2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Aculiecinieks ar video informē par nelegālu sadzīves atkritumu izgāztuvi mežā pie pilsētas

Aculiecinieks ar video informē par nelegālu sadzīves atkritumu izgāztuvi mežā pie pilsētas

Radio1.lv augusta sākumā saņēma informāciju no aculiecinieka, kurš bija nofilmējis nelegālu sadzīves atkritumu izgāztuvi pie pilsētas robežas mežiņā līdzās auto stāvlaukumam, iebraucot pilsētā no Biržu puses. Video redzams, ka izmesti vairāki atkritumu maisi, turklāt vienā no tām ir parakstītas Jēkabpils 2.vidusskolas skolnieces burtnīcas, kas ļauj identificēt iespējamos vainīgos.

Sākotnēji šķita, ka tā ir Jēkabpils pilsētas teritorija un jautājums, kā pašvaldības dienesti cīnās ar vides piesārņotājiem, tika uzdots Jēkabpils domes vadībai preses konferencē, kas šo jautājumu pāradresēja Jēkabpils novada pašvaldībai. 

Jēkabpils novada sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis informē, ka pēc informācijas saņemšanas, otrā dienā no rīta pašvaldības pārstāvji izbrauca uz vietas, un secināja, ka viss jau bija salasīts. Iespējams video publicēšana sociālajā tīklā facebook un publiska iespējamā vainīgā atpazīšana veicināja tro, ka izmestie atkritumi tika savākti.

Kaspars Sēlis atzīst, ka “pašvaldība nevar katru dienu apsekot visus mežus, lai pārbaudītu, vai kāds tajos izmetis atkritumus, bet ja kāds mums par šādu gadījumu ziņo, protams, šo vietu apsekojam. Ja nepieciešams, piesaistām atbildīgos dienestus. Šajā konkrētajā gadījumā Ābeļu pagasta pārvaldes vadītājs Raimonds Jaudzems nosūtīs darbinieku, lai satīra pašu mežu pie stāvlaukuma (nedaudz atkritumu tur vēl palicis). Jāteic, ka stāvlaukums atrodas pie valsts autoceļa, bet tuvumā nav nevienas urnas vai šķirotā konteinera, kur var izmest atkritumus (konfekšu papīru vai plastmasas pudeli). Līdz ar to arī šos atkritumus slinkāki cilvēki izvēlas mest tuvumā esošajā mežā.

Tā tik tiešām ir problēma, jo pamatā tieši piepilsētā esošie Ābeļu pagasta teritorijas meži tiek izmantoti kā pilsētas "bezmaksas" atkritumu izgāztuve, kur klusībā izmest nešķirotos vai dārgi izvedamos atkritumus, bet tādā veidā cieš, saindējas un iet bojā dzīvā radība mežā. Diez vai mēs paši pēc tam gribētu ēst ogas vai sēnes, kas piesūkušās ar sadzīves ķīmiju, vai sēņojot atrast sakropļotus vai ar plastmasu nosmacētus meža dzīvniekus. Šādi atbrīvojoties no atkritumiem, beigu beigās mēs indējam paši sevi. Žēl, ka bieži tiek izmesti arī viegli šķirojami atkritumi, kurus izmetot atbilstošajos konteineros, nekas nebūtu jāmaksā. Šādi konteineri ir gan pilsētā, gan novados. Diemžēl, cilvēki labprātāk izvēlas riskēt saņemt administratīvo sodu.”

kaspars Sēlis piebilda, lai veicinātu šo teritoriju uzraudzību, varētu tikt lemts par papildus novērošanas kameru uzstādīšanu, bet jāturpinot veicināt arī pašu cilvēku izpratne par vides piesārņošanas kaitīgumu. Tāpēc Jēkabpils novada pašvaldība aicina vai nu ziņot pašvaldībai par atrastām piesārņotām vietām, vai ziņot, izmantot aplikāciju VidesSOS. Jo precīzāk norādītas koordinātes, jo ātrāk un vieglāk atrast piesārņoto vietu.

 

Komentāri (0-2/2)

  • Buzītim-daunītim
    20.08.2019 16:17
    Un kur tad to naudu ņemt,lai tev par atkritumiem samaksātu? Un ko darīt ar taviem sūdiem?
  • Buzītis
    20.08.2019 11:41
    Mazdārziņi, pažobeles un pamestās garāžas, viss mēslos! Nodot atkritumus, pretī saņem naudiņu,LATVIJA BŪTU ZAĻA UN TĪRA! Lai met ATKRITUMUS JEBKURĀ miskastē, bet tam jāmaina līdzšinējā sistēma !

Atstājiet komentāru