2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Četru bērnu māmiņa: Kas notiek ar bērnu spēļlaukumiem Jēkabpilī?

Četru bērnu māmiņa: Kas notiek ar bērnu spēļlaukumiem Jēkabpilī?

Portāls Radio1.lv saņēm vēstuli no četru bērnu māmiņas Santas, kura vēlās noskaidrot, kas notiek ar bērnu spēllaukumiem Jēkabpilī? Lūk, ko Santa raksta:

«Vēlētos noskaidrot, kas notiek ar bērnu spēļlaukumiem Jēkabpilī. Konkrēti - Mežaparkā un Celtnieku ielas mikrorajonā. Biju nepatīkami pārsteigta aizejot, un ieraugot, ka tie ir nomainīti, un nomainīti uz ļoti maziem. Lielākiem bērniem tajos vairs nav ko darīt. Iepriekšējais Celtnieku ielas spēļlaukums bija labs. Mazliet salauzts, bet varēja saremontēt, nevis uzlikt pilnīgi jaunu, mazāku. Pozitīvais Celtniekos ir tas, ka ir iekarinātas šūpoles maziem bērniņiem.
Nez kur palika iepriekšējie spēļlaukumi? Mežaparkā tas bija gana liels un labs. Varbūt Radio1.lv varētu noskaidrot, kas par lietu? Izskatās, ka citās pilsētās piedomā, lai bērniem būtu ko darīt, bet Jēkabpilī pretēji - atņem izkustēšanās prieku tur, kur tāds ir bijis.

Ar cieņu,
4 bērnu mamma Santa»

Santas jautājumu adresējām Jēkabpils domes speciālistiem. Saņemtajā atbildē gan ne ar vārdu netiek minēts, kāpēc laukumi, tos mainot, kļuvuši mazāki. Tiek skaidrots, kāpēc bija vajadzība mainīt un, kas un kur ir darīts, kas, protams, ir saprotami, taču tiešas atbildes uz Santas uzdoto jautājumu nav. To nesaņēmām arī pēc atkārtota lūguma, skaidrot, kāpēc rotaļu laukumi kļuvuši mazāki un pieejami tikai maziem bērniem, atstumjot malā lielākos. Publicējam Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas sagatavoto atbildi.

Atbilde uz jautājumu par bērnu rotaļu laukumiem Mežaparkā un Celtnieku ielā

Jēkabpils pilsētas teritorijā pašvaldība laika posmā no 2004.gada līdz 2015.gadam ir ierīkojusi un apsaimnieko 23 bērnu rotaļu laukumus.

Agrāk ierīkotajos bērnu rotaļu laukumos uzstādītās iekārtas ir morāli un fiziski nolietojušās, tādēļ pašvaldība ir uzsākusi šo iekārtu nomaiņu uz jaunām atbilstoši standarta EN 1176 “Spēļu laukumu aprīkojuma drošība” prasībām. Jaunās iekārtas ir projektētas, visi izmantotie materiāli, sastāvdaļas un izbūves principi atbilst iepriekšminētajam standartam EN 1176. Par katru iekārtu ir izsniegtas attiecīgo ražotāju deklarācijas vai sertifikāti.

2016.gadā rotaļu iekārtas pilnībā nomainītas bērnu rotaļu laukumā Kaļķu ielā 1, daļēji Jēkabpils Mežaparkā, Celtnieku ielā un Viesītes ielā 51.

Mežaparks ir iecienīta atpūtas vieta, kur ir interesanti gan pieaugušajiem, gan dažāda vecuma bērniem, kur bez rotaļu laukuma ir daudz citu izkustēšanās veidu brīvā dabā. Mazākie bērni var spēlēties bērnu rotaļu laukumā, lielākie bērni var izmēģināt spēkus dažādās vingrošanas iekārtās, kas trenē līdzsvaru un attīsta veiklību- 10 m garā koka vingrošanas iekārtā “Lūšu taka”, koka trenažieros “Lūšu gulta”. Tuvākajā laikā no jauna tiks ierīkoti seši āra trenažieri-“Plecu un kāju trenažieris”; “Kāju trenažieris”; “Slēpošana”; “Ritenis un steperis”; “Vēdera preses un muguras trenažieris”, “Kāju trenažieris”.

Meža parkā ir Pēdu taka, kas paredzēta veselības stiprināšanai, pastaiga basām kājām pa takā ieklātajiem čiekuriem, sīkšķembām un akmeņiem ir labs ieguldījums veselības uzlabošanā, jo šāda dabīgā pēdu masāža aktivizē visu orgānu darbību. Brīvā dabā lieliska izklaide ir arī no koka izgatavota spēle “Meža domino”. Jebkuros laika apstākļos no Mežaparka kalna ir iespēja braukt ar piepūšamām kamerām. Veselīgi pavadīt laiku kopā ar ģimeni var piedaloties koptreniņā ( skriešana, nūjošana, velobraukšana ), kas notiek katru ceturtdienu no plkst.18.00-19.30 līdz pat 29.augustam. Līdz 04.09.2016. brīvdienās no TC “Sala” uz Mežaparku kursē bezmaksas autobuss.

Rudens un ziemas periodos no plkst. 17.00-21.00 skriešanai un slēpošanai ir pieejamas divas trases. Viena no tām ir puskilometru gara, apgaismota trase, savukārt otra trase ir nedaudz garāka par divarpus kilometriem. Ziemas periodā šīs trases tiek uzturētas labā slēpošanas kārtībā.

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-9/9)

  • Nu nu
    02.07.2018 18:33
    Jekabpili vismaz ir normali bernu laukuminji.Birzos tie ir parodijas...
  • njam
    02.07.2018 18:33
    Lieliem berniem vismaz ir ko darit bernu laukumos , bet 1 - 3 gadiem maziem berniem tur darit nau ko jo tas nau buvets prieks tada vecuma. Un esmu redzejusi ka loti bieži jastav rindas lai berns pašupotos tur jagodigi neviena bernu laukuma maziem berniem nau ko darit, jo par viniem it ka neskaitas un jus par viniem nedomajat.
  • mammucite
    02.07.2018 18:33
    Es dzīvoju celtnieku iela un manam Gadu vecam dēlam taja jaunaja bernu laukuma nau ko darit vins nevar uzskapt uz trepem jo vinas ir aukstas , nau mazas majinas kur vins vismaz agrak sedeja un spelejas smiltis un butu domajusi par bernu drošimu aplikot mazu setinu , jo celtniekos klaiņo visadi suņi un berns raustas un visadi nepieklajigi apdarijumi ir smiltis.
  • xyxyx
    02.07.2018 18:33
    Gribētos arī zināt, kur paliek noņemtie laukumi... Gan vecajam Mežaparka laukumiņam, gan Kaļķu ielā 1, pamatkonstrukcijas vēl pagājušo gad bija ļoti par normālā stāvoklī... Ok, varbūt kādu mazo dēlīti kur arī vajadzēja nomainīt, bet nu tas noteikti prasītu daudz mazākus ieguldījumus nekā uzlikt jaunus laukumiņus. Pēc pašvaldības atbildes var secināt, ka tie ir vienkārši izsviesti. Vairāk gan nāk prātā doma, ka tagad kādam no pašvaldības darboņiem ir lielisks bērnu laukums mājas pagalmā... Tiešām rodas sajūta, ka mūsu nodokļos maksātā nauda tiek lietderīgi tērēta... :(
  • Sub
    02.07.2018 18:33
    Mežaparka uzstādītais bērnu laukums paredzēts no 6 gadu vecuma. Cik lieli bērni Santai, ja viņiem tur nav kur spēlēties. (katram laukumam ir metāla plāksnīte kur aprakstīta vecuma grupa)
  • taka
    02.07.2018 18:33
    Bernu laukumini butu sikums mezataka, bet nav padomats ka noklut lidz tai normali maminam ar berniem. Nav neviena trotuara lidz tai.
  • Mamma
    02.07.2018 18:33
    Manam puikam ir 1,5 gadiņš, Mežaparka bērnu rotaļu laukumā viņam vienkārši nav ko darīt, viņš vēl ir par mazu, lai varētu tur uzkāpt. Virves, kas savieno abas laukumiņa daļas priekš viņa ir bīstamas, bet kā jau ziņkārības mākts protams viņš grib pa viņām rāpelēt un tieši ar šādu pašu problēmu cīnās arī citas mammas. Šobrīd gandrīz vai sanāk, ka bērns var tikai smilšu kastē pasēdēt, vot i viss bērnu laukumiņš tik mazam bērniņam, jo pat šūpoles tik maziem bērniem nav iekārtotas!
  • Ana
    02.07.2018 18:33
    kā parasti mūsu valstī, nav neviena, kas padomātu, kā bērniem būtu labāk. tik naudu atmazgā.
  • IVETA ZAH
    02.07.2018 18:33
    Es ari esmu neapmierināta ar bērnu laukumiiem tik mazi sataisīti ka i nezini vai tam bernam bus vieta ar citiem berniem .Karjerā ari bija labs laukums un nomajnīja uz mazāku tagad man 2 gadus vecam bernam ir japalīdz lai vinš vismaz tiek uz trepem ,ļoti liela astarpe starp trepēm un zemi ,tie laukumiņi sataisitu bezjedzigi ,tādu var likt privāt mājas pagalmā kur spēlēsies no 1 lidz 5 bērniem ,bet nejau pie daudzstāvu mājām un atpūtas vietās ,parkos kur to bērnu var būt vienlaikus ap 20 cilvēciņiem.

Atstājiet komentāru