2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Suņu saimnieki: Šoks par dzīvnieku pastaigu laukumam atvesto piedrazoto melnzemi. Pašvaldība sola piegādāt kvalitatīvu augsni

Radio1.lv saņēma no jēkabpiliešiem, kas aktīvi darbojas biedrībā “JKK lūšu ķepas” un labiekārto dzīvnieku pastaigas laukumu, kas izveidots netālu no pilsētas mežaparka, vēstuli, kurā tiek pausts sašutums par piegādāto melnzemi laukuma labiekārtošanai.

“Esmu šokā par JP rīcību. Pēc ilgu gadu gaidīšanas Jēkabpilī tiek iekārtots suņu laukums. Sākumā darbi ritēja raiti, tad aptrūka finansējums. Nepieciešamo finansējumu barjerām ziedoja pilsētas suņu mīļi. Viss notiek, jo laukums ir ļoti nepieciešams suņu treniņiem. Pagājušajā ceturtdienā notika talka laukuma labiekārtošanā. Šoks bija, kad ieraudzījām JP atvesto melnzemi, kas īstenībā bija miskaste.... Talcinieki līdz spēku apsīkumam lasījā no šīs "melnzemes" drazas, akmeņus, stiklus..... Sanāca gandrīz auto krava ar drazām un akmeņiem. Kāpēc to vajadzēja vest? Lai suņi sagrieztu ķepas uz stikliem, jo izlasīt tos nav iespējams? Lai talciniekiem būtu darbs? Vai atrasta atkritumu izgāztuve? Tā vienkārši ir atklāta ņirgāšanās... Salasīto atkritumu kaudzi var apskatīt pie suņu sporta laukuma žoga. Lūdzu noskaidrojiet šīs rīcības pamatojumu un informējiet mūs, jo šoks ir liels. Patiesībā arī bailes par savu suni, jo sagriet ķepas ir ļoti reāls drauds!” raksta viena no suņu īpašniecēm.

Pēc šīs vēstules Radio1.lv devās uz suņu pastaigas laukumu un klātienē pārliecinājās, ka pie tā teritorijas esošajā drazu kaudzē, kas savākta atsijājot un attīrot melnzemi, ir gan stikli, gan plēves gabali, gan vecu kurpjo zoles, gan dažādas drātis, metāla gabali, sadrupuši ķieģeļi, akmeņi un citas drazas, kurām noteikti nevajadzētu atrasties melnzemē. Turklāt vēl tādā, kas tiek izlīdzināta par pamatu suņu pastaigas laukumā. Tāpat arī sīku stiklu gabali bija novērojami laukuma apkārtnē un tā teritorijā, kas nozīmē, ka pilnībā attīrīt laukumam domāto melnzemi no stikliem nebija iespējams.

Sieviete, kas pauda sašutumu par nepiemēroto melnzemi suņu pastaigu laukumam, ziņoja, ka par situāciju informēts arī Jēkabpils mērs Aivars Kraps, kas vakar bijis aplūkot situāciju uz vietas.

Tikmēr biedrības “JKK lūšu ķepas” vadītājs Aleksandrs Marjonovs sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka viņa rīcībā ir informācija, ka šo nekvalitatīvo melnzemi aizvāks prom un vietā atvedīs kvalitatīvu dzīvnieku pastaigām un zālāja veidošanai piemērotu. 

“Mūsu mērķis ir fiziski attīstīt suņus, ļaut viņiem, atnākot šeit uz laukumu, izskrieties savā vaļā, kā arī sagatavoties sacensībām. Tāpēc laukumā ir izvietoti 20 dažādi šķēršļi, kurus es pats esmu projektējis, bet izgatavoja firma DD Stars, finansiāli atbalstīja pašvaldība. Jēkabpils dome piešķīra 5000 eiro par kuriem izgatavoti un izvietoti 20 dažādi šķēršļi, 10 soliņi, 10 sadzīves atkritumu urnas un trīs urnas dzīvnieku ekskrementu atkritumiem. Tāpat arī mēs no biedru naudām esam pasūtījuši vēl 24 dažādus šķēršļus, kur suņiem trenēties, kā arī piedalīties sacensībās, jo plānojam tādas rīkot arī šeit,” saka Aleksandrs Marjanovs.

Viņš piebilst, ka šeit izvietoti šķēršļi paredzēti gan liela, gan maza auguma suņiem, kā arī  to augstums ir regulējams atbilstoši vajadzībām. Pirmās sacensības bija iecerēts rīkot septembrī, patlaban Aleksandrs Marjanovs nav pārliecināts, ka to izdosies noorganizēts, jo nav drošības, ka laukums līdz tam laikam būs pilnībā sakārtots.

Sarunā ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Aivaru Krapu skaidrojām, kā varēja rasties situācija, ka suņu pastaigas laukumam piegādā zemi, kas ņemta, iespējams, no sadzīves atkritumu vai būvgružu izgāztuves vietas. 

Jēkabpils mērs skaidroja, ka šī suņu pastaigas laukuma izveides gaitā tika secināts, ka nav līdzekļu augsnes iegādei un nolemts laukuma virsmai izmantot augsnes kārtu, kas, sākot iekārtot šo teritoriju, tika nostumta no tā virsmas. Tāpēc bijis SIA “Jēkabpils pakalpojumi” dots rīkojums šo nostumto zemi, kas bija kaudzē turpat netālu,  atvest uz laukumu. Diemžēl, sākot atsijāt no atvestās kaudzes derīgu zemi, izrādījās, ka gandrīz visa ir dažādu atkritumu un smalku sasistu stikla gabalu pilna. 

“Esmu uzdevis Jēkabpils pakalpojumiem noņemt sliktās augsnes virskārtu 10-15 cm dziļumā no suņu pastaigas laukuma un aizvest prom un iegādāties kvalitatīvu augsni un to izlīdzināt laukumā. Šie darbi izmaksās aptuveni pusotru tūkstoti eiro, kurus varētu atrast budžeta grozījumos,” rezumēja Aivars Kraps.

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” direktors Guntars Leitāns sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka viņa vadītais uzņēmums nav atbildīgs par piegādāto nekvalitatīvo melnzemi suņu pastaigu laukumam. 

“Mēs neesam uzņēmums, kas iekārtoja šo laukumu vai uzņēmums, kas to apsaimnieko. Pēc pašvaldības lūguma netālu esošo zemes kaudzi pārvietojām uz suņu pastaigas laukumu. Šobrīd esam saņēmuši uzdevumu zemi no laukuma nostumt, aizvest un atvest piemērotu augsni,” saka Guntars Leitāns.

Viņš piebilda, ka darbus plānots veikt apmēram pusotras nedēļas laikā,

Komentāri (0-1/1)

  • Ko
    27.07.2019 23:22
    Smalka atruna.

Atstājiet komentāru