2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Salas novada Biržos novērota pamatīga krusa

Aculieciniece Lāsma informē, ka pirmdien, 25.martā ap plkst. 14.20 Salas novada Biržos bija vērojama pamatīga krusa. Krusas graudi bijuši pamatīgas pupas lielumā. Turklāt krusas negaisa laikā nograndius arī pērkons un divas reizes esot novērots zibens uzplaiksnījums. Lāsma piebilst, ka šāda dabas stihija esot īsts apliecinājums Māras dienai un pavasara atnākšanai.

Interneta enciklopēdija Vikipēdija vēsta, ka krusa ir cietu nokrišņu veids, kas parasti ir novērojami vasarā un izkrīt no gubu lietusmākoņiem kopā ar lietu. Taču krusa kaut arī reti var būt novērojama arī citos gadalaikos. 

Krusas graudiņi ir ledus lodveida bumbiņas, kas veidojas 4 km augstumā mākoņu iekšpusē, kurā ir daudz ūdens pilienu. Tie sasalst zemā gaisa temperatūrā (no −40 līdz −20 °C), veidojot ledus kristālus. Bieži krusa ir novērojama kopā ar spēcīgu negaisu un lietusgāzēm.

Krusas lielums parasti ir no viena līdz vairākiem milimetriem, taču ir redzēti arī krusas graudi, kuru izmērs ir bijis pat vairāki centimetri, bet masa pat 1 kg un vairāk. 1981. gadā Ķīnā reģistrēti pat 7 kilogramus smagi krusas graudi. 

Krusas graudi sastāv no vairākiem ledus slāņiem un jo spēcīgāka ir augšup ejošā gaisa masu konvekcija, jo lielāku smagumu tā spēj celt un lielāki būs krusas graudi. Tas tādēļ, ka tie gaisā pavada daudz ilgāku laiku veidojoties.

Aculiecinieces foto

Atstājiet komentāru