2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Aivars Rutmanis: Zvaigzne ir patiesības simbols (FOTO)

Aivars Rutmanis: Zvaigzne ir patiesības simbols (FOTO)

Portāls Radio1.lv saņēma vēstuli no kāda iedzīvotāja Jēkabpilī, Draudzības alejā 23, kas pauda neizpratni, kāpēc uz daudzstāvu mājas jumta konstrukcijas ir izvietota metāla piecstaru zvaigzne.

Viņaprāt, tā asociējas ar padomju varas simboliku, lai arī šajā piecstaru zvaigznē nav raksturīgo šīs simbolikas elementu – sirpja un āmura. Viņš zināja teikt, ka mājas iemītnieki, kuriem šis simbols nepatīk bija to nolocījuši, lai nav redzama, taču šogad 23.februārī, kas savulaik bija padomju armijas diena, zvaigzni kāds atlocījis atpakaļ un tā no jauna redzama virs ēkas jumta. Vēstules autors uzskata, ka šī rīcība apliecina ar kādu nolūku, iespējams, savulaik šī zvaizgne tikusi izvietota uz ēkas jumta.

Radio1.lv pašvaldības ikmēneša preses konferencē SIA “JK namu pārvalde” valdes priekšsēdētājam Aivaram Rutmanim uzdeva jautājumu, kāpēc uz ēkas Draudzības alejā 23 jumta ir izvietota metāla konstrukciju zvaigzne un kāda ir tās funkcionālā nozīme.

“Es gandrīz katru dienu darba gaitās braucu garām šai mājai, bet zvaigzni nebiju pamanījis. Zvaigzne ir piemetināta pie jumta metalā lentera. Viens no ilggadējiem namu pārvaldes darbiniekiem, kas dzīvo šajā ēkā zināja teikt, ka zvaigzni no metāla stieņiem sametināja namu pārvaldes metinātājs un piestiprināja to jumta lenterim. Zvaigzne uz šīs ēkas jumta atrodas, kopš tās uzbūvēšanas. Es šeit nesaskatu padomju laiku simboliku. Tā ir vienkārši zvaigzne. Gatavojot atbildi uz šo jautājumu, es internetā meklēju informāciju, ko nozīmē zvaigzne un kāpēc to lieto. Zvaigzne izrādās ir patiesības simbols, ko izmanto daudzviet un pati par sevi tā nepieder kādai no varām vai simbolikām. Zvaigzne ir zvaigzne,” skaidroja Aivars Rutmanis.

Viņš arī piebilda, ka šī konkrētā zvaigzne tiks noņemta, jo tai nav nekādas funkcionālas nozīmes.

 Aculiecinieka foto

Atstājiet komentāru