2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Darbinieki ziņo: Jēkabpils slimnīcā pacientus, mirušos un ēdienu pārvadā ar vienu transportu. Nedroši arī jaunie termosi, viens no tiem uzsprādzis

Darbinieki ziņo: Jēkabpils slimnīcā pacientus, mirušos un ēdienu pārvadā ar vienu transportu. Nedroši arī jaunie termosi, viens no tiem uzsprādzis

Radio1.lv no vairākiem SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” darbiniekiem, kas vēlējās palikt anonīmi, lai darba vietā nerastos problēmas ar darba attiecībām, saņēma informāciju, ka ar vienu transporta līdzekli slimnīcā tiek pārvadāti gan pacienti, tajā skaitā arī ar infekciju slimībām, gan transportētas mirušas personas, gan ik dienu piegādāts slimnīcas nodaļām ēdiens no ēdnīcas. Turklāt pēc katras transportēšanas auto netiekot dezinficēts, kā tas būtu jādara. Pēc viņu rīcībā esošās informācijas šāda optimizācija veikta, lai ekonomētu līdzekļus. Tāpat arī nesen iegādātie hermētiski slēgtie trauki un termosi izrādījušies nedroši, viens no tiem uzsprādzis, kad tajā atradās karsts ēdiens.

Radio1.lv sazinājās ar SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāju Gvido Liepiņu un lūdza komentēt šo situāciju. Gvido Liepiņš nenoliedza, ka transporta līdzeklis tiek izmantots šādā veidā, taču sacīja, ka tas nav darīts ekonomijas nolūkos, bet gan lai atslogotu darbiniekus, kas līdz šim ar spaiņiem nesa un ratiņiem vilka no ēdnīcas pārtiku uz nodaļām. Tagad gatavo ēdienu pieved līdz nodaļai ar transportu.

“Jāsaprot, ka pa mašīnu brīvā veidā bulkas neviļājas. Visi ēdieni atrodas hermētiski slēgtos traukos un termosos, kas nesen iegādāti. Manuprāt, šāds risinājums ir labāks un daudz drošāks pret iespējamiem baciļiem vai infekcijām nekā bija iepriekš, kad jebkuros laikapstākļos darbinieki ēdiena spaiņus, kas nav hermētiski slēgti, vilka pa ielu un slimnīcas gaiteņiem,” saka Gvido Liepiņš.

Viņš piebilda, ka šādu kārtību izstrādāja bijušais izpilddirektors Ivars Zvīdris un viņš pret to neesot iebildis, paļaujoties uz viņa kompetenci. 

Jau ziņots, ka slimnīca nesen iegādājās jaunus, hermētiski slēgtus traukus un termosus ēdiena pārvadāšanai, ar kuru iegādi lepojās jaunā valde un kurus tagad pārvadā ar auto no ēdnīcas līdz nodaļai un darbiniekiem atliek vien tos ienest nodaļā un sadalīt ēdienu. Radio1.lv rīcībā ir informācija, ka šis pirkums slimnīcai nebijis veiksmīgs, jo viens no termosiem nesen uzsprādzis un, pēc Radio1.lv rīcībā esošās informācijas, ar karsto ēdienu apdedzinājās divas darbinieces. Gvido Liepiņš faktu, ka viens no jaunajiem termosiem uzsprādzis, apstiprināja, taču noliedza, ka kāds būtu cietis apšļakstoties ar karstu ēdienu, viņa rīcībā šādas informācijas neesot. Gvido Liepiņš arī sacīja, ka termosi nav pirkti uz tirgus, ņemot pirmos, kas pagadās, bet gan iepazīstoties ar dažādiem piedāvājumiem un rūpīgi izsverot, kas ir vispiemērotākie, termosi un hermētiski slēgtās ēdienu kastes iegādātas sertificētā uzņēmumā. Termosu izvēli un iegādi veikusi darba grupa, ko vadījis Ivars Zvīdris. Viņš paļāvies uz darba grupas izvēli. Tā kā viens no termosiem ar karstu ēdienu uzsprādzis, firmai, kas tos piegādāja iesniegta reklamācija. Tāpat arī dots uzdevums darba drošības speciālistei izvērtēt situāciju un pārējo termosu drošību.

Gvido Liepiņš skaidroja, ka slimnīcā ir nepārtraukts process, kad vieni pacienti atnāk, citi  aiziet un nereti ir gadījumi, kad cilvēki slimnīcas gultā rī aiziet mūžībā. Tāpēc jau gulta netiekot izmesta. Tā tiekot dezinficēta, uzklāts tīrs palags un to tālāk lieto nākamais pacients. Tāpat arī ar minēto trasporta līdzekli – vedot gan pacientus, gan mirušos, gan ēdienu – cits citam netraucē un nerada riskus, viņš šajā kārtībā pārkāpumu nesaskata. Visi darbinieki esot instruēti, lai tiktu veikta nepieciešamā dezinfekcija. Gvido Liepiņš salīdzinājumam minēja pilsētas sabiedrisko transportu, kurā atrastais baciļu vai infeklciju klāsts noteikti esot lielāks nekā šajā, atbilstoši noteikumiem uzturētajā auto.

Šo jautājumu vietējie plašsaziņas līdzekļu mediji pārrunāja arī preses konferencē tiekoties ar domes vadību. Jēkabpils mērs Aivars Kraps sacīja, ka šī informācijadomes vadībai esot zināma un tā pagājušajā nedēļā pārrunāta ar slimnīcas vadību. Kraps, runājot par slimnīcas transporta vienībām, piebilda, ka uzņēmuma valdes loceklim Gvido Liepiņam esot arī patapinājuma līgums par savas automašīnas izmantošanu, kas nav autoparka sarakstā, ar visnotaļ cienīgu  mēneša maksājumu. 

Kraps piebilda, ka tiekoties ar slimnīcas vadību pārrunāti arī vēl daudzi citi  jautājumi. Šonedēļ paredzēta domes vadības un slimnīcas darbinieku tikšanās, pēc kuras domes vadība sola pieņemt lēmumu par turpmāko sadarbību ar slimnīcas valdi. 

Sarunā ar žurnālistiem domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola informēja, ka šobrīd slimnīcas īpašumā ir pieci mikroautobusi un viena vieglā automašīna. Viņa atzīmēja,  ka automašīnas esot salīdzinoši vecas - no 1998. gada līdz jaunākajai, kas ir 2011. gada izlaiduma. Viens mikroautobuss tiekot izmantots saimnieciskām vajadzībām, vēl viens perinatālās aprūpes centra darbam. Trīs mikroautobusi ir aprīkoti ar nestuvēm un tiek izmantoti pacientu pārvadāšanai gan slimnīcas teritorijā, gan no un uz citām ārstniecības iestādēm. Savukārt 2003. gada izlaiduma “VW Golf” tiek izmantota braucieniem pēc asins uz Rēzekni, analīžu savākšanai no privātpraksēm un saimniecības vajadzībām.

Komentāri (0-10/20)

  • atstumtā
    02.06.2019 00:14
    esmu nomocīta slimnīcā līdz depresijai!
  • svetlana
    30.05.2019 17:54
    Ziniet, es ari esu gulejusi Jekabpils
    slimnica,bet tik drausmigus parkapumus nepamaniju,piedodiet!
    Te laikam kadam gribas, nomelnot kadu.
  • A
    29.05.2019 23:49
    Rīgqas slimnīcās ne tikai apkopējas, sanitāres, medmāsas un ārstus, bet pat lielo nodaļu vadītājus neuzklausa valde. Valdi neviens tur nekritizē, bet strādā ko liek. Te Jēkabpils dome tik meklē iemeslu kā valdi nomest un uzklausa katru jampampiņu, kurš negrib strādāt, Nekā krimināla nav, ka mašīnu izmanti visur. Ko tad darīt? Jau tā zaudējumi, bet katru kravu vedīs ar savu mašīnu. Kaut kas nedzirdēts. Podumaješ, termoss uzsprāga. Var uzsprāgt arī lampiņa, dator un aizdegties ledusskapis. Vai valde pie tā vainīga? Nu tiešām dauņu bars
  • Rudīte
    29.05.2019 00:07
    Nezinu kas noticis tagad, bet kādu laiku dzīvoju Jēkabpilī, tas bija 2001g., biju dzemdību nodaļā.Man pašai bija sava palāta,pat elektriskā tējkanna, man pat laipnās māsiņas iedeva segu, lai nebūtu auksti, jo tā bija ziema. Gards ēdiens. Pirms dzemdībām paspēju nobaudīt šmorētu vistiņu, tiesa, tas sanāca uz Zsvētkiem. Man ir labas atmiņas par slimnīcas personālu, žēl, ja viss ir mainījies.
  • JaJa
    28.05.2019 21:28
    Pilsētniece:
    Nu kad beidzot atlaidīs šo valdi? Nu nevar slimnīcu vadīt pilnigi nejēgas
    nav ko īdēt. vietā jau nav, ko likt. un iepriekseja valde ar nebija vairs ricibspejiga. visi vareja galvas likt kopaa un stradat, izveidot labu slimnicu iedzivotaajiem.tak ne, lapsenju midzeni uzkuzhinaja, liek darba stundas nostraadaat....kuram keizaram tas patiks?
  • Jurita
    28.05.2019 15:44
    Ak vai ko tur briiniities.Pati guleju Jekabpili ginekologijas nodaļā un tur par higenu izskatijas nezin pat tik cik melns aiz naga.Pacientu izlaiz,spilvenu tik sabuzina lai labi izskatas,labi ja segai parvalku nomaina un palagu....A par dienas segaam nerunasim tas tur jau ar pieredzi katra sazin cik izguleta un cik cilvekus pargajusi.Sievietei kas maina segas pajautaju kapec nemainiet pec katra cilveka,ak kungs nebutu jautajusi.Jautaju jo redzeju ka tur parklaj gultas.Pec briza psihodama ieskreja palata uzsvieda tiro segu uz gultas.katik atrak.kas labak izskatas to uzbuzina kas vairak sanurcits nomaina.varetu padomat pulvera nau vai ka senos laikos ar rokam tas segas jamazga...fui pretigi bij tur atrasties to visu redzot....
  • HIRSCH
    28.05.2019 13:03
    es tulit sho rakstu patulkoshu un dodu visai Izrajelas . krievijas un latvijas presei un ari radio. NELIESHI. Zvidris ir bijis supperigs professora amata arsts. IZRAJELAS RADIO KOMPONISTS-HIRSCH ZILBER
  • kaza
    28.05.2019 10:13
    esu gulejus ,,ik pec 20-mit dienam daudz ko tadu nesu redzejusi ko tagad mulldē,,, apdomājat un tad runajiet,,,,ja Jums kadam ir slikta Jekabpils slimnica tad jūsu vieta ir Morga,,,,
  • Vita
    28.05.2019 09:50
    Saakas :D jauna valdība jaunus cilvēkus bāzīs iekšā .. meklē tikai ieganstu
  • Bize
    27.05.2019 20:37
    Pilnīgs glevulis, vainot visā Zvidri. Nekur Eiropā līķus un ēdienu nepārvadā tajā pašā transporta. Varbūt arī ledusskapjus izmantojat vienus un tos pašus , nekas slikts jau nebūs.
12

Atstājiet komentāru