd notiek Zīlānu ielas remonts, tvarētu lemt nākamgad. Jēkabpils autobusu parks pie tā strādā un lūdz iedzīvotājus pašvaldības vienas pieturas aģentūrā iesniegt iesniegumus ar savām vēlmēm un vajadzībām. Apkopojot šīs vēlmes un vajadzības, autobusu parks arī attiecīgi rīkosies. Autobusu parks un pašvaldība ir ieinteresēta, lai iedzīvotājiem būtu pēc iespējas ērtāk nokļūt pilsētas centrā, tajā pat laikā būtiski nesadārdzinot šo pakalpojumu,” saka Kristīne Ozola. 

Tātad, saglabāt astotā maršruta kursēšanu pa Rīgas ielu, kā tas ir šobrīd, vai novirzīt šeit trešā maršruta autobusu, kad būs beigušies remontdarbi Zīlānu ielā, ir iespējams, taču, lai tā notiktu, iedzīvotājiem ir jāizrāda iniciatīva, iesniedzot savu ierosinājumu rakstiskā veidā pašvaldības vienas pieturas aģentūrā. To iedzīvotāji var darīt individuāli, bet vislabāk, ja kāds uzņemas iniciatīvu un savāc šī mikrorajona iedzīvotāju parakstus, tos iesniedzot Jēkabpils pilsētas pašvaldības vienas pieturas aģentūrā.

Atstājiet komentāru