2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Iedzīvotājs: Kāpēc Bebru ielas mikrorajona rekonstrukcijas dēļ jācieš bērniem?

Iedzīvotājs: Kāpēc Bebru ielas mikrorajona rekonstrukcijas dēļ jācieš bērniem?

Portāls Radio1.lv šīs nedēļas sākumā saņēma vēstuli no Jēkabpils, Mežrūpnieku ielas mikrorajona iedzīvotāja, kurā viņš pauda neizpratni, kāpēc mājas pagalmā demontētas šūpoles. Tās bija iecienījuši vietējie bērni, kas labprāt šūpojās. Tagad to vietā tikai tukšas smilšu bedres. Iedzīvotājs arī atsūtīja attēlus, kā šūpoles tiek demontētas un tukšo laukumu pēc to novākšanas. Jēkabpilietis izteica nožēlu, ka uzlabojot infrastruktūru, jācieš bērniem un vēlējās noskaidrot vai pēc rekonstrukcijas šūpoles tiks atjaunotas. Publicējam viņa vēstuli.

“Ir zināms, ka Bebru un Mežrūpnieku mikrorajonos tiks uzlabota ielu infrastruktūra! Bet vai tāpēc būtu jācieš bērniem? Man ir divi bērni, parasti ejot no dārziņa vajadzēja nedaudz pašūpoties, taču no šodienas 18.04.2016 Mežrūpnieku ielas pagalmā nav šūpoļu, Tās bija iecienījuši ne tikai Mežrūpnieku ielas, bet arī Bebru ielas jaunākie iedzīvotāji! Bebru mikrorajonā ir divi bērnu laukumiņi, taču ne viss jaunais ir tas labākais, skaistākajās, siltākajās dienās jāsāk izņemt “numuriņi” gluži kā bankā vai pastā. Laukumiņi parasti ir pārpildīti, taču ja arī izdodas tikt, tad 3 gadīgam tur darīt nav ko, jo aktivitātes izbauda padsmitgadīgi jaunekļi. Runājot par šūpolēm – bērni ļoti grib šūpoties, taču jaunajās šūpoles - 2, 3, 4 gadīgie bērni tur nevar nosēdēt jo sēdvieta ir izveidota kustīgā ķēdes savienojumā, šis būtu pamat iemesls, kāpēc šie mazie iedzīvotāji izvēlējās tieši Mežrūpnieku ielas pagalma šūpoles- tās bija izveidotas drošas jebkuram vecumam! Bērni atnākot no “ jaunajiem ” laukumiņiem parasti līdzi paņem nelielu daudzumu smilšu - es ar to gribētu teikt, ka šiem laukumiņiem ir neadekvāts segums. Gribētos zināt, vai pēc rekonstrukcijas ir paredzēts atjaunot mazo bērnu infrastruktūru?” raksta jēkabpilietis.

Iedzīvotāja jautājumu uzdevām Jēkabpils domes atbildīgajām amatpersonām. Atbildi sniedza Būvniecības un komunālās saimniecības nodaļas komunālinženiere Anita Truksne. Publicējam atsūtīto atbildi uz iedzīvotāja jautājumu.

Par bērnu rotaļu laukumu uzstādīšanu Bebru ielas mikrorajonā

Jēkabpils pilsētas pašvaldībā tika saņemts jautājums no Bebru ielas mikrorajona iedzīvotāja par iecerēm, kas skars bērnu rotaļu laukumus veicot mikrorajona ielu infrastruktūras pārbūvi.

Būvniecības un komunālās saimniecības nodaļa informē, ka 2016.gada jūnija sākumā ir paredzēts uzsākt būvdarbus projekta “Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielas pārbūve” ietvaros. Projekta īstenošanas laiks ir 74 nedēļas no līguma par būvdarbu veikšanu noslēgšanas brīža. Projekta laikā ir paredzēts uzbūvēt vienu lielu bērnu rotaļu laukumu (pie Bebru ielas 33, 25 un 28 dzīvojamajām mājām) un vienu laukumu sporta aktivitātēm pusaudžiem (pie Mežrūpnieku iela 8 un Bebru iela 22 dzīvojamajām mājām).

Minētie laukumi tiks aprīkoti ar iekārtām atbilstoši standartu LVS EN 1176 “Spēļu laukumu aprīkojums un pārklājums” un LVS EN 1177 “ Triecienus slāpējošā spēļu laukumu virsmas. Kritiskā krišanas augstuma noteikšana” prasībām.

Bebru mikrorajona rotaļu laukumā uzstādītās iekārtas ir ražotas pirms minēto standartu ieviešanas un tādēļ pirms projekta uzsākšanas nebūtu lietderīgi ieguldīt naudas līdzekļus veco iekārtu nomainīšanai pret jaunām atbilstoši standartam. Rotaļu laukumu apsaimniekojošā firma, ar kuru pašvaldībai ir noslēgts līgums veikts aprīkojuma daļu nomaiņu vecajās iekārtās, lai tās neapdraudētu bērnu drošību.

Jautājumā par šūpolēm Mežrūpnieku ielas pagalmā, tā tika demontēta, jo atbilstoši LVS EN 1176 “Spēļu laukumu aprīkojums un pārklājums” prasībām šūpolēs nedrīkst izmantot pilnīgi nekustīgas piekares, jo šūpoles ar metāla piekarēm neatbilst drošības prasībām.
Sakarā ar to, ka Mežrūpnieku ielas dzīvojamās mājas apsaimnieko SIA “JK namu pārvalde” jautājumā, par jaunu šūpoļu uzstādīšanu veco vietā Jums jāgriežas SIA “JK namu pārvalde”.

Standarta EN 1176-1 punkts 4.2.8.5.2. paredz, ka zem visām bērnu rotaļu laukuma iekārtām ar krišanas augstumu virs 600mm, kā arī zem iekārtām ar forsētu kustību, piem. šūpolēm, karuseļiem un slīdkalniņiem ( neatkarīgi no krišanas augstuma) jābūt triecienu samazinošam pārklājumam, tomēr jāatceras, ka pārklājums nenovērš visas traumas, bet tas mazina traumu smagumu. Parasti tiek izmantoti šāda veida pārklājumi:

irdeni materiāli ( piem. zāģu skaidas, smilts, grants un sasmalcināta gumija), pārklājuma slānim jābūt vismaz 300 mm biezam
gumijas pārklājums.

Sakarā ar to, ka gumijas pārklājumi ir ļoti dārgi ( sākot no 25 EUR/m²), pašvaldība bērnu rotaļu laukumos, arī Jūsu minētajos Bebru mikrorajona bērnu rotaļu laukumos kā pārklājuma veidu saskaņā ar standartu EN 1176-1 izmanto smilti. Smilts materiāls ir smalks un birstošs, tāpēc laika gaitā tas var tikt "izkaisīts" un "iznēsāts" pa teritoriju, šī iemesla dēļ slāņa biezums tiek pārbaudīts un katru gadu atjaunots.

Komentāri (0-10/10)

  • to Ieva
    02.07.2018 18:32
    Būs liels stāvlaukums pie bērnu dārza.
  • Ilze
    02.07.2018 18:32
    Kuku:
    Neesmu speciālists bērnu drošības jautājumos, bet manuprāt šūpoles kur izmanto ķēdi ir daudz nedrošākas un kritienu iespējamība tieši pretēji būtiski pieaug. Lai kāds pamēģina ielikt bērnu šādās šūpolēs un vecajās un salīdzina. Attiecīgi pēc manas loģikas sanāk, ka tās pat ir nedrošākas... Laikam standarts ir svarīgāks par loģiku :(

    Ķēdēs iekārtas šūpoles skaitās drošākas, jo, šūpojoties, ir mazāks risks savainot kādu garāmgājēju. Protams, ka sitiens būs, bet maigāks nekā ar cietajām stieņu šūpolēm. Ārzemēs sen jau daudz kur ir pārgājuši uz ķēžu/virvju sistēmu. Cita lieta, ka tur sēdvietai mazajiem bērniem izmanto viņu vecumam piemērotus sēžamos. Uz dēlīša, kas iekārts ķēdēs 3gadniekam būs problēmas šūpoties.
  • Kuku
    02.07.2018 18:32
    Neesmu speciālists bērnu drošības jautājumos, bet manuprāt šūpoles kur izmanto ķēdi ir daudz nedrošākas un kritienu iespējamība tieši pretēji būtiski pieaug. Lai kāds pamēģina ielikt bērnu šādās šūpolēs un vecajās un salīdzina. Attiecīgi pēc manas loģikas sanāk, ka tās pat ir nedrošākas... Laikam standarts ir svarīgāks par loģiku :(
  • Ieva
    02.07.2018 18:32
    "Projekta laikā ir paredzēts uzbūvēt vienu lielu bērnu rotaļu laukumu (pie Bebru ielas 33, 25 un 28 dzīvojamajām mājām) "
    Tur jau ir bērnu laukums! Vai tas tiks demontēts un vietā būs cits?
    Kādēļ gan to nevar atstāt un labāk uzbūvēt jaunu laukumu pie mājām, kur tāda rotaļu laukuma nav?
    Viens rotaļu laukums uz visu Bebru mikrorajonu?? Otru ar demontēs?


    Un aktuāls jautājums - vai tiks domāts par bērnu dārza stāvlaukuma paplašināšanu???? Šobrīd visai nedrošas situācijas rodas pie bērnu dārza ieejas un mašīnu novietošanas.
  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Kāpēc bērnu laukums būs tikai Bebru mikrorajona 33, 25, 28 māju blakus? Kā ar bērniņiem, kas dzīvo Bebru 7??? Nameju rajonā ir 2 bērnu laukumi....
  • Pafs
    02.07.2018 18:32
    Bet projektā vēl bija bērnu laukums Pie Bebru 14, 15 mājām. To jau norakstīja algām?
  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Žēl, ka algām nav ES standarta!
  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Ja dara, tad dara, ja nedara, tad nedara! Tikai Jēkabpilī var kaut ko iesākt un atstāt pusceļā - gan jau būs labi! Netaisām taču sev!
  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Smiltis ir īsta postaža- vasaras laikā nav iespējams ne atvērt logu, pat ne vēdināt jo pat pie neliela vēja brāzmas dzīvokļa grīda un palodzes ir pilnas ar smiltī.
  • Guest
    02.07.2018 18:32
    Smilts materiāls ir ne tikai smalks un irdens, bet ļoti arī patīk kaķiem kā nokārtošanās materiāls.. bērni pēc tam rušinoties smiltīs ne reti atrod dažādu formu izkārnījumus

Atstājiet komentāru